Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dario Bagarella: Certificarea GlobalG.A.P - Lanţul de Custodie asigură transparenţa de-a lungul lanţului de producţie primară

Publicat: 26 februarie 2014 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura modernă reprezintă o provocare pentru lumea de azi, deoarece este necesar un echilibru între productivitate şi siguranţa alimentară

Click pe poza pentru galerie!

Am discutat cu Dario Bagarella, reponsabil schema de certificare Global G.A.P. la Agroqualita, membră a grupului multinaţional Rina, despre avantajele implementării şi certificării acestui standard atât de popular printre producătorii agricoli europeni.

De ce este necesară implementarea şi certificarea standardului GlobalG.A.P?

Standardul GlobalG.A.P., creat acum cca 20 de ani de un grup de specialişti in retail si reprezentanţi ai producătorilor europeni, este astăzi un punct de referinţa pentru implementarea Bunelor Practici Agricole. Cu peste 415 produse şi peste 133.000 de producători certificaţi în cca 114 tari, GlobalG.A.P. reprezintă cel mai folosit şi mai acceptat la nivel mondial standard privat vizând siguranţa alimentului.

De câte tipuri este această certificare?

Succesul de care se bucură şi implementarea masiva la nivel global, mai ales în sectorul de fructe şi legume au făcut posibilă extinderea serviciilor de certificare înrudite cu acest standard; în prezent, GlobalG.A.P oferta trei tipuri principale de certificare aplicabile producţiei primare:

• LocalG.A.P: standard adresat in principal pieţelor emergente, ce ii ajuta pe producătorii locali sa obţină recunoaşterea promovării Bunelor Practici Agricole.

• GlobalG.A.P. + Add-on: module adiţionale care îşi propun sa ofere o garanţie vis a vis de aspecte specifice ale lanţului agricol; cele in vigoare in prezent sunt: GlobalG.A.P Risk Assessment On Social Practice (GRASP), care protejează sănătatea si bunăstarea muncitorilor; GLOBALG.A.P. Animal Welfare, care se ocupa de bunăstarea animalelor.

• GlobalG.A.P. IFA (Integrated Farm Assurance) un sistem de management integrat pentru ferme, disponibil in 3 sectoare de producţie: recolte, creşterea animalelor, acvacultură. Acesta consta in 16 standarde voluntare care stabilesc reguli comune aplicabile de către oricare dintre marii retaileri. Dintre aceste standarde GlobalG.A.P - Lanţul de Custodie (COC) are cel mai mare prestigiu.

Cui se adresează certificarea GlobalG.A.P - Lanţul de Custodie?

Această certificare este aplicabilă pentru operatorii intermediari - cei din logistica, retail, comerţ, transport - care îşi doresc sa garanteze trasabilitatea produselor certificate GlobalG.A.P. prin variatele faze, in aşa fel încât sa "umple lacunele" dintre faza primara a producţiei agricole si consumatorul final. Certificarea GlobalG.A.P - Lanţul de Custodie - poate fi solicitata de orice companie care cumpăra un produs certificat si trebuie sa il revanda ca atare. Cerinţele ce trebuie îndeplinite privesc următoarele aspecte: trasabilitatea, identificarea si segregarea produselor certificate GlobalG.A.P, etichetarea, înregistrările si bilanţurile.

Care sunt principalele avantaje ale implementării şi certificării acestui standard?

Principala caracteristica a GlobalG.A.P. COC este aceea a identificării statusului produsului in cadrul întregului proces, de la producător pana la retailer, prin cerinţe stricte vizând managementul produselor certificate si separarea lor de produsele necertificate in zona de procesare. Mai mult, puncte de control specifice sunt avute in vedere pentru a garanta siguranţa alimentară si in concordantă cu cerinţele minime pentru un sistem de management al calităţii.

Când se realizează auditurile Global G.A.P. - Lanţul de Custodie?

Auditurile la compania in curs de certificare sunt efectuate in timpul procesului de producţie si al activităţilor de management care sunt critice pentru produsele certificate GlobalG.A.P. Toate documentele operaţionale pertinente trebuie sa fie disponibile in timpul acestor audituri. AGROQUALITA, membra a grupului multinaţional RINA, este unul dintre organismele de certificare recunoscute de GlobalG.A.P ca abilitate sa efectueze certificarea lanţului de furnizori pentru fructe si legume cu acreditarea italiana Accredia. Prin emiterea unui astfel de certificat, AGROQUALITA, afirma originea produsului furnizat prin proces si companie, la rândul sau certificate GlobalG.A.P.


Cum ajung informaţiile vizând produsul certificat la consumator?

La sfârşitul procesului fiecare organizaţie certificata va primi un GGN (GlobalG.A.P. Number - număr Global G.A.P., n. red) prin care clientul poate accesa informaţiile vizând produsele certificate. În concluzie, standardul Global G.A.P. - Lanţul de Custodie furnizează un nivel de transparenţă şi integritate ale produsului certificat pentru a garanta calitatea sa consumatorului final.

Vizualizat: 866 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?