Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum se împarte motorina subvenționată?

Publicat: 10 august 2015 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii a promis că ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură se va plăti, în același timp, pentru trimestrul I și II din 2015. Sumele ar fi deja disponibile, afirmă Daniel Constantin.

Click pe poza pentru galerie!

Unii fermieri sunt însă nemulțumiți de împărțirea cantității de motorină subvenționată pe cote trimestriale și spun că, astfel, ar putea pierde o parte din sprijin. Mai exact, potrivit Ordinului MADR 1727/2015 (M.Of. 524/14.07.2015 și M.Of. 524 bis/14.07.2015), care reglementează acordarea subvenției la motorina utilizată în agricultură în perioada 2015-2020, cantitatea anuală de motorină subvenționată se împarte astfel: trim. I - 10%, trim. II - 35%, trim. III - 40%, trim. IV - 15% din cantitatea totală anuală. 

În perioada 2015-2020, statul va acorda subvenții pentru maxim 410 milioane litri motorină pe an. Un fermier care cultivă cereale are dreptul la 78 litri de motorină subvenționată pe hectar pe an.

 

Nu ai folosit cota, ai pierdut-o!

Vasile Stanciu, din jud. Galați, exploatează peste 400 ha. Fermierul spune că se poate întâmpla, de exemplu, în trimestrul I sau II, când nu are atât de mult de lucru în câmp, să rămână cu cota de motorină nefolosită. O poate transfera către un alt trimestru? „Nu pot, conform Ordinului 1727, care e prost conceput. Am toate șansele să consum mai mult într-un trimestru și în altul deloc. Nu înțeleg de ce nu ne dă voie ministrul Daniel Constantin să consumăm cantitatea totală anuală de motorină în funcție de nevoile noastre?! De ce a fost nevoie de această împărțire pe cote trimestriale? Iar a conceput Ordinul ăsta unul care habar nu are de agricultură. Am văzut că e semnat de Dumitru Lucian, noul secretar general de la Ministerul Agriculturii”, spune, nemulțumit, fermierul.

Pentru 2015, fermierii au avut două săptămâni pentru a depune cererea de acord prealabil pentru finanțare (până pe 4 august). Persoanele fizice au putut depune cererea cu condiția ca în 60 de zile să devină persoane juridice. Potrivit Ord. 1727/2015, pentru 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020, se depune o singură cerere anuală de acord prealabil pentru finanțare, în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic anterior. Prin excepție, beneficiarii noi pot depune cererea și în anul pentru care solicită subvenția, dar vor primi bani doar pentru cantitățile aferente trimestrelor următoare datei în care depun cererea.

Subvenția se acordă sub forma rambursării diferenței dintre acciza standard și acciza pentru motorina folosită în agricultură, stabilită la 21 euro/1.000 litri. Pentru trim. IV din 2014, fermierii au primit 1,78 lei/litru.

Vizualizat: 793 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?