Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum luați bani ca să livrați mai puțin lapte?

Publicat: 17 octombrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

14 euro/100 kg de lapte de vacă pot primi ca ajutor, acordat din bani europeni, crescătorii de bovine care se angajează să livreze mai puțin lapte. Pentru cine și cum se dau banii?

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni - perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent - perioada de referință.

Reducerea pentru care un fermier solicită ajutorul financiar trebuie să fie de minim 1.500 kg și poate primi bani pentru cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.

 

Acte necesare și termene limită

Conform Ordinului MADR 911/16 septembrie 2016, pentru obținerea sprijinului, solicitanții eligibili trebuie să depună la centrele județene APIA o cerere, însoțită de următoarele documente:

• copie a BI/CI al/a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal și copie a atestatului de producător conform Legii 145/2014, pentru persoane fizice,

• copie a certificatului de înregistrare la Registrului Comerțului, pentru persoane juridice și PFA;

• copii ale contractelor de livrare a laptelui de vacă cu prim- cumpărătorii, valabil la data depunerii cererii de ajutor, precum și pentru perioada de reducere în cauză;

• copii ale documentelor fiscale care atestă livrările, respectiv facturi, file din carnetul de comercializare pentru livrările efectuate în perioada de referință și în luna iulie 2016.

Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete sunt:

- 12 octombrie 2016, ora 13.00, ora României, pentru a doua perioadă de reducere: noiembrie și decembrie 2016 și ianuarie 2017;

- 9 noiembrie 2016, pentru a treia perioadă de reducere: decembrie 2016, ianuarie și februarie 2017;

- 7 decembrie 2016, pentru a patra perioadă de reducere : ianuarie, februarie și martie 2017.

Pentru prima perioadă de reducere - octombrie, noiembrie, decembrie 2016, termenul de depunere a cererilor a expirat pe 21 septembrie 2016.

Producătorii de lapte pot solicita sprijin pentru o singură perioadă de reducere, cu excepția celor care au depus o cerere pentru prima perioadă și care pot depune o cerere și pentru a patra perioadă.

După verificarea cererilor de ajutor și aprobarea cantităților de către Comisia Europeană, APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost admisă cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.

În maxim 45 de zile după încheierea perioadei de reducere, beneficiarul va depune cerere de plată pentru cantitatea autorizată. Dacă acesta reduce livrările de lapte de vacă cu o cantitate mai mică decât cea autorizată la plată, sprijinul se reduce și el, astfel:

a) peste 80% din cantitatea autorizată - cuantumul ajutorului corespunde reducerii efective a livrărilor, cu condiția să nu fie depășită cantitatea autorizată;

b) 50-80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se înmulțește cu un coeficient de 0,8;

c) 20-50% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se înmulțește cu 0,5;

d) mai puțin de 20% din cantitatea autorizată, nu se plătește nici un ajutor.

Plata se face în maxim 90 de zile de la finalul perioadei de reducere, la cursul de 4,4575 lei/euro.

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

Vizualizat: 498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?