Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Dați banii fermierilor, băi mincinoșilor!”

Publicat: 05 septembrie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care au făcut greva foamei în fața Guvernului începând din 18 august au încheiat protestul pe 24 august 2016, după ce au aflat că APIA s-a angajat că va plăti toate subvențiile crescătorilor de animale până pe 31 august.

Click pe poza pentru galerie!

După prima grevă a foamei din fața Ministerului Agriculturii, de la începutul lunii august, ministrul Achim Irimescu, șeful APIA, Nicolae Horumbă și reprezentanții firmei SIVECO-Teamnet, care face softul APIA, și-au luat angajamentul că vor plăti până pe 15 august 2016 un procent de 95% din subvențiile crescătorilor de animale. Pe 16 august, APIA a comunicat că 96,5% din toți fermierii au luat bani pe cel puțin o schemă de plată. Pe zootehnie, procentul calculat de fermieri ajungea doar la 61%.

 

Scuze și acuze!

„APIA s-a angajat. Nu ministrul, nu primul ministru, pentru că nu am cum să mă angajez eu în numele APIA. Deci, APIA a spus așa, la solicitarea fermierilor, facem toate eforturile ca până la 15 august să plătim cea mai mare parte din plățile pe zootehnie, cu condiția să nu apară probleme. Din păcate, pe 11 august și pe 12 august, softul s-a blocat când s-a introdus aplicația pentru taurinele de carne, unde nu sunt decât 250 de beneficiari. (...) Sigur că firma de soft are o scuză. Nu s-a făcut contractul la timp, nu s-a început din vreme”, se scuza ministrul Achim Irimescu, pe 18 august, ziua în care fermierii au reluat greva foamei, de data aceasta în fața Guvernului.

Șeful APIA, Nicolae Horumbă a dat vina pe erorile din cererile de plată și pe fermieri, care sunt notificați la centrele APIA și nu se prezintă să-și clarifice erorile, să aducă documentele doveditoare. „Cererile nu sunt complete și corecte. Având în vedere erorile, a trebuit dezvoltat suplimentar sistemul informatic cu un formular de rezolvare erori de operare. Lipsa înregistrării datei de ieșire, fermierii și-au schimbat forma de organizare și nu au anunțat, nu au prezentat document notarial pentru moștenire, existența de crotalii solicitate la plată în mai multe cereri unice, toate aceste erori prelungesc termenele la care fermierii și-ar putea primi banii”, a spus Nicolae Horumbă.

Ca să justifice întârzierea plăților, APIA a publicat o listă de piedici în care a recunoscut, totuși, și întârzierea alimentării conturilor APIA cu sumele din FEADR.

 

„Am luat banii, dar fac greva foamei pentru fermele care au murit”

25 de fermieri se anunțaseră pentru protestul din 18 august. În total, au fost opt în primele zile, apoi doi au plecat, dar a venit un altul. La final erau șapte. Cu toții au protestat pentru cauza fermierilor duși cu minciuna de APIA. Asta au și scris pe o foiae agățată de una dintre umbrelele care i-au apărat și de soare și de ploaie cât au stat în greva foamei pe trotuarul din fața Guvernului: „Dați banii fermierilor, băi mincinoșilor!”

Costel Caraș, inițiatorul protestului, și-a încasat subvențiile pe vaci și pe teren încă de la începutul lunii august, dar asta nu a contat! „Eu am luat subvențiile, dar asta nu mă împiedică să fac greva foamei pentru fermele care au murit. Cu ferma au murit! Au dat animale la abator, au venit creditorii, le-au luat utilajele din curte, sunt care au creditat cu casa și au pierdut-o. Subvențiile ar fi o gură de aer, o salvare pentru ei. Ce înțeleg ei (APIA și Ministerul Agriculturii - n.red.)?! La ei, merge leafa, merge treaba”, a spus Caraș.

Cum premierul Dacian Cioloș era în concediu, primul care i-a chemat să-i convingă să renunțe la protest a fost ministrul Achim Irimescu. Caraș a refuzat însă categoric orice negociere: „Au promis că plătesc 95% din subvențiile pe zootehnie și au plătit 60%. (...) Cum poți (...) să spui că APIA s-a angajat să dea subvențiile, nu tu?! Ăsta trebuie demis în secunda doi! Cum adică nu știi nimic?! Tu ce rol ai?! De ce ești ministru?! Nu să gestionezi APIA? La întâlnirea cu fermierii, de la Sibiu, primul ministru și-a preluat responsabilitatea, de bunăvoie, și a răspuns clar că vor fi plătiți 95% din banii crescătorilor de animale până pe 15 august. Dacă el, care e șeful suprem, și-a asumat chestia asta, nu mai am ce să caut la unul care și așa a declarat că nu are ce să facă, nu-l ascultă oamenii, că e sabotat și că taie Gogu cablurile, că nu are curent (ministrul Achim Irimescu - n.red.). Mergem la unul care e mai capabil și care l-a adus aici”, a declarat, revoltat, Costel Caraș.

 

„Plângeam toți, la propriu, și oamenii ăștia de la Guvern”

Până pe 22 august, greviștii au mai fost căutați doar de jandarmii care păzesc clădirea Guvernului. Pe 22 august, în timp ce șeful APIA, Nicolae Horumbă, recunoștea că nu s-a ținut de promisiuni, fermierii greviști au fost chemați să se întâlnească cu șeful Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș. „Plângeam toți, la propriu, și oamenii ăștia de la Guvern au rămas șocați de ce le-am povestit. Că nu primim subvențiile și ni se taie din bani pentru orice mică greșeală, că suntem sancționați și bătaie de joc”, ne-au povestit fermierii despre cum a decurs întâlnirea de două ore cu ministrul cancelar Dragoș Tudorache. Acesta le-a ascultat plângerile și a promis că le dă un răspuns în aceeași zi. Doar a promis, pentru că pe fermierii greviști nu i-a mai căutat nimeni din partea Guvernului până la finalul protestului.

 

Holstein Ro: Caraș nu reprezintă membrii Asociației!

„Asociația Holstein Ro este o organizație 100% tehnică și nu are ca obiect direct de activitate reprezentarea fermierilor în discuțiile cu Ministerul Agriculturii cu privire la încasarea subvențiilor pentru zootehnie. (...) Domnul Costel Caraș este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Holstein Ro, însă în acest moment, în calitate de simplu membru al asociației, reprezintă în acțiunea sa de protest doar punctul său de vedere, al celorlalți fermieri implicați și nu al majorității fermierilor membri ai Holstein Ro”, a precizat conducerea Asociației, în timp ce Caraș făcea greva foamei în fața Guvernului.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(177) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 464 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?