Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dacian Cioloș: „Fermele mici trebuie să evolueze spre fermele de familie”

Publicat: 04 iunie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După ce a reformat agricultura europeană, Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură, consideră că România are acum o șansă istorică de a se restructura și de a-și transforma potențialul în realitate

Click pe poza pentru galerie!

Ferma: Cum vedeți dezvoltarea pe viitor a agriculturii românești, știut fiind faptul că în prezent se acordă o mai mare importanță fermei de familie?

Dacian Cioloș: Și în ceea ce pivește ferma de familie din România în momentul de față avem o bipolaritate. Pe de o parte există ferme foarte mari, în general societăți agricole, iar pe de altă parte avem gospodării foarte mici, din care o bună parte nu produc pentru piață. Cred că obiectivul ar fi să construim această categorie de fermă de familie care să producă pentru piață și care să fie viabilă pe termen lung din punct de vedere economic, rămânând la dimensiuni familiale.

 

Ferma: Și atunci ce facem cu micii fermieri? Cum pot fi ei integrați în acest proces?

Dacian Cioloș: Fermele mici trebuie să evolueze spre fermele de familie. Pentru că, în mod natural, o parte din aceste gospodării, în special cele deținute de persoane în vârstă, vor dispărea în următorii ani. Important este ca aceste terenuri care vor fi eliberate să fie concentrate pe cât posibil în jurul fermelor de familie.

 

Ferma: Deci sunteți pentru comasarea terenurilor...

Dacian Cioloș: Desigur, o comasare rezonabilă, orientată pentru a evita excesele. Din acest punct de vedere, ideea de a da o plată la hectar suplimentară pentru fermele de câteva zeci de hectare mi se pare coerentă, tocmai pentru a drena pe cât posibil aceste surpafețe care sunt disponibile sau care se eliberează, spre structuri familiale care să fie viabile din punct de vedere economic.

 

Ferma: Absorbția fondurilor europene este o problemă care ne preocupă în mod deosebit. Ce ar trebui făcut pentru a spori gradul de finanțare?

Dacian Cioloș: Comparativ cu celelalte state, România se află undeva în a doua jumătate a clasamentului în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Deocamdată nu există riscuri de pierdere de fonduri din cauza incapacității absorbției. Fermierii sau beneficiarii care au semnat deja contracte ar trebui ajutați să-și finalizeze proiectele și să vină cu cererile de plată, pentru a utiliza fondurile. Din câte știu, pe măsurile importante, din punct de vedere al contractării, absorbția e bună. În sensul că sunt sume mari care sunt contractate, doar că aceste proiecte trebuie acum finalizate.

 

Ferma: Problema este că în România nu toți fermierii au acces la consultanță de specialitate, așa cum se întâmplă în multe țări vest-europene.

Dacian Cioloș: A devenit aproape o obsesie pentru mine și o tot repet de câțiva ani: Camerele Agricole sau structurile de consultanță coordonate direct de către agricultori vor fi inevitabile în perioada următoare, dacă vrem să consolidăm agricultura din România. Practic, orice stat membru cu agricultură importantă are și servicii de consultanță publică sau public-privată foarte eficiente. Asta lipsește clar în România. Pentru că nu e suficient să existe firmele de consultanță, care în general se limitează la a pregăti proiectul pentru beneficiar, dar este nevoie și de implementarea proiectelor respective și, mai mult decât atât, e vorba de sprijin pentru dezvoltarea fermei respective chiar și dincolo de perioada de implementare a proiectelor. Asta e o slăbiciune foarte mare pentru agricultura din România, care riscă un decalaj între dezvoltarea numărului de ferme și a calității lor prin investițiile care se fac și lipsa acestui serviciu de consultanță care să sprijine evoluția fermelor respective. Adică riscăm să avem într-o perioadă de câțiva ani o dezvoltare a fermelor ca și capacitate de producție și ele să dea faliment sau să nu reușească să reziste pe piață, tocmai pentru că nu vor avea acces la consultanță care să le ajute să se plaseze pe piață. Pentru că acum nu mai e atât de important să produci, ci mai ales să comercializezi și să poți menține sistemul de producție legat de evoluția pieței de la un an la altul.


Ferma: Ca o concluzie, cum vedeți agricultura românescă în exercițiul financiar 2014-2020?

Dacian Cioloș: Nu vreau să spun cuvinte mari, dar agricultura din România are o șansă istorică de data aceasta, de a se restructura și a-și transforma potențialul într-o realitate. Pentru că de data asta nu numai că am reușit să menținem alocările financiare, și pentru România chiar să crească în anii următori, dar în primul rând am reușit să avem o bază de reglementare europeană care să integreze foarte bine toate nevoile și așteptările agriculturii din România, pentru a se restructura. Avem avantajul de a fi integrați pe piața europeană și de a avea acces pe piața internațională în baza acordurilor negociate de Uniunea Europeană pentru agricultura comunitară, într-un moment favorabil pentru sectorul agro-alimentar european și din lume, pentru că cererea de produse alimentare este în creștere.

 

Ferma: În final, v-aș ruga să transmiteți un mesaj membrilor Asociației Presei Agricole din România, organism pentru înființarea căruia ați insistat personal...

Dacian Cioloș: Așa este, împreună cu echipa mea de la Bruxelles am sprijinit crearea și consolidarea acestei asociații, pentru că este important pentru un stat ca România să aibă o presă agricolă bine structurată și, mai ales, bine pregătită. Mă bucură faptul că s-a reușit integrarea APAR în rețeaua jurnaliștilor agricoli europeni, iar prin programele de vizită pe care Comisia Europeană le organizează se poate compara situația din România cu cea a diferitelor state membre, încearcându-se astfel consolidarea cunoașterii realităților agriculturii europene.

Vizualizat: 753 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?