Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum afectează criza Covid-19 un tânăr fermier din Bihor

Publicat: 19 martie 2020 - 11:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi judeţul Bihor a fost oarecum ferit de toată isteria asta cu apariţia noului coronavirus, având raportate doar două cazuri până acum, agricultorii din zonă îşi fac griji pentru bunul mers al activităţii din fermă şi speră nu ajungă în situaţia de a intra în izolare.

Patriciu-Feier-Bihor_bEste şi cazul lui Patriciu Feier, un tânăr fermier din Sânnicolau Român, care împreună cu tatăl său lucrează o suprafaţă de 920 de hectare. Acesta a resimţit criza prin faptul că nu i-au ajuns încă anumite piese de schimb pentru utilaje, pe care le-a comandat de ceva vreme. "Ne-am nimerit într-o situaţie destul de neplăcută. Nu mai vin piesele şi asta ne îngreunează activitatea. Trebuia să primesc din Italia ceva piese pentru un combinator, nişte organe active tip labă de gâscă. Transportul am înţeles că a pornit spre România dar a fost oprit pe parcurs, pentru că nordul Italiei a intrat în carantină. Noroc că cei de la IPSO şi Titan Machinery au fost înţelegători şi au trimis alte piese de care aveam nevoie, scutindu-mă să mai fac eu drumuri la ei", ne-a declarat tânărul de 29 de ani.

Pe lângă problema cu transportul pieselor din Italia, acesta mai are şi ceva comenzi la sămânţă de porumb şi pesticide, pe care distribuitorii nu le-au putut încă onora. "Culturile arată foarte bine, dar teama mea este ca nu cumva să ajungem să fim izolaţi două săptămâni la domiciliu în caz că intrăm în contact cu cineva care a fost diagnosticat cu Covid-19. Ferească Dumnezeu!".

Grâul s-a dezvoltat peste măsură

Din cele peste 900 de hectare pe care le lucrează, acesta a înfiinţat în toamnă o suprafaţă de 420 de hectare cu grâu şi 150 de hectare cu rapiţă. "Grâul a crescut mai mult decât mă aşteptam. Şi nici măcar nu am aplicat încă îngrăşămintele. Probabil datorită lucrărilor pe care le fac. Eu încorporez toate resturile vegetale în sol şi asta mă gândesc că ajută foarte mult la descompunere şi îmi asigură materia organică. Altfel nu-mi explic. Oricum, va trebui să dau ceva regulator de creştere", ne-a mărturisit Patriciu.

Acesta urma să efectueze deja un prim tratament la rapiţă împotriva gărgăriţei tulpinilor, însă tratamentul cu fungicide a decis să îl amâne puţin pentru că se anunţă o perioadă cu temperaturi mai scăzute în zonă. Pentru campania de însămânţări din primăvară a prevăzut 275 de hectare pe care le va cultiva cu porumb şi alte 60 de hectare cu soia.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 7926 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?