Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cultura sorgului - perspective şi certitudini

Publicat: 29 mai 2018 - 16:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recolta europeană de sorg a anului 2017 a fost una dintre cele mai bune din ultimii zece ani, indicând o creştere atât a suprafeţelor cultivate cât şi a randamentelor medii la hectar.

Potrivit estimărilor organizaţiei interprofesionale Sorghum ID, condiţiile meteorologice din 2017 au limitat, în general, stresul hidric din stadiul sensibil al înspicării. În contextul temperaturilor cumulate, majoritatea recoltelor au avut loc destul de devreme, desfăşurându-se între mijlocul lunii septembrie şi mijlocul lui octombrie, cu niveluri de umiditate situate adesea sub 20%, sau chiar sub 15% în unele ţări, printre care şi România.

Nivelul energetic al sorgului produs în Europa a rămas la un nivel ridicat, respectiv 3.845 kcal/kg (substanţă uscată). Conţinutul proteic mediu al recoltei a fost de 10,7% (SU) - puţin peste nivelul anului 2016 (10,6%). În ceea ce priveşte conţinutul de amidon, media a fost de 76,2% (SU). Acest procent înregistrează o scădere de 0,6 puncte faţă de 2016, depăşind însă cu 0,4 puncte media ultimilor cinci ani. Pe de altă parte, conţinutul mediu de grăsimi în 2017 (4,5% - SU) a fost apropiat de nivelul anului precedent (+0,2%), depăşind cu 0,4% media ultimilor cinci ani.

Nivel energetic ridicat

Cu un nivel energetic mediu de 3.845 kcal/kg (SU), sorgul din recolta anului 2017 îşi confirmă valoarea energetică ridicată, o caracteristică importantă în furajarea păsărilor. Această valoare este echivalentă cu cea din 2016 (+14 kcal/kg) şi depăşeşte cu 53 kcal/kg media ultimilor cinci ani. Rezultatele sunt omogene de la o regiune la alta.

sorg-01_bConţinutul de grăsimi (4,5% - SU) şi nivelurile scăzute de fibre (conţinutul de pereţi insolubili în apă, de 8,6% - SU) explică valoarea energetică puţin mai ridicată a sorgului-boabe în 2017. Ea depăşeşte cu 3,2% pe cea a porumbului-boabe. Astfel, conţinutul proteic şi valoarea energetică ridicate din recolta anului 2017, precum şi nivelurile scăzute de taninuri ale hibrizilor cultivaţi în Europa, conferă sorgului-boabe atuuri indiscutabile în consumul furajer.

Rezultatele anului 2017 indică faptul că dacă operaţiunile de colectare, uscare şi depozitare sunt efectuate corect, această cultură are toate şansele să îşi găsească o piaţă de desfacere importantă în sectorul furajer.

Vizualizat: 782 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?