Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce se ceartă crescătorii de Bălțată?

Publicat: 28 august 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tot la Târgu Mureș, în 7 și 8 august 2015, a avut loc Congresul Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental organizat de Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Click pe poza pentru galerie!

Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) și Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental din Brașov se bat pe Registrul Genealogic (RG) la Bălțată și pe un loc în Asociația Europeană de Bălțată tip Simmental.

Claudiu Frânc, președintele FCBR, a depus cererea de înscriere în Asociația Europeană de Bălțată la Congresul organizat la Târgu Mureș, într-un cadru solemn, în prezența lui Georg Rohrmoser, secretarul general al Asociației Europene. Asociația de Bălțată Simmental din Brașov trimisese deja cererea cu trei zile înainte, într-o discreție absolută. „Crescătorii de vaci Bălțată tip Simmental din România vor avea un singur reprezentant în Asociația Europeană. (...) Nu ne-am decis, deocamdată, pe care dintre cele două organizații o vom accepta”, ne-a spus Georg Rohrmoser.

Nici ministrul Agriculturii, nici președintele ANSVSA și nici vreun reprezentant al RG la Bălțată nu au onorat invitația la Congres. A fost, în schimb, președintele ANZ, Lelior Iacob, trimis de Daniel Constantin. Iacob s-a întrebat și el, la microfon, de ce nu e nici un reprezentant al RG.

Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației de Bălțată de la Brașov, a acuzat organizatorii Congresului că nu au fost invitați. FCBR a dezmințit, însă Haller continuă să susțină contrariul.

Practic, Haller și Frânc se acuză reciproc, prin presă, de dezinformare. Mărul discordiei ar fi RG. Frânc nu afirmă că ar vrea să scoată din joc Asociația de Bălțată de la Brașov. Spune însă sus și tare că „Registrul Genealogic este al fermierilor, nu al unei persoane sau al unei asociații” și că aceștia trebuie să aibă o structură proprie, care să decidă democratic cine administrează RG, dar și că majoritatea animalelor înscrise în RG la Bălțată aparțin membrilor FCBR.

La rândul său, Haller îl acuză pe Frânc de dezinformare și mai acuză și Semtest BVN Tg. Mureș că folosește crescătorii de bovine în scopuri economice.

 

Despre toate acestea, dar și despre cea mai frumoasă Bălțată premiată la Congresul de la Târgu Mureș, citiți în ediția următoare a revistei Ferma.

Vizualizat: 532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!