Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum luați bani pentru achiziția de berbeci/țapi de rasă?

Publicat: 25 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine și caprine vor primi bani pentru achiziția de berbeci și țapi de reproducție de rasă pură. Guvernul va aloca în total 24 milioane lei pentru acest ajutor de minimis. Sprijinul este de maxim 2.500 lei/cap berbec/țap de reproducție de rasă pură cu vârsta între minim 12 luni și maxim 36 luni, din următoarele rase:

Click pe poza pentru galerie!

- Ovine (21 de rase): Suffolk, Charollais, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Țurcană, Țigaie, Karakul, Cap Negru de Teleorman, Cap Negru German, Hampshire, Merinos de Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Blanche du Massif Central, Vendeen, Berrichon du Cher, Chamoise, Rouge de l’Ouest, Merinofleisch.

- Caprine (8 rase): Albă de Banat, Carpatină, Alpină Franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană și Nobilă Germană.

 

Condiții de eligibilitate

Crescători de ovine/caprine eligibili pot fi PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane fizice care au atestat de producător conform Legii 145/2014, persoane juridice, precum și orice forme asociative cu personalitate juridică.

Beneficiarii ajutorului de minims trebuie să dețină minimum 60 capete femele ovine/caprine, pe beneficiar. Achiziția de berbeci/țapi de reproducție se face respectând proporția de un berbec/un țap la 30 femele ovine/20 femele caprine. Un beneficiar poate primi sprijin, aplicând această proporție, pentru maxim 700 femele ovine/350 femele caprine.

Ca să încaseze ajutorul, crescătorii de ovine/caprine trebuie să dețină Registrul individual al exploatației, completat și actualizat, și se vor obliga să mențină în exploatație berbecii/țapii de reproducție achiziționați minimum 3 ani de la data la care sprijinul financiar a fost acordat, precum și să înscrie în Registrul Genealogic produșii femeli obținuți din monta naturală cu berbecii/țapii achiziționați, în cazul raselor pentru care se face reproducție în rasă pură.

În caz de forță majoră, berbecii/țapii de reproducție pot fi înlocuiți cu animale identificate și înregistrate în RNE și RG, în aceleași condiții de rasă, valoare genetică, vârstă și preț.

 

Acte necesare

Potrivit proiectului de HG pentru aprobarea sprijinului, cererile de plată se depun până pe 15 septembrie 2016, la direcțiile județene agricole împreună cu documente de identitate, în original și copie, pe care se înscrie „conform cu originalul”, și următoarele documente:

- declarație pe proprie răspundere (Anexa 2, partea B);

- dovada unui cont activ bancă/trezorerie;

- document care atestă numărul de femele ovine/caprine înscrise în RNE, la data depunerii cererii, eliberat de operatorul SNIIA;

- angajamentul prin care se obligă să mențină animalele achiziționate minimum 3 ani, să înscrie în RG produșii femeli obținuți, precum și să introducă întreg efectivul de ovine/caprine în programul strategic de eradicare a scrapiei;

- copia facturii fiscale de achiziție/filei carnetului de comercializare a berbecilor/țapilor;

- copii ale certificatelor de origine a berbecilor/țapilor achiziționați, vizate de Oficiul județean de zootehnie, care se depun până la 30 septembrie 2016.

Direcțiile agricole județene vor calcula sumele și vor trimite situația cu toți beneficiarii sprijinului către MADR până pe 5 octombrie 2016.

Tot direcțiile agricole, împreună cu OARZ-urile județene, vor verifica la fața locului 5% din beneficiari, până la sfârșitul semestrului I din 2017.

Regula ajutorului de minimis spune că un fermier poate încasa maxim 15.000 euro din ajutoare de minimis pe durata a trei exerciții financiare consecutive.

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 636 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?