Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce nu vor liderii fermierilor Camere Agricole?

Publicat: 20 august 2020 - 17:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ţara lui Păcală, ministrul Agriculturii se tânguie că suntem singurul stat din Europa în care agricultura (un domeniu eminamente privat) este gestionată de structuri de stat şi nu de Camere Agricole. 

Uniunea Europeană recomandă şi ea înfiinţarea acestor organizaţii ale fermierilor, iar, potrivit oficialilor noştri de la Agricultură, Planul Naţional Strategic 2021 - 2027 nu ar primi aprobarea dacă până în 2021 nu vom avea Camere Agricole funcţionale. 

În acest context, liderii celor mai importante asociaţii profesionale cer, în numele fermierilor, amânarea dezbaterii legii pentru înfiinţarea Camerelor Agricole! E de plâns sau de râs? Cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie demnă de o schiţă de-a lui Caragiale? De ce asociaţiile conduse de marii fermieri frânează înfiinţarea Camerelor Agricole?

Din pură ignoranţă şi neştiinţă, încă de pe vremea lui Laurenţiu Baciu, s-a născut ideea că membrilor LAPAR nu le-ar fi de folos Camerele Agricole, iar prin înfiinţarea lor, micii fermieri ar avea un cuvânt mai puternic de spus în ceea ce priveşte plafonarea plăţilor directe, coşmarul marilor fermieri. Este complet falsă această idee deoarece plafonarea va fi decisă la Bruxelles de către toate ţările membre. Marii fermieri, în schimb, chiar în acest moment pierd sute de milioane de euro din plăţile directe prin faptul că nu există un fond mutual, prin care ar putea beneficia de compensaţii pentru pagubele suferite din cauza secetei, iar singura entitate care poate înfiinţa acest fond este Camera Agricolă. Aceasta este doar una dintre consecinţele nefaste.

Şi nu uitaţi, aceste structuri ale fermierilor nu pot fi politizate. Aşadar, şeful Camerelor Agricole deja înfiinţate, Cornel Stroescu, trebuie de urgenţă să îşi dea demisia din fruntea CAN, din simplul motiv că este implicat în politică.

Dacă ar dori, Guvernul ar putea foarte simplu să facă demersurile pentru înfiinţarea Camerelor Agricole. Aşa cum a abrogat legea nr. 122/2012 prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 58/2013 (OUG care a eliminat cu totul cele mai importante atribuţii ale camerei agricole, precum şi puterea decizională şi drepturile fermierilor), la fel de bine, acum, Guvernul poate abroga această OUG. Cu atât mai mult cu cât, spun oficialii MADR, aprobarea PNS ar fi condiţionată de existenţa şi funcţionalitatea Camerelor Agricole până în 2021.

Camerele Agricole_b

Dragi fermieri de toate mărimile, Camerele Agricole vor fi elementul esenţial în dezvoltarea fermelor voastre. Nu vă lăsaţi influenţaţi de câţiva lideri. Citiţi cu atenţie atribuţiile Camerelor Agricole judeţene AICI şi naţionale AICI şi presaţi reprezentanţii voştri să acţioneze în consecinţă. Camerele Agricole sunt puterea voastră de decizie.

DĂNUŢ RADIŞ
Redactor-şef revista Ferma

Vizualizat: 2302 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?