Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum scăpați de deșeurile animale?

Publicat: 16 septembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul acestui an, Comisia Europeană soma autoritățile române să identifice urgent un plan de acțiune pentru neutralizarea deșeurilor animale pentru un sistem adaptat condițiilor din România, viabil financiar și rentabil, astfel încât să se evite deschiderea acțiunii de infrigement împotriva țării noastre, cu repercusiuni asupra producătorilor români cărora le-ar putea fi interzis accesul pe piața europeană.

Click pe poza pentru galerie!

Pe 24 august 2016, Guvernul a adoptat Ordonanța 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală (în vigoare din 2 septembrie 2016).

Pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală (definite ca subproduse de origine animală, respectiv corpuri întregi sau părți de corpuri de animale, produse de origine animală sau alte produse obținute de la animale, care nu sunt destinate consumului uman, incluzând ovule, embrioni și material seminal) provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale (exploatații nonprofesionale), responsabile de desfășurarea acestei activități sunt Consiliile Județene, care au obligația de a asigura un contract de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată.

Crescătorii individuali de animale sunt obligați să anunțe în maximum 24 de ore medicul veterinar căruia îi sunt arondați și autoritățile locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor la care se referă Ordonanța. Aici sunt incluse vertebrate sau nevertebrate, inclusiv pești, reptile și amfibii, animale de interes economic (orice animal crescut sau deținut în gospodăriile populației și în fermele de creștere intensivă în scopul desfășurării unei activități economice), precum și animale de companie.

Autoritățile locale sesizate vor informa consiliul județean, care, la rândul său, trebuie să anunțe, în cel mai scurt timp posibil, prestatorul de servicii contractat, acesta având sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitățile de neutralizare a acestora.

 

Actul normativ stabilește clar că „se interzice abandonarea, îngroparea sau depozitarea deșeurilor de origine animală în alte condiții decât cele stabilite de legislația în vigoare”. Sunt totuși niște excepții:

- în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie, în situația în care transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată pentru procesarea sau eliminarea deșeurilor animale nu îndeplinește cerințele de colectare în siguranță de către unitățile de ecarisare sau capacitățile de eliminare a acestora sunt depășite și există pericolul propagării de riscuri pentru sănătatea publică sau animală, autoritățile competente au dreptul de a dispune incinerarea și/sau îngroparea la fața locului a deșeurilor de origine animală, cu excepția cadavrelor întregi și a tuturor părților corpului aparținând animalelor suspecte sau în cazul cărora s-a confirmat oficial prezența unei EST;

- în localitățile izolate, în care ecarisarea se face cu dificultate, îngroparea cadavrelor este permisă în locuri special amenajate, pe baza autorizării sanitare veterinare și a autorităților competente privind protecția mediului, și este organizată de către autoritățile locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor. Criteriile pe baza cărora se stabilesc localitățile izolate, condițiile de îngropare, precum și modalitatea de autorizare sanitară veterinară și de mediu a locurilor special amenajate pentru îngropare se stabilesc prin ordin comun al ministrului Mediului și al președintelui ANSVSA.

Aspectele tehnice privind organizarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală provenite atât din unitățile de creștere a animalelor (ferme comerciale), unitățile de producție, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală, cât si din gospodăriile crescătorilor individuali de animale (exploatații nonprofesionale), vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe, în 90 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia.

Tot prin normele metodologice vor fi stabilite procedura prin care MADR va asigura banii pentru neutralizarea deșeurilor animale către Consiliile Județene, categoriile de servicii și de subproduse de origine animală provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale pentru a caror neutralizare se acordă sprijin financiar, cheltuielile eligibile, cuantumul sprijinului financiar și modul de acordare a acestuia, precum și contravețiile și sancțiunile. Normele de aplicare a OUG 26/2016 vor fi elaborate de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ANSVSA.

 

 

 

CÂT COSTĂ ÎNCĂLCAREA LEGII? 

În proiectul de aprobare a OUG 24/2016 publicat inițial de MADR erau prevăzute și contavențiile și amenzile aplicate pentru acestea:

• 100 lei - 200 lei pentru crescătorii individuali de animale care nu anunță decesul animalelor către autorităților locale;

• 500 lei - 1000 lei pentru unitățile de creștere a animalelor, unitățile de

producție, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală care nu iau măsurile pentru depozitarea subproduselor de origine animală în ferme sau exploatații în condiții care să prevină îmbolnăvirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului;

• 1.500 lei - 2.500 lei pentru fermele și unitățile de procesare și vânzare care nu încheie un contract valabil cu o unitate de ecarisare sau nu dețin instalații proprii de neutralizare a subproduselor de origine animală. Suplimentar amenzii, fapta se sancționează și cu retragerea și anularea autorizației sanitar - veterinare;

• 2.000 lei - 4.000 lei pentru unitățile de ecarisare care abandonează, depun sau depozitează subprodusele de origine animală în alte locuri decât cele organizate și autorizate în acest scop.

Tot contravenție ar fi și neîncheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau neorganizarea neutralizării subproduselor de origine animală de către autoritățile județene, dar pentru aceasta nu sunt prevăzute sancțiuni.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 705 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?