Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce genomul grâului are de 5 ori mai mult ADN decât cel uman?

Publicat: 04 aprilie 2018 - 11:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Domesticirea grâului şi a altor culturi de bază în Levant, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, a permis o producţie constantă, deasupra unui nivel de simplă subzistenţă - aceasta fiind practic o posibilă definiţie a începutului civilizaţiei.

Fermierii timpurii cultivau hibrizi de grâu din natură care, în timp, s-au transformat într-o specie robustă, uşor de recoltat şi cu randament ridicat. Nu este o presupunere ci o certitudine confirmată odată cu descifrarea genomului de grâu modern, cel folosit pentru panificaţie. O structură cu arhitectură densă şi extrem de complicată. Şi, spre deosebire de codurile genetice ale altor culturi principale cum ar fi orezul, soia şi porumbul, oamenii de ştiinţă s-au luptat până în 2017 ca să îl decodifice.

Grau_bDe ce a fost atât de greu de descifrat genomul grâului şi care a fost miza? Ei bine, genomul grâului vechi, cum ar fi sălbaticul emmer (Triticum dicoccum), conţine mai multe perechi de baze în structura ADN-ului necesare pentru a crea proteine decât genomul uman. Hibrizi domesticiţi, cum este chiar şi grâul de pâine, au o structură şi mai complexă.

Grâul panificabil are aproape de şase ori mai multe perechi de baze ADN faţă de cât au oamenii (aproximativ 17 miliarde versus 3 miliarde). Aceasta se datorează în parte faptului că celulele umane sunt diploide, adică au două seturi de cromozomi, în timp ce cromozomii de grâu panificabil vin în seturi de şase. În plus, ADN-ul grâului ancestral conţinea o mare cantitate de duplicare. Acest lucru înseamnă că grâul de panificaţie nu conţine doar o cantitate enormă de informaţii genetice, dar se şi repetă mult. Din această cauză decodificarea genomului său a durat atât de mult.

La alte culturi alimentare de bază secvenţierea genomului s-a făcut cu mult înainte, însă structura acestora a fost mult mai simplă. Spre exemplu, codul genetic al porumbului conţine 2,3 miliarde de perechi de baze ADN, cel de soia 1,1 miliarde de perechi, iar cel de orez numai 420 milioane perechi.

Vizualizat: 1293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?