Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Daniel, nu lua de pe noi șapte piei de oaie!”

Publicat: 16 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 2 aprilie 2015, după trei ore de proteste pe străzile Bucureștiului și în fața Palatului Victoria, unde se desfășura ședința săptămânală a Guvernului, sindicaliștii din zootehnie au reușit să scoată de la ministrul Agriculturii Daniel Constatnin și de la premierul Victor Ponta câteva promisiuni legate de rezolvarea unora dintre problemele care i-au determinat să iasă în stradă.

Click pe poza pentru galerie!

În plus, probabil mai mult de teama protestelor, anunțate de Agrostar încă din 23 martie, Ministerul Agriculturii, prin APIA, le-a plătit crescătorilor de ovine și de caprine și subvenția (ajutorul național tranzitoriu - n.red.) pe 2014. Majoritatea sunt însă nemulțumiți de diminuarea sprijinului. Ei consideră că 28,08 lei pe cap de oaie sau capră este „o sumă de bătaie de joc”.

„Normele metodologice la Legea pajiștilor, Legea fondurilor de vânătoare și eliminarea întârzierilor la plata subvențiilor vor fi rezolvate, așa ne-a promis ministrul. Au rămas încă în discuție probleme legate de pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător și carnetul de producător, dar și de monopolul deținut de medicii veterinari concesionari”, ne-a spus Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine. „E un prim semnal că existăm și nu vom ceda până nu ne rezolvăm problemele”, a adăugat acesta.

„Noi dorim ca fermierii, pe noua Politică Agricolă Comună, să-și primeasă subvențiile pe pajiști și nu să meargă acești bani la niște asociații fantomă. Cuantumul subvenției să fie 38 de lei pe cap de oaie și capră, așa cum ne-a promis ministrul Agriculturii. Asociațiile reprezentative să facă parte din Consiliul Consultativ al ANSVSA, să participe la luarea deciziilor. Să fie reglementate taxele pe care le percep medicii concesionari de la crescătorii de animale”, a spus {tefan Nicolae, președintele Federației Agrostar.

Liderii fermierilor au mai stabilit și că se vor întâlni, în zilele următoare protestului, cu reprezentanți ai ANSVSA și ai Ministerului Finanțelor, pentru găsirea soluțiilor la problemele care nu țin de Ministerul Agriculturii.

 

Bani mai mulți, dar amânați, pentru crescătorii de bovine

Crescătorii de bovine au primit doar promisiuni că vor avea și ei banii în conturi până în Vinerea Mare (10 aprilie 2015-n.red.). Aceștia au avertizat că, în caz contrar, sunt deciși să protesteze în București, pe 15 aprilie. La bovine, cuantumul subvenției a crescut. „Am reușit să obținem tot pachetul de finanțare, așa că vom primi 500 de lei pe cap de vacă de carne și aproximativ 115 lei pe tona de lapte”, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Plata sprijinului suplimentar pentru zonele defavorizate va întârzia însă mai mult, atât pentru crescătorii de bovine, cât și pentru cei de ovine. (Detalii în pag. 26.)

 

„Hoții! Hoții!”

Piața Victoriei a răsunat de strigăte, de sunete de talangă și de tulnice. „Înarmați” cu pancarte pe care au scris lozinci precum „Daniel, nu lua de pe noi șapte piei de oaie!”, aproape 1.000 de crescători de ovine și caprine din toată țara au strigat, cât i-au ținut plămânii, „Hoții! Hoții!”. Organizatorii protestului sperau să fie aproape de două ori pe atâția. Singurul județ absent de la protest a fost Maramureș. Crescătorilor de ovine și caprine li s-au alăturat și câțiva crescători de bovine. Unii lideri se așteptau să vină și fermieri din sectorul producției vegetale, care nu au primit nici ei toți banii pe 2014.

Deși anunțaseră că vor cere și demisia secretarului de stat Daniel Botănoiu, a Mariei Toma, șefa Direcției Organizări de Piață din sectorul zootehnic și a directorului general adjunct Gheorghe Neață, protestatarii au cerut, în cele din urmă, doar să le fie rezolvate problemele. Protestul s-a încheiat fără incidente.

Încercând să evite scandalul în stradă, despre care a spus că este primul din mandatul său, ministrul Daniel Constantin i-a chemat pe crescătorii de ovine la negocieri înainte cu trei zile de protest. Constantin s-a dezvinovățit, din nou, pentru întârzierea plății subvențiilor, precizând că aceasta nu e legată nici de lipsa banilor, nici de MADR sau de APIA, ci de gestionarea bazei de date cu animale eligibile (care a trecut de la ANSVSA la STS - n.red.). Unele guri spun că lui Daniel Constantin i se pregătește plecarea din Partidul Conservator și de la MADR, iar nemulțumirile fermierilor, cu cât mai zgomotoase și mai vizibile, le-ar conveni de minune celor care vor să scape de acesta.

 

Cluj: Protest cu berbecul Daniel

Tot în 2 aprilie, peste 100 de crescători de bovine și de ovine au protestat în fața Prefecturii Cluj, nemulțumiți că nu au primit subvențiile pe 2014. „Daniel Constantin și protejatul său, Adrian Zaharia (șeful APIA Cluj - n.red.) - groparii agriculturii”, „Fermieri în România, nu căpșunari în Spania”, „Respect pentru fermieri”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați” se putea citi pe câteva dintre pancartele protestatarilor. Potrivit Agerpres, protestatarii au adus și sticle cu lapte, spunând că, decât să-l vândă la preț mic procesatorilor, mai bine îl dau gratis populației.

Miluță Irimieș, care a spus că are 600 de oi și 40 de vaci, a adus cu el, la protest, un berbec despre care a afirmat că „îl cheamă Daniel, nu și Constantin. (...) Nu m-a lăsat să vin singur, a vrut să vină să își ceară drepturile”.

O delegație a protestatarilor a depus un memoriu la Prefectura Cluj și a discutat cu prefectul Gheorghe Vușcan.

 

Violeta MÂȚ

Liliana SIME

Vizualizat: 735 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?