BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum se vor clasifica fermierii viitorului?

Publicat: 08 februarie 2021 - 12:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum ar putea arăta agricultura în deceniile următoare şi cine va lucra în acest sector în 2040? Aceasta este tema unui studiu prospectiv lansat de Comisia Europeană. Iată rezultatele!

Politica Agricolă Comună plasează fermierul în centrul tuturor activităţilor sale. Pornind de la această premiză, serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene - Joint Research Centre (JRC) - şi-a propus să identifice viitoare profiluri de fermieri și modul în care aceştia s-ar putea adapta la noile realităţi.

 

Tot mai atenți la ce consumăm

 

Luând în considerare tendinţele actuale, cercetătorii implicaţi în acest studiu au ajuns la concluzia că cei mai mulţi dintre consumatori vor deveni mai atenţi la modul în care sunt produse alimentele lor, în timp ce schimbările climatice şi degradarea mediului vor face mai dificilă producerea hranei. Pe de altă parte, fermierii nu se vor putea baza doar pe metodele din trecut pentru a avea succes în viitor.

 

Ei sunt partea activă a soluţiei

 

Diversitatea profilurilor de fermieri şi abordările emergente ar putea efecta profund viitorul peisaj al agriculturii, perturbând posibil modelele de afaceri stabilite, susţin analiştii.
Studiul identifică domeniile de interes pentru protejarea agriculturii şi a securităţii alimentare în viitor. Astfel, se aşteaptă politici coerente pentru un sistem alimentar mai divers, cu abordări divergente în ceea ce priveşte protecţia mediului, dar şi noi forme de comunicare şi legături cu cetăţenii şi consumatorii.

Totodată, previziunile vorbesc şi despre gestionarea unor reţele mai diverse şi mai volatile de către agricultori, reconsiderarea identităţii tradiţionale a fermierilor şi schimbarea interdependenţelor dintre aceştia şi zonele rurale, ceea ce ar trebui să permită rezilienţa (rezistența) fermierilor la viitoarele transformări.
Studiul se aşteaptă ca fermierii, şi agricultura în general, să contribuie activ la tranziţia către durabilitate până în 2040, respectând aşteptările societăţii şi fiind o parte activă a soluţiei.

 fermierii viitorului 1_b

12 profiluri

 

Analiza de previziune a reunit fermierii şi părţile interesate din industria agroalimentară, mediul academic, societatea civilă şi guvern pentru a explora 14 megatendinţe şi impactul lor potenţial asupra agriculturii. Grupul a analizat posibile scenarii viitoare şi a creat 12 profiluri ale tipurilor de fermieri care ar putea lucra într-un sector agricol din ce în ce mai diversificat până în 2040.

  • Profilurile de fermier „adaptiv”, „corporativ”, „intensiv” şi „patrimonial” dezvoltate în studiu iau multe dintre caracteristicile bine stabilite ale agriculturii europene şi le proiectează evoluţia cu schimbările tehnologice şi socio-economice aşteptate să vină. Aceste schimbări includ digitalizarea şi noile biotehnologii, precum şi evoluţia pieţelor agricole, a modelelor de consum şi a inegalităţilor economice.
  • Profilurile „mediu controlat” şi „bazat pe celule” privesc tehnologiile emergente şi potenţial perturbatoare pentru producţia alimentară şi cele conexe acesteia.
  • Profilurile „îngrijire socială”, „regenerativ” şi „urban” explorează tendinţele sociale în profunzime. Aceste tendinţe includ urbanizarea, sănătatea şi bunăstarea, construirea comunităţii şi redefinirea relaţiei noastre cu natura.
  • Profilurile „stil de viaţă”, „hobby serios” şi „aprovizionare comunitară” converg în jurul tendinţelor socio-culturale. Acestea se referă în special la natura schimbătoare a muncii, „revenirea la ţară” şi alimentaţia lentă, cunoştinţele şi reţelele de guvernanţă informală.

 

Noi opţiuni de afaceri

 

Opţiunile viitoare privind disponibilitatea terenurilor nu sunt discutate direct în raport. Cu toate acestea, autorii recunosc că noile opţiuni de afaceri adoptate de fermieri vor dicta modul în care produc alimente. Aceasta ar putea include obţinerea de finanţare directă de la consumatorii cărora li se adresează. În mod semnificativ, raportul recunoaşte faptul că agricultorii care se angajează în viitoarele modele de producţie care maximizează producţia de alimente vor trebui să se extindă, să devină mai eficienţi şi să interacţioneze mai regulat cu instituţiile financiare corporative.

 fermierii viitorului 2_b

În realitate... se poate?

Studiul JRC a confirmat că datoriile existente împiedică un număr semnificativ de fermieri din întreaga UE să privească spre viitor cu orice grad de încredere. În plus, astfel de circumstanţe îi vor angaja pe aceşti fermieri să continue cu practicile de management existente, mai degrabă decât să profite de oportunitatea pe care ar putea să o prezinte noile modele de afaceri.

NOII FERMIERI INTELIGENŢI
Noile tehnologii digitale din agricultură ar putea crea locuri de muncă mai atractive pentru tineri la sat, prevenind într-o oarecare măsură migraţia acestora spre oraşe, cu atât mai mult cu cât fermierii vor trebui să aibă tot mai multe cunoştinţe şi abilităţi ce combină agronomia cu biologia şi tehnologia informaţiei. ONU estimează că în 2050 doar o treime din populaţia planetei va mai locui la sat. Click AICI și vezi în ce măsură agricultura digitală ar putea preveni depopularea şi îmbătrânirea zonei rurale!

 

un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 849 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?