Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum va fi producția agricolă în 2015?

Publicat: 01 iunie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Nu stăm rău, dar se putea și mai bine”, spune Daniel Botănoiu despre culturile agricole din acest an. Sub 150.000 ha au fost distruse în iarnă, dar producția agricolă depinde mult de vremea din perioada următoare, mai afirmă acesta. În Banat și în Moldova este deja secetă pedologică puternică, iar meteorologii anunță o vară excesiv de caldă, cu precipitații insuficiente. 

Click pe poza pentru galerie!

Însămânțările de primăvară ajunseseră, până în 19 mai, la 97% din suprafața programată la floarea soarelui, 81% la porumb și 80% la soia, în timp ce la cartof fusese depășit programul. Potrivit datelor MADR, suprafața agricolă programată pentru însămânțări în primăvara lui 2015 se ridică la 4,6 mil. ha, din care 2,61 mil. ha cu porumb, iar 1,06 mil. ha cu floarea-soarelui. În toamna 2014 au fost însămânțate cu grâu, orz, orzoaică și rapiță circa 2,9 mil. ha, din care 2,11 mil. ha cu grâu.

„Nu putem spune că stăm rău, deși se putea și mai bine, însă în mod mod sigur nu o să fim în situația de a avea producții care nu pot să ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, însă pentru cei care nu au avut utilaje și dotări corespunzătoare, producțiile nu vor fi în acest an prea îmbucurătoare. Sunt însă câteva culturi care arată foarte bine, iar unele care încă mai pot recupera”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

 

Recolte afectate de variațiile de temperatură

Acesta a subliniat că variațiile de temperatură zi/noapte din această primăvară vor avea influențe mai mari asupra recoltelor decât înghețul din iarnă. „Anul acesta nu au fost temperaturi scăzute în iarnă, însă a fost o variație de temperatură zi/noapte în primăvară care va influența nivelul producției, nu planta. Deși suntem sub media care se distrugea în iarnă și care era de regulă între 100.000 - 150.000 de hectare, anul acesta nu au dispărut din cauza înghețului, ci din cauza variațiilor de temperatură. (...) În Transilvania, poate au avut condiții mai bune, dar au avut îngheț, în sud nu a fost îngheț, dar au fost inundații. În Moldova nu au fost nici inundații și nici îngheț, dar a fost o lipsă de precipitații. (…)”, a adăugat Botănoiu, referitor la factorii care au influențat culturile.

În județul Brăila, în special din Lunca Dunării, zeci de hectare cu grâu sunt afectate din cauza umidității excesive din sol, generată de creșterea Dunării și de ploi. Pe de altă parte, în județul Botoșani, culturile de primăvară au nevoie urgentă de precipitații.

 

Producția agricolă, acum la mila vremii

„Depinde de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, nu numai din punct de vedere al precipitațiilor, ci și al temperaturilor. Temperaturile ridicate brusc influențează și duc și la stafidirea bobului. La ora actuală există și secetă pedologică, dar nu pe arii extinse, mai mult în Dobrogea și Moldova, în anumite județe”, a mai spus Botănoiu.

 

ANM: Secetă pedologică în Banat și Moldova

Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la 22 mai 2015, în Banat, Crișana și Moldova, pe suprafețele cu grâu de toamnă, se înregistra secetă pedologică puternică și, izolat, extremă, iar pe suprafețe extinse din Transilvania, centrul și sud-estul Dobrogei, nord-estul și, izolat, sud-vestul Munteniei era secetă moderată.

La porumb, aprovizionarea cu apă în sol (0-50 cm) era satisfăcătoare în Maramureș, pe suprafețe mari din Transilvania, Oltenia și Muntenia, local în sud-vestul și estul Dobrogei, în timp ce culturile din Banat, Crișana și Moldova sufereau de secetă puternică și extremă, iar în Dobrogea, vestul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, nord-estul și sudul Munteniei era secetă moderată.

 

Vară cu temperaturi mari și ploi puține

Estimarea realizată de Centrul European pentru prognoze pe durată medie (ECMWF) și preluată de ANM arată că va fi o vară cu temperaturi ridicate și puține precipitații.

În iunie, în sud, sud-est și vest, temperatura medie va fi excedentară (20 grade Celsius), iar precipitațiile medii lunare vor fi de numai 60 l/mp (sub norma de 84,5 l/mp). În centru și nord va ploua mai mult, cca. 100-120 l/mp.

În iulie, temperaturile medii vor depăși media multianuală de 20,2 grade Celsius cu 2 grade Celsius în sud, sud-est și vest și chiar cu 4 grade Celsius, local în sud și est. În centru, temperatura medie va fi normală, iar local în nord va fi chiar mai rece decât de obicei. Precipitațiile lunare vor fi sub media de 77,8 l/mp, cu excepția zonelor centrale și vestice.

În august, temperaturi peste media de 19,7 grade Celsius este posibil să fie în sud-est, sud și vest. Precipitațiile vor fi sub media de 64,7 l/mp în aproape toate regiunile, chiar 40 l/mp în sud, sud-vest, vest și sud-est. Izolat, în nord, va plua mai mult (80 l/mp).

 

ANIF: Sub 300.000 ha contractate pentru irigat

Potrivit datelor ANIF, până la 18 mai 2015, erau contractate pentru irigat, prin contracte multianuale și sezoniere, 293.455 ha din 17 județe, din care peste 106.000 ha în județul Brăila, și au fost aplicate udări pe 3.520 ha. Cea mai mare suprafață a fost irigată în județul Ialomița - aproape 1.900 ha, urmat de Olt - 790 ha, Brăila - 481 ha și Galați - 191 ha. Suprafețe mai mici au fost irigate și în județul Constanța (80 ha), Vaslui (61,5 ha), Teleorman (20 ha), Buzău (12 ha) și Bacău (7 ha).

Vizualizat: 775 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?