Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum se împarte bugetul Agriculturii în 2013?

Publicat: 25 februarie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2013 totalizează 17,28 mld. lei, din care 5,56 mld. lei de la bugetul de stat, iar aproape 11,7 mld. lei din fonduri externe nerambursabile

Click pe poza pentru galerie!

Subvențiile acordate în agricultură din bugetul de stat totalizează 1,36 mld. lei, în scădere cu 31,89% față de execuția preliminată a anului 2012, de peste 2 mld. lei. Fondurile alocate efectiv pentru sprijinirea producătorilor agricoli în 2013 se ridică la 1,358 mld. lei, cu 32,18% mai puțin decât anul trecut, iar acțiunile de ecologizare incluse la capitolul subvenții totalizează 5,81 mil. lei.

2,29 mld. lei, în scădere cu 7,3% față de 2012, sunt prevăzute în buget pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile de personal reprezintă 343,32 mil. lei în bugetul pe 2013, în creștere cu 11,06% comparativ cu 2012 (309,14 mil. lei), iar cheltuielile cu salariile totalizează 268,86 mil. lei. Pentru bunuri și servicii, Ministerul Agriculturii are prevăzute 129,54 mil. lei (+4%), iar la dobânzi 600.000 lei (+47,78% față de 2012).

Potrivit proiectului de buget elaborat de Ministerul Finanțelor și aprobat de Parlament în 7 februarie 2013, bugetul Ministerului Agriculturii va crește în următorii trei ani, la 17,862 mld. lei în 2014, cca.19,019 mld. lei în 2015, respectiv 19,125 mld. lei în 2016.

 

Motorină fără subvenție

„Singura problemă care există în bugetul MADR este legată de subvenția la motorină, iar acest lucru se întâmplă pentru că nu există un cadrul legal pentru a prelungi modalitatea de subvenționare din 2012. Gândim în momentul de față o metodă de a notifica Comisia Europeană pentru a acorda și în 2013, într-un anumit cuantum, subvenția la motorină, deoarece este extrem de importantă pentru fermieri”, a spus, citat de Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului, înainte de aprobarea bugetului în Parlament.

 

Taxare inversă vs. TVA redusă

Ministrul Agriculturii a mai precizat că Ministerul Finanțelor a făcut deja o solicitare pentru prelungirea taxării inverse la cereale, însă acest sistem nu va mai putea fi aplicat dacă se va introduce TVA redusă. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a confirmat că, în septembrie 2012, a depus personal la Comisia Europeană (CE) cererea pentru prelungirea taxării inverse la cereale cu încă doi ani. „Am primit în prima fază un răspuns negativ, dar la notificare, iar CE nu poate refuza o notificare, ci doar o cerere.

Am depus cererea, dar este posibil ca în martie, în urma demersurilor întreprinse și de alte țări, precum Polonia, să se extindă mecanismul de taxare inversă și să nu mai fie nevoie de avizul prealabil al CE. Dacă va avea succes în martie la Bruxelles, atunci se va aplica și altor sectoare importante pentru noi, chiar în absența unui aviz specific de la Comisie”, a spus Voinea, citat de Agerpres.

 

Fără buget pentru înființarea camerelor agricole

În bugetul Ministerului Agriculturii pe 2013 nu sunt prevăzuți bani pentru înființarea noilor camere agricole.  În schimb, sumele destinate transferurilor din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea camerelor agricole existente sunt de numai 10,192 mil. lei, cu 60,11% mai mici decât în 2012.

 

DISTRIBUȚIE BUGET MADR 2013

Tabel buget MADR 2013Click pe poza pentru galerie!

SURSE FINANȚARE BUGETUL MADR 2013

Tabel surse buget MADR 2013Click pe poza pentru galerie!


CE SPUN FERMIERII DESPRE BUGET

„Dacă asta e finanțare, înseamnă că Boc cu a lui creștere negativă era alchimist!”
„Creșterea bugetului agriculturii cu unu la sută mi se pare total insuficientă în anul 2013. Noi uităm un lucru: toate sumele de bani aferente anului 2012 din plățile naționale sunt date din bugetul anului 2013.

Sunt curios pentru 2013 de unde mai luăm bani, pentru că nu pot să spun că iau din bugetul pe 2014, pentru că se schimbă PAC și forma de atribuire din 2014 și atunci, ori în 2013 fermierilor români nu li se va acorda nici un sprijin, că nu-i de unde, sau va fi rectificat bugetul ca să permită acest lucru”, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Acesta este hotărât să îndemne agricultorii să boicoteze depunerea cererilor pentru orice formă de sprijin pentru 2013 până nu se cunosc exact sumele alocate acordării subvențiilor naționale pentru acest an și nu sunt elaborate actele normative în acest sens.

„Haideți să ne trezim odată: bugetul pe 2013 pentru agricultură este mult mai mic decât în 2012. Toate input-urile și toate cheltuielile au crescut cu între 15 și 20 la sută, fără să mai punem la socoteală inflația, și nouă ni se spune că avem creștere bugetară la agricultură. Scriptic, doi este mai mult decât unu, dar cu doi nu cumpăr cât cumpăram cu unu anul trecut. Și atunci, nu înseamnă că bugetul este mai mic?”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

„Dacă asta e finanțare, înseamnă că Boc cu a lui creștere negativă era alchimist!”, a comentat, pe agroinfo.ro, Adrian Caciu, Consilier superior în Ministerul Agriculturii, referitor la bugetul agriculturii pentru 2013.

Vizualizat: 875 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?