Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum a fost la Agromalim?

Publicat: 12 octombrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ediția cu numărul 26 a Târgului Agromalim de la Arad a strâns, în perioada 10-13 septembrie 2015, 260 de participanți din 9 țări și un număr record de 14.000 de vizitatori, din toate regiunile țării, precum și din străinătate.

Click pe poza pentru galerie!

Suprafața interioară (4.500 mp) și exterioară (30.000 mp) a Complexului Expozițional Expo Arad au fost complet ocupate. Organizatorii au anunțat că suprafața destinată mașinilor agricole a crescut cu 40% față de anii trecuți, dar și că, pentru anul viitor, caută un spațiu pentru demonstrații (detalii în pag. 76-77)

La ediția din 2015, organizatorii Agromalim, Camera de Comerț Arad, au numărat peste 14.000 de vizitatori, mai mult cu 2.000 decât anul trecut. „Numărul vizitatorilor a avut un trend ascendent de la o zi la alta. Am observat destul de mulți fermieri care revin an de an, iar pe durata expoziției unii vin chiar în fiecare zi. Am încercat să diversificăm evenimentele în program pentru ca cei care vin în târg, pe lângă faptul că muncesc, adună oferte, se informează, stau de vorbă cu firmele, să petreacă și câteva ore plăcute împreună cu familiile lor și cu copiii”, ne-a spus Cimi Enache, manager proiect Agromalim.

La deschiderea oficială a Agromalim 2015, în semn de apreciere pentru colaboratorii care au sprijinit fiecare ediție a târgului, organizatorii au oferit câteva diplome de merit. Primul premiat a fost Răsvan Irimescu, care a participat cu firma sa, AFI Banat, la fiecare ediție a Agomalim începând din 1997 încoace. Colaborator vechi este și Gheorghe Neață, fostul șef al ANARZ, actualmente director zootehnie în MADR, prezent și el la Agromalim în fiecare an încă de la primele ediții. Au mai primit diplome de merit, în numele crescătorilor de animale din jud. Arad, Ioan Branga - președintele Asociației Miorița Chișineu-Criș, Nicolae Cioranu - Asociația Păstorul Crișana, Szilagy Alexandru - Asociația Crescătorilor de Animale Arad. {tefan Cisnădia a primit diploma în numele colectivului de la AJZ (fosta OUARZ) Arad. În semn de curtoazie, organizatorii i-au oferit o diplomă și actualului șef al ANZ, Lelior Iacob, prezent la deschiderea târgului.

Cum ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, era la Ziua Porumbului în Ialomița, i-a trimis la Arad, din partea MADR, pe secretarii de stat Ioan Uțiu și Simona Allice Man. Din partea autorităților locale, la conferința oficială de deschidere au mai participat președintele interimar al CJ Arad, Adrian Țolea și reprezentantul Prefecturii Arad, Emeric Molnar.

„Domnilor parlamentari, să țineți cont că laptele are o singură culoare: culoarea albă, și pentru acest lapte trebuie să depunem tot efortul ca să se realizeze pe teritoriul românesc, să dăm performanțe agriculturii românești (...)”, a spus Gheorghe Neață la deschiderea Agromalim 2015. Acesta a mai spus că târgul de la Arad este „cea mai mare expoziție de la Szeged până la București”.

La polul opus, Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, prezent și el la Agromalim, ne-a spus că expoziția de animale i se pare tot mai slabă în fiecare an, ceea ce, în opinia sa, arată lipsa de interes și de susținere a Ministerului Agriculturii față de sectorul zootehnic.

 

Animale de lapte și de carne, într-un spațiu complet reamenajat

În fapt, la ediția din 2015 a Agromalim, într-un spațiu complet reamenajat, 10 exploatații din jud. Arad au prezentat aproximativ 40 de vaci de lapte din rasele Bălțată Românească și Holstein și bovine de carne din rasa Aubrach, metiși de BR cu Charolaise, Limousine și Blue Belgique. În zona de ovine, trei crescători din Asociația Miorița Chișineu-Criș au prezentat 17 capete din raseleȚigaie și Sardă și 15 exploatații membre ale Asociației Păstorul Crișana au fost prezente cu 54 capete de ovine din raseleȚurcană, Țigaie, Oaie cu cap negru de Teleorman, Lacaune+metiși, Awassi+metiși, Suffolk+metiși. De asemenea, un crescător din Caraș-Severin a adus la Agromalim 2015 ovine din rasa Rațcă și un crescător din Arad a expus ovine din rasa de carne Romanov.

La Agromalim au mai fost expuse cabaline și ponei, iar Asociația crescătorilor de păsări din Arad a prezentat diverse rase de găini și porumbei.

„Am încercat anul acesta să dăm o altă față zonei de expunere pentru animale și am reușit: am pus la dispoziția crescătorilor spații noi de cazare pentru animale”, a precizat Cimi Enache.

 

Miss Agromalim 2015 este o junincă a SCDCB Arad 

Miss Arad 2015 a fost desemnată juninca Hanna din rasa Bălțată Românească, proprietate a Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor (SCDCB) Arad. Juninca Hanna provine dintr-un efectiv de 700 de bovine pe care le deține Stațiunea, din rasele BR și Brună. Este născută în iunie 2013 din taurul Hulkor și la Agromalim era gestatntă în luna a noua cu taurul Mailler.

„Suntem și noi curioși să vedem performanțele pe care le vom obține, pentru că ea provine dintr-o mamă cu 8.400 de litri de lapte în lactația a treia, a patra și dintr-un tată foarte performant, material seminal pe care îl aducem de la Semtest Târgu Mureș, din cei mai buni tauri din Europa”, ne-a spus Gheorghe Săplăcan, directorul SCDCB Arad.

SCDCB Arad a adus la Agromalim 2015 șase juninci și vițele din rasele BR și Brună și a plecat acasă cu două premii: Miss Arad și premiul I pentru juninci din rasa BR.

Organizatorii Agromalim au mai acordat premii pentru vițele din rasa BR (SC Pădureni Chișineu-Criș, Ioan Ciule din Arad), juninci BR (SCDCB Arad, Agro Dan SRL, Romgera Sântana și Ilinca Lact SRL) și vaci cu lapte BR, unde a fost acordat un singur premiu, fermei Agro Dan SRL, pentru o vacă gestantă în luna 6, cu lactația a doua încheiată la 305 zile cu 7.050 litri lapte.

Pentru rasa Holstein au fost acordate doar două premii: Lacto Vest Curtici a primit premiul pentru o junincă gestantă în luna 5, iar titlul de Campioana Rasei Holstein Friză a mers la Agro Dan SRL, pentru o vacă primipară cu lactația în curs.

De asemenea, au fost premiate și cele trei exploatații care au expus bovine din rase de carne: TGM Vest Prod SRL din Sebiș (Aubrach rasă pură), Lucian Riviș Tipei din Sântana și Szilagyi Alexandru din Satu Nou, care au prezentat metiși cu rase de carne.

„Pe lângă trinomul cunoscut rasă - masă - casă, datorită dezvoltării sectorului și mai ales necesității de a obține și profit în această ramură a agriculturii, a intervenit și managementul creșterii bovinelor, care este un factor proponderent în acest moment. Cei care vor înțelege acest rol al managementului vor obține și performanțe considerabile”, ne-a spus, la încheierea expoziției, Traian Sălăjeanu, fost președinte al Asociației Crescătorilor de Taurine Arad, care a organizat expoziția de bovine din cadrul Agromalim încă de la primele ediții ale târgului.

 

Vizualizat: 1078 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?