Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să fie subvenționată oaia?

Publicat: 10 august 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

1 august 2016 a fost ultimul termen până la care statele membre UE au putut notifica Bruxeless-ului modificări la condițiile de aplicare a schemelor de sprijin în agricultură în perioada 2017-2020. Oierii s-au așezat de ceva vreme la masa discuțiilor cu MADR spre a corecta anumite inadvertențe din legislația națională, pentru ca și oaia, un sector aflat în suferință, dar și în expansiune, să beneficieze de un ajutor financiar mai consistent.

Click pe poza pentru galerie!

5 milioane de ovine (aproape jumătate din efectivul național - 10,5 mil.) figurează în evidențele APIA pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pe 2015. În 2016, efectivul eligibil ar putea fi de cel mult un milion de capete, cu 2,5 milioane mai puțin decât cifra aprobată de CE pentru plata SCZ. Federația “Romovis” a propus Ministerului Agriculturii un program de ameliorare prin care cifra ar putea crește la 2.990.000 ovine în 2017. Draftul cu propuneri a fost înmânat ministrului Achim Irimescu și Miei Toma - director la Direcția Politici în Zootehnie din MADR, la o întâlnire de lucru susținută pe 22 iulie a.c. în stațiunea montană sibiană Păltiniș. 

În preziua întâlnirii cu delegația MADR, în același cadru, cel puțin 50 de președinți de asociații profesionale din mai multe județe ale țării, majoritatea membri ai Romovis și o mică parte cu apartenență la celelalte Federații, plus conducerea Caprirom, au dezbătut în cele mai mici detalii tehnice noile criterii de eligibilitate ale ajutorului național tranzitoriu (ANT) și SCZ la ovine și caprine. 

 

Oaia a pierdut 25 lei din ANT!

Dacă valoarea ANT ar fi fost raportată la UVM (1 UVM - 6,5 ovine), așa cum se procedează la calcularea impozitului, crescătorii de oi ar fi fost îndreptățiți să primească 55 lei/animal, în loc de 23 de lei. “Nu aducem atingere sectorului bovin, dar de anul viitor propunem să echilibrăm bugetul printr-o suplimentare de fonduri. Sau să cuplăm bugetul, ovine și bovine, și raportat la UVM, animalele eligibile să ia banii”, a explicat Ionică Nechifor, secretarul general al Federației.   

Achim Irimescu le-a spus din capul locului că ANT nu poate fi modificat, deoarece anul de referință în acest caz este 2013. În schimb, “la SCZ, există mai multă flexibilitate”, a menționat ministrul, cu referire la scăderea pragului minim și maxim al efectivelor care vor beneficia de SCZ. “Trebuie să schimbăm regulile în așa fel încât banii să ajungă la fermierii în dificultate (...) Vreau să scădem de la 600 de oi la 500 de capete. (...) De exemplu la ovine, fermierii care cresc sub 150 de capete nu au cum să încaseze sprijinul cuplat”, a exemplificat Achim Irimescu, anunțând un prag minim de 50, 60 sau 70 animale, în acord cu propunerea Romovis.  

 

2.990.000 ovine, pe drumul spre performanță

Ministrul vorbește de SCZ pentru sectoare aflate în dificultate, așa cum prevede Regulamenul (UE) nr. 1307/2013, însă eligibilitatea beneficiarilor se face pe criterii “elitiste”, bazate pe performanță. Pentru anul de cerere 2016, condiția ca animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic (RG) al rasei și în Controlul Oficial al Producțiilor (COP) a redus drastic numărul efectivelor eligibile: până la 15 decembrie 2015, în RG existau 680 mii capete ovine. “Până la 1 septembrie estimăm că se va ajunge la 1,1 milioane ovine care vor primi cele 28 milioane euro, circa 28 euro/oaie în 2016”, a calculat Nechifor. Și bugetul crește anual cu circa 3 milioane de euro, în timp ce ANT-ul scade. Un SCZ substanțial, dar accesibil doar pentru 10% din efectiv. 

Organizarea sectorului după modelul piramidei stratificării funcționale a fermelor de ovine din România, propus de Romovis, ar putea tripla cifra efectivelor, iar alocarea de 31,5 milioane euro din 2017 ar urma să se împartă la 2.990.000 capete. În prezent, Registrul Genealogic Principal (RGP) cuprinde 80.000 de ovine din exploatații ce dețin animale în rasă curată și cărora li se cunoaște ascendența pe două generații în urmă. Romovis susține ca aceste ferme să primească 30 euro/cap de oaie. În secțiunea a doua a Registrului Genealogic - RG Secundar - figurează 600.000 ovine din exploatații de producție. Romovis vine cu sugestia ca la acestea să se adauge și fermele de producție care doar folosesc la montă masculi cu origine, autorizați și înregistrați în RG, iar valoarea SCZ să scadă la 10 euro/animal pentru secțiunea RGS. 

 

De unde luăm berbecii?

“Putem asigura necesarul de 98.333 berbeci autorizați pentru montă, cu adeverință sau cu Certificat de Origine, pentru a beneficia de SCZ? Da! Pentru că cele 680.000 capete femele înregistrate în RG ar putea produce anual 300.000 de berbeci”, a răspuns reprezentantul Romovis, ducând discuția spre ajutorul de minimis pentru achiziția de reproducători, un ajutor care se pare că merge mână-n mână cu SCZ-ul! “Se impune un control minuțios și riguros al întregului material importat, din punct de vedere al compatibilității genetice și a capacității combinative cu rasele autohtone. Nu vrem să fim o țară experimentală pentru companiile furnizoare. Nu vrem să mai riscăm, pe fondul SCZ, a aduce de-afară tot ce se poate. Cine o face, s-o facă pe banii și pe riscul lor, nu de dragul de a obține SCZ. Materialul biologic importat ar trebui să fie într-un procent moderat, stabilit anual”, accentua Nechifor. Atunci am avea garanția că protejăm fondul genetic autohton inclusiv prin utilizarea berbecilor din rasele autohtone cu valoare zootehnică ridicată. 

 

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?