Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce sunt blocați fermierii mici la plată?

Publicat: 23 mai 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproximativ 53.000 de fermieri mici, cu exploatații sub 10 ha, sunt blocați la plata subvențiilor, chiar dacă nu sunt în eșantioanele de control. Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA, explică motivele:

Click pe poza pentru galerie!

Transferul de exploatație. „Plata pentru micul fermier este o sumă din mai multe scheme de plată pe care fermierul le accesează din FEGA. În cazul în care transferul de exploatație se face între doi mici fermieri sau între doi fermieri din care unul este înregistrat în schema de mici fermieri și unul care nu este, lucrurile se complică. Este o situație în care plata trebuie gândită în așa fel încât să se plafoneze la 1.250 euro (suma maximă/exploatație/an, pentru agricultorii care lucrează până la 7 ha - n.red.). Sunt 7 sau 8 situații pe care le-am reglementat cu colegii de la direcția de specialitate pentru a fi implementate în sistem aceste reguli. Sigur că, fiind atât de diverse spețele, necesită ca setul de reguli să fie bine implementat în sistem, astfel încât să nu avem probleme după aceea.”

Sancțiuni multianuale în sectorul vegetal. „Sunt fermieri de la care trebuie să recuperăm sancțiunile multianuale și această porțiune de aplicație care ține de autorizarea plăților este încă în testare. Este vorba despre fermierii cărora, în anii trecuți, li s-au calculat sancțiuni multianuale și acum trebuie recuperate. Sunt 7.100 de fermieri în această situație.”

Sancțiuni multianuale în sectorul zootehnic. „Trebuie recuperate și aceste sancțiuni. Și asta necesită o dezvoltare foarte riguroasă în partea de calcul și autorizare a plăților.”

Sprijin cuplat. „Sunt situațiile în care fermierii care au dreptul la schema pentru micii fermieri au solicitat și sprijinul cuplat. (...) La momentul acesta nu avem cuantumul final al plății ca să știm cum trebuie să plafonăm ca să ajungem la maxim 1.250 de euro. Sunt circa 8.700 de fermieri în această situație.”

Bifă greșită în cererea de plată. „Mai sunt fermieri care în cererea de plată și-au pus bifa pentru solicitarea schemei de mic fermier și după aceea au venit cu retragere din schema respectivă. Și aici sunt niște probleme pe autorizarea lor la plată.”

Erori în declarația de suprafață. „Am mai avut fermieri care au erori în ce privește declararea pe același amplasament a terenurilor necultivate. După cum știți, începând cu anul 2015 există restricția de a nu putea să declari teren necultivat pe aceeași parcelă, în același amplasament, mai mult de un an. Și atunci, a trebuit să dezvoltăm un control administrativ special pentru aceste situații. Majoritatea acestor fermieri au fost deblocați.” Deblocarea pentru fermierii din această categorie ar fi făcut-o APIA pe 28 aprilie 2016.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

 

Vizualizat: 597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?