Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Danemarca a găsit soluția la risipa alimentară

Publicat: 10 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Problema risipei alimentare este luată în considerare în mod serios de Danemarca, țară unde anual sunt aruncate la gunoi 700 mii tone de produse alimentare.

Click pe poza pentru galerie!

Soluția a venit din partea unei organizații caritabile, care a deschis în Copenhaga un magazin alimentar unde sunt comercializate exclusiv produse deteriorate sau deja expirate, care însă nu prezintă risc pentru consum, ci doar și-au pierdut valoarea de piață. La WeFood marfa este vândută la prețuri cu 30 până la 50 la sută mai mici decât în supermarketurile obișnuite. Aici se găsește pâine, fructe, legume, lactate, carne, produse congelate și alimente uscate al căror termen de valabilitate a fost depășit, precum și bunuri casnice cu imperfecțiuni sau ambalaje ușor deteriorate. 

Magazinul este administrat de voluntari, iar încasările din vânzări sunt direcționate către organizația DanChurchAid, care luptă împotriva foametei în cele mai sărace țări din lume. Bucurându-se de un succes neașteptat de mare încă din primele zile de activitate, proprietarul a anunțat că se gândește să dezvolte o întreagă rețea de magazine bazându-se pe același concept. Ministrul danez pentru Alimentație și Mediu, Eva Kjer Hansen, și-a exprimat susținerea pentru acest proiect, afirmând că „un astfel de magazin precum WeFood are atât de mult sens și reprezintă un pas important în lupta pentru combaterea risipei alimentare”. Conștientizând situația în care se află, Danemarca a redus în ultimii cinci ani cantitatea de deșeuri alimentare cu 25 la sută. 

Un alt exemplu pe care l-ar putea urma și guvernanții noștri, Franța a adoptat recent o lege care interzice aruncarea alimentelor nevândute, încurajând astfel donațiile către organizațiile caritabile. Potrivit FAO, la nivel mondial anual 1,3 miliarde tone de produse alimentare rămân neconsumate, respectiv 45% din fructele și legumele recoltate, 35% din peștele și fructele de mare, 30% din cereale, 20% din produsele lactate și tot atât din carnea rezultată în urma sacrificării animalelor.

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 383 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?