Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum s-a modificat „legea produselor românești”?

Publicat: 09 mai 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„În România intră zilnic 25 de camioane cu pâine congelată și produse de patiserie congelate. În fiecare zi lăsată de la Dumnezeu intră în țară aceste camioane pline ochi. Oare chiar nu putem să le producem aici ?!” Asta spune Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Click pe poza pentru galerie!

Proiectul de lege care obligă marile lanțuri de magazine să aibă pe rafturi produse românești a trecut de Comisia de Agricultură din Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în plen după Paște.

Producătorii români pot să aprovizioneze marile magazine cu legume, fructe, carne, lactate, produse de panificație și a fost introdusă pe listă și mierea de albine.

Ca să nu fim acuzați de discriminare, deputații au scos sintagma „produs românesc” sau „produs tradițional românesc” din formulările noii legi. Peste tot pe unde a fost invitat, la televizune, radio etc, președintele Comisiei de Agricultură, Nini Săpunaru, s-a ferit să spună „produs românesc”. Termenul a fost înlocuit cu sintagma „lanț scurt de aprovizionare”. „Dacă producătorii români de cartofi pot să asigure marfă în magazine în procent de 80% chiar și iarna, rămâne cartoful pe lanțul scurt de aprovizionare, dacă nu, nu rămâne. Nu vorbim de produse tradiționale românești. Această sintagmă a fost scoasă din lege. Se încurajează aprovizionarea pe lanțul scurt, o legătură strânsă între producător și comerciant. Vom avea posibilitatea să vedem în supermarket produse românești din zona lui. Vor aproviziona cu marfă de sezon. Nu-i vom obliga să aducă iarna salata verde din România, că nu are de unde”, a explicat Săpunaru.

 

„Produs românesc” vs. „lanț scurt de aprovizionare”

Oradea, oraș pe graniță, la 20 km de primul sat din Ungaria. Pe „lanțul scurt de aprovizionare”, supermarket-ul poate să cumpere lapte, carne, ouă, legume etc. și de la fermierii maghiari. Produsele sunt achiziționate din zonă, de la producătorii din zonă. Poate nu ar fi rău ca legea să fie clară din acest punct de vedere.

Normele de aplicare a legii și procentul de produs românesc prezent pe rafturile magazinelor vor fi decise de Guvern.

A fost însă scoasă din proiectul de lege prevederea care închidea marile magazine la sfârșitul săptămânii.

„Susținem această lege, este foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Acum, sigur, că e 51- 52 -50 - 49%, e o chestiune de nuanță. Foarte important este să încurajăm producătorii noștri să se regăsească cât mai mult în hypermarket-uri. Este important ca acest act legislativ să nu creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, iar consumatorul și producătorul să nu fie afectați”, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?