Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu ochii pe semănăturile de toamnă

Publicat: 26 ianuarie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantele, bine dezvoltate la intrarea în iarnă, își continuă repausul vegetativ, în timp ce fermierii stau cu ochii pe plantații și fac periodic controlul biologic al culturilor semănate în toamnă. În “ferestrele” iernii, agricultorii pregătesc câmpul pentru viitoarea campanie de însămânțări. 

Click pe poza pentru galerie!

BRĂILA

Rapița a trecut cu bine primul ger al iernii

În ferma Agroleg din comuna brăileană Silistraru, culturile de toamnă au intrat la iernare într-un stadiu optim de dezvoltare. Gerurile de -14 grade Celsius nu au afectat deloc plantele, iar stratul de zăpadă, în grosime de peste 10 cm, acoperă protector câmpul cultivat. „Din cele 1300 hectare aflate în exploatare, în acest an agricol avem semănate 156 hectare de rapiță, 150 hectare cu grâu și 160 hectare de orz. Pot să spun că rapița este la stadiul de trei-opt frunze, 0,8 cm la colet și 8 cm lungimea tijei. Cultura am înființat-o în epoca optimă, începând cu 25 august 2015, am fertilizat-o cu îngrășământ complex NPK 18:46:0, în doze de 200 kg/hectar și 250 kg/hectar pe solele cu fertilitate mai redusă. Apoi am aplicat un tratament cu Caramba Turbo. Produsul combină substanța activă a unui fungicid (Metconazol) cu cea a unui regulator de creștere (Mepiquat clorură), ce asigură controlul eficient al bolilor, oferind avantajele unui regulator de creștere și îmbunătățind rezistența plantelor la iernare”, ne-a declarat agronomul Iosif Țicra, directorul tehnic al Agroleg Silistraru SA. 

„Rapița este o cultură rentabilă pentru noi. În platforma tehnologică pe care o amenajăm de câțiva ani, anul trecut am obținut producții de peste 4.100 kg/ha, iar pe fermă ne-am închis cu 3,8 tone/hectar”, a adăugat fermierul. În cultură a introdus hibrizii firmei Pioneer PR44D06 și PR44W29, iar în loturile experimentale, întinse pe 18 hectare, a semănat și PT234, hibrid nou, lansat pe piață anul trecut. 

 

Densitate optimă, producții promițătoare 

Și culturile de cereale păioase au intrat în repaus vegetativ în condiții optime; plantele de orz au acum câte doi-trei frați, iar grâul este și el înfrățit. „Avem o densitate bună, de 5-600 boabe semănate și răsărite per metru pătrat, ceea ce ne face să sperăm la o producție bună. În vară am obținut la seceriș 7.190 kg/ha”, a susținut fermierul.

Agronomul a adăugat că la desprimăvărare va urma o nouă fertilizare cu azotat, de până la 200 kg/ha, aplicată selectiv, în funcție de fertilitatea parcelelor. 

 

TIMIȘ 

Anul păioaselor?!

Și în ferma Agromarincuș din Lovrin, județul Timiș, cerealele păioase de toamnă au avut o dezvoltare normală până la intrarea în sezonul rece. Doru Marincuș, administratorul societății, este destul de mulțumit. “Cultivăm 1.200 ha, din care 600 hectare sunt culturi de toamnă - orz și grâu. Plantele sunt răsărite, chiar și pe solele unde am semănat ceva mai târziu. Rapiță nu am pus; luna septembrie a fost un pic mai capricioasă și nu am vrut să riscăm. Nu avem o regulă în privința cultivării; într-un an punem, într-altul renunțăm”, ne-a declarat fermierul. 

O atenție sporită a fost acordată fertilizării culturilor de toamnă prin administrarea încă de la semănat a îngrășămintelor complexe - NPK 18:46:0, în cantitate de 180 kg/ha. Pentru luna februarie se pregătește a doua lucrare de nutriția plantelor prin administrarea de substanțe azotoase. 

Doru Marincuș face periodic controlul biologic al culturilor de toamnă, verificând starea fitosanitară a plantelor, stadiul de creștere, gradul de înfrățire și desimea acestora. După primele observații, în ferma lui de la Lovrin sunt semnele unui an al păioaselor, așa cum a fost și în 2015, când grâul i-a oferit satisfacție, cu o producție medie de 7.800 kg/ha. 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Vizualizat: 632 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?