Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce a fost schimbat șeful APIA?

Publicat: 18 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Florin Marius Faur, fost șef al APIA Timiș, a fost numit, pe 3 mai 2016, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în locul lui Ioan Merca, iar Sergiu Iulian Jităreanu, fost director executiv APIA Iași, a fost numit director general adjunct al Agenției de Plăți.

Click pe poza pentru galerie!

APIA mai are două posturi de director general adjunct, ocupate în prezent de Nicolae Horumbă și de Paul Eduard Kmen.

Florin Faur, care a mai fost șef al APIA între 2010 și 2012, ne-a spus că mandatul său la conducerea APIA este, deocamdată, pe maxim 6 luni. „Am luat decizia, după lungi discuții, să vin să pun umărul, acesta e raționamentul. (...) Am venit să rezolv câte o problemă sau să accelerez ceea ce colegii mei au făcut. Pentru că nici nu plec de la premiza că ai mei colegi, înaintași, nu au făcut. (...) Probabil domnul ministru a luat în calcul mai multă forță decizională sau mai multă viteză”, spune Florin Faur. Referitor la schimbarea echipei, Faur susține că „nu sunt adeptul schimbărilor doar ca să fie făcute”.

Ioan Merca a condus APIA doar 5 luni, în care a reușit să plătească avansul pe suprafață pentru 602.159 de fermieri și să înceapă plățile integrale pe 8 aprilie 2016. Până pe 28 aprilie, APIA a plătit fermierilor 337,3 mil. euro din subvenția pe suprafață și mai are de achitat aproape 1 mld. euro până pe 30 iunie 2016.

„Ioan Merca este un băiat prea cumsecade. Din păcate, este perioadă cu presiune mare. Voiam să am o echipă mai eficientă la APIA. Asta ar fi formula. Florin Faur și Sergiu Jităreanu sunt oameni din sistem, care sunt foarte apreciați, sunt eficienți, se vede acest lucru și din modul în care au reușit să conducă instituțiile unde au fost”, a motivat ministrul Agriculturii schimbarea de la vârful APIA.

 

Eugen Popescu revine la șefia AFIR

La vârful AFIR, din 29 aprilie 2016 a revenit pe postul de director general David Eugen Popescu, după ce fostul șef al Agenției, Andras Szakal, s-a retras din funcție, deoarece a decis să candideze pentru un post de primar. Eugen Popescu a mai condus AFIR din ianuarie 2014 până în decembrie 2015.

Din 4 mai 2016, director general adjunct plăți și administrativ al AFIR este fostul secretar de stat în MADR Simona Allice Man. Aceasta va coordona activitatea Direcției Efectuare și Contabilizare Plăți Fonduri Europene, Direcției Economice și Serviciul Recuperare Datorii.

 

Nou secretar de stat la MADR

Daniela Giurcă este noul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pe postul eliberat de Simona Allice Man. Ea va răspunde de ambele agenții de plăți (AFIR și APIA), de sectorul de industrie alimentară și de cercetare.

Înainte de numirea Danielei Giurcă, unul dintre numele vehiculate pentru această poziție era cel al lui Dan Gherghelaș, care este, din decembrie 2015, consilierul lui Achim Irimescu pe Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și industrie alimentară. Gherghelaș a fost director adjunct al APDRP, actuala AFIR și, ulterior, a condus APIA între 2007 și 2009, cât la MADR a fost Dacian Cioloș.

 

Irimescu: Este exclus să demisionez!

Și despre Achim Irimescu s-a spus că ar fi gata să părăsească Guvernul. Surse citate de B1 TV îl dădeau în locul lui Irimescu pe Sorin Chelmu, actualul secretar general al Guvernului, fost secretar general în MADR.

„Cât ține mandatul meu de ministru tehnocrat, atâta timp rămân la Ministerul Agriculturii. Nu este adevărat că voi părăsi Guvernul!”, a declarat Achim Irimescu.

 

Schimbări și la ANSVSA

La finalul lunii aprilie 2016, Radu Roatiș Chețan a fost numit președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în locul lui Andrei Butaru. Chețan a mai fost președinte al ANSVSA în perioada 2007-2009 și 2010-2012. Butaru, care a condus instituția din februarie 2016, a fost numit vicepreședinte al ANSVSA în locul Lenuței Ichim, care a fost eliberată din funcție. Pe 6 mai 2016, locul lui Butaru a fost luat de Mihai Ponea.

 

 

VOCEA FERMIERULUI: „DAR CU BANII CUM RĂMÂNE?

Iată ce părere au câțiva dintre cititorii care ne urmăresc pe internet despre aceste schimbări:

Andrey Gygy: Vrem fapte, bani, suntem datori, gândiți-vă și la noi. (...) Să vedem ce va face noul șef APIA și în cât timp va rezolva toate problemele. Și cei vinovați mi-aș dori să plătească.

Robert Jairzinio Dumitru: Are 10 zile de liniște (Florin Faur, noul șef APIA - n.red.). Dacă minte și promite în continuare și nu ajung banii pe înverzire, care reprezintă 30% din subvenție, în luna mai, să îl ia pe Irimescu și pe Cioloș de mână și să meargă undeva unde nu îi vede nimeni mulți ani.

Gheorghe Tăranu: Poate reusiți să vă respectați promisiunile fără să mai moară funcționari APIA muncind 24 de ore (6-7 anul trecut). Sunt probleme de eficiență a muncii, nu neapărat timpul de lucru este important. Legislația este ambiguă, se schimbă regulile în timpul jocului, sistemul informatic funcționează (tot) greu.

Nicu Toma: Degeaba schimbați directorii pe bandă rulantă... sistemul este bolnav, procedurile etc. APIA este bolovanul atârnat de gâtul fermierului. Nimic nu funcționează la timp sau din timp, nu este nimic la vedere. Dacă se continuă raportarea plăților la 30.06 și nu la 01.12, puteți să mai schimbați o sută de directori. Inclusiv atitudinea unor înalți funcționari APIA față de fermieri trebuie schimbată.

Geta Marinescu: Sistemul este bolnav și nu pate fi curățit cu o schimbare la vârf. Funcționarii de la centrele judetene sunt împotriva fermierilor, nu înțeleg că sunt Agenție de PLĂ}I, deci trebuie să facă plăți, nu să le împiedice!

Florin Bojin: Când a fost Faur la APIA, parcă treburile mergeau mai bine. Dacă este mai competent și mai profesionist, o notă bună pentru schimbare. Dar cu banii cum rămâne?

Simion Cazan: Depinde foarte mult de felul în care va colabora (F. Faur - n.red.) cu cei din subordine, știut fiind că angajații vechi se opun de fiecare dată schimbărilor, chiar dacă acestea sunt benefice pentru ei și instituție.

Raznatovic Wukk: Depolitizați APIA, alungați scursurile și nepotismele și totul va fi OK!

Dan Mihăilă: Toți sunt de vină, el (Achim Irimescu - n.red.) n-a greșit cu nimic și i se rupe inima de bietul fermier... câtă IPOCRIZIE!!! Dar sunt convins că va veni vremea să răspundă și el pentru ce a făcut (...) atât ca mare funcționar în ministerul pe care acum îl conduce, cât mai ales pentru ce a negociat cu UE din postul (foarte bun, la care probabil o să se întoarcă, dacă scapă bine de la minister) de mare negociator al României pe Agricultură.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 856 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?