Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce pierdeți banii europeni? Motive aberante ale „experților” AFIR!

Publicat: 23 martie 2016 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zeci de proiecte depuse pe PNDR 2014-2020 au fost tăiate pe nedrept de la finanțare, din motive aberante, acuză, deopotrivă, solicitanți și consultanți pe fonduri europene.

Click pe poza pentru galerie!

Experții AFIR sunt obligați să motiveze respingerea fiecărui proiect, iar aceste motive sunt incluse în rapoartele de selecție publicate pe site-ul Agenției. Iată câteva exemple din cadrul Submăsurilor 6.3 - Ferme mici și 6.1 - Tineri fermieri din PNDR 2020, semnalate de către un cititor al Revistei Ferma și pe care acesta le consideră „abuzuri comise de experții AFIR în procesul de evaluare și selecție a proiectelor”.
„Probleme de acest tip se regăsesc în toate județele țării. Mă întreb, retoric, cum au reușit să facă asemenea greșeli, în condițiile în care raportul este avizat de Expertul 2, de șeful de serviciu și de șeful OJFIR?”, spune cititorul nostru.

Redăm, de asemenea, criticile și observațiile pe care le aduce un consultant, care a dorit să rămână anonim:
1. Terenul intravilan nu permite construcția platformei betonate. Critică: Conform legii, anexele gospodărești pot fi construite și în extravilan, dar evident acest aspect nu a fost luat în considerare.
2. Contractele de arendare pentru grajd nu au fost autentificate la notar. Critică: Cererea se regasea doar în fișa de evaluare a măsurii, nu și în Ghidul solicitantului. După 2-3 săptămâni, obligativitatea autentificării contractelor a dispărut și din fișa de evaluare. Proiectele se redactează conform Ghidului și anexelor atașate, nu conform fișei de evaluare a măsurii.
3. Cultura de dovleci a fost încadrată în cod. B 1711 „Legume proaspete, pepeni și căpșuni - în câmp”, nu în „Legume proaspete, pepeni și căpșuni cultivate în aer liber, în grădină”. Critică: La noi, generic, grădini sunt acele suprafețe de regulă situate în intravilan. Conform unui regulament european, și la noi a fost introdusă categoria de grădini familiale, dar care nu trebuie să depășească suprafața de 0,3 ha. În mai multe cazuri, motivul respingerii proiectului este că suprafața de 1-2 ha nu s-a încadrat la categoria legume în grădini.
4. Solicitantul NU a utilizat ultima variantă a Cererii de Finanțare de pe site-ul AFIR. Critică: Pe data de 17.09.2015, la ora 10.27, a fost actualizată noua variantă de cerere de finanțare, v.02, sM 6.3. Proiectul a fost depus la OJFIR la ora 10, iar la ora 11.02 a fost încărcat în sistem. Rezultatul: proiect neeligibil, deși versiunea cererii de finanțare s-a schimbat în mijlocul zilei, fără nici o atenționare prealabilă din partea AFIR.
5. Solicitantul NU a atașat diploma de 8 clase. Critică: „Document doveditor de absolvire a minim 8 clase” înseamnă și diploma de bacalaureat, și diploma de licență!
6. Solicitanții nu au depus situațiile financiare pe anul „n” respectiv anul „n-1”, mai exact declarația 221 pe anii 2014 și 2013. Critică: Situațiile financiare sunt bilanț - formularul 10, contul de profit și pierderi - formularul 20, formularele 30 și 40. Declarația 221 este o simplă declarație pe proprie răspundere și nu evidențiează situația financiară a întreprinderii. Mai mult, cum apare și în Ghidul solicitantului, „Declarația privind veniturile din activități agricole” este la forma singulară, deci se atașează o singură declarație.
7. Solicitantul (tânăr fermier - n.red.) și-a propus prin proiect o activitate nouă, neavută la preluarea exploatației de la cedenți, codul CAEN pentru acea activitate nefiind activat. Critică: De regulă, în cazul unei personae fizice autorizate, un cod CAEN se poate autoriza doar în cazul în care titularul a desfășurat activitatea respectivă ca și persoană fizică sau dacă are cursuri în domeniu. Tânărul fermier are la dispoziție 33 de luni ca să urmeze cursuri în domeniul proiectului, ceea ce presupune că acest cod se poate autoriza după câștigarea proiectului.60% din tinerii fermieri nu finalizează proiectele!
60% din proiectele depuse de tinerii fermieri nu ajung la final! Potrivit MADR, în cadrul Măsurii 141 - Tineri fermieri din PNDR 2007-2013, 27.803 de beneficiari au semnat decizii de finanțare în 2012 (o tranșă va fi plătită din PNDR 2014) și 2013 (două tranșe vor fi plătite din PNDR 2014), în valoare de 53.866.200 euro din FEADR.
„Din experiență, rata de reziliere a proiectelor ce au parcurs cei cinci ani de implementare este de 40%. Estimăm că 16.682 beneficiari vor fi plătiți din noul PNDR, cca. 32.319.720 euro contribuție FEADR. Plățile finale se vor realiza în 2017”, notează MADR în cea mai nouă versiune a PNDR 2014-2020, aprobată de CE în februarie 2016.

S-a deschis măsura PNDR pentru GAL-uri
AFIR a deschis, pe 10 martie 2016, sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) aferente Măsurii 19 - Dezvoltarea locală LEADER din PNDR 2020. Depunerea SDL-urilor întocmite de Grupurile de Acțiune Locală (GAL), cu anexele aferente, se va face la sediul MADR din București. Termenul limită de depunere este 8 aprilie 2016, ora 16.30.
Selectarea SDL-urilor se va realiza în baza unei singure proceduri publice de selecție, ale cărei rezultate vor fi publicate pe site-ul MADR.
Măsura 19 din PNDR 2020 are 563,5 mil. euro în perioada 2014-2020: 440,1 mil. euro pe sM 19.2 - Implementarea acțiunilor în cadrul SDL și 123,4 mil. euro pe sM 19.4 - Cheltuieli de funcționare și animare.
În 2015, pe sM 19.1 - Sprijin pregătitor pentru dezvoltarea SDL au fost depuse 180 proiecte, din care 175 proiecte au fost selectate, și 171 proiecte, de 2,32 mil. euro, au fost contractate.

Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 2042 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?