Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Criza se tratează cu bani!

Publicat: 01 iunie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dar leacul european se atribuie selectiv, după legea românească... Hotărârea privind distribuirea sumei stabilite în anexa Regulamentului (UE) nr. 1.233/2009 al Comisiei, pentru producătorii de lapte şi produse lactate, grav afectaţi de criza din sectorul lactatelor, a nemulţumit o mare parte dintre crescători, mai exact pe cei care deţin cote individuale pentru vânzări directe.

Click pe poza pentru galerie!

În Regulamentul european, beneficiarii acestui sprijin sunt consideraţi "fermierii producători de lapte şi produse lactate", deţinători de cotă naţională (indiferent de felul acesteia), iar CE a solicitat statelor membre să "distribuie sumele naţionale disponibile pe baza unor criterii obiective şi într-un mod nediscriminatoriu, astfel încât să se evite distorsionarea pieţei şi denaturarea concurenţei".

Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a admis la plată doar producătorii care deţin cotă pentru livrări, cu condiţia ca aceştia să fie persoane fizice autorizate, conform OUG 44/2008.

Ori, deţinătorii de cotă pentru livrări sunt cei care livrează laptele materie primă la procesatori, de aici fiind excluse produsele lactate! Mai mulţi fermieri ne-au adus la cunoştinţă că APIA le-a refuzat cererile pentru ajutor, pe motiv că ei au cotă pentru vânzări directe. De aici şi acuzele adresate Ministrului Agriculturii, care a stabilit discriminatoriu categoriile de beneficiari.

Au existat nemulţumiri din partea producătorilor de lapte şi în ceea ce priveşte perioada foarte scurtă alocată pentru depunerea cererilor, în condiţiile în care hotărârea a fost aprobată în şedinţa Guvernului din data de 14 aprilie (şi publicată în Monitorul Oficial în 27 aprilie!!!), iar termenul pentru depunerea cererilor era 14 mai.

Regulamentul CE a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 16 decembrie 2009, cu recomandarea clară ca statele membre să aplice "fără întârziere" prevederile lui. Şi timp ar fi fost suficient... însă nu şi pentru oficialii români!

De asemenea, Regulamentul prevede ca plăţile pentru acest ajutor să fie efectuate până la data de 30 iunie a.c. Bugetul total alocat României pentru acest mecanism de susţinere este de puţin peste 5 milioane de euro, fiind finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Sprijinul financiar se acordă pentru anul de cotă 2008-2009.

 

Criza din sectorul lactatelor e... pe alese!

Interesantă este însă nota de fundamentare a Ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, care motivează emiterea actului normativ în baza Regulamentului (UE) nr.1233/2009 al Comisiei. Analiza pe baza căreia ministrul a stabilit beneficiarii ajutorului îi exclude din start pe deţinătorii de cotă pentru vânzări directe, implicit sectorul produselor lactate.

Astfel, din totalul de circa 500 de mii de producători români de lapte de vacă (din care 170 de mii deţin cotă pentru livrări), în final doar 11.280 beneficiază teoretic de sprijin, conform calculelor ministeriale. Este vorba de producătorii care livrează peste 10 mii kg/lapte pe exploataţie în anul de cotă.

Aşa-zisele "criterii obiective" invocate de Mihail Dumitru, care, spune oficialul, "asigură evitarea unei distorsiuni a pieţei" sunt clar orientate doar spre un anumit segment. Ori, dacă e să fie ajutor de criză, atunci să fie pentru toată lumea!

"Dar ce, cota mea e mai cu moţ? Nu tot cotă este?", ne-a întrebat nedumerit un fermier. Dacă e să ne luăm după nota de fundamentare a ministrului, cota de lapte nu cântăreşte la fel pentru toată lumea, când vine vorba de alocarea unor bani: "Producătorii cu vânzări directe au avut posibilitatea să îşi stabilească preţul laptelui şi produselor lactate comercializate, fiind afectaţi într-o mai mică măsură de criza de pe piaţa laptelui, având în vedere că în general aceştia au o piaţă de consumatori fideli.

De aceea, în România, producătorii care livrează lapte materie primă au fost cel mai grav afectaţi, resimţind o presiune în plus din partea procesatorilor care, în condiţiile date, au acordat un preţ redus pentru achiziţia laptelui materie primă. 

Astfel, s-a decis acordarea ajutorului prevăzut de R (CE) 1233/2009 pe baza producţiei de lapte livrată în perioada 2008/2009 producătorilor care livrează lapte materie primă şi care depăşesc 10 mii kg pe exploataţie, aceştia livrând peste 60% din cantitatea totală", precizează Mihail Dumitru.

De ce nu spune domnul ministru că procesatorii din România pot importa nestingheriţi lapte materie primă de la vecinii vestici, fără să existe vreo restricţie, control sau limitare în acest sens? De aici şi preţul impus producătorilor autohtoni, sub veşnica ameninţare a rezilierii contractelor.

Nu putem spune decât: halal analiză obiectivă, iar fermierului nostru să-i urăm pe mai departe vânzare plăcută pe piaţa plină ochi de consumatori fideli!

 

CE NE FACEM CU LAPTELE DE OAIE?

O altă problemă, pe care de data asta o ridică crescătorii de oi din zona de munte, se referă la Schema de sprijin în sectorului laptelui din zonele defavorizate, care se aplică pentru fermierii cu cotă individuală de lapte, situaţi în zonele defavorizate. Ajutorul specific se acordă o dată pe an tuturor exploataţiilor eligibile cu un efectiv de 2-15 capete vaci lapte, inclusiv pentru exploataţiile care depăşesc efectivul de 15 capete. Se estimează o plată indicativă de cca. 65 euro/cap vacă lapte.

Vasile Turculeţ, Federaţia Oierilor de Munte din România (FOM): "MADR înţelege că sprijinul în sectorul laptelui din zonele defavorizate trebuie să se refere doar la laptele de vacă, de parcă laptele de oaie şi de capră din aceleaşi zone s-ar produce fără dificultăţi.

Fără îndoială, măsura este laudabilă în principiu, dar nu şi atunci când ignoră speciile care sunt crescute şi exploatate preponderent în zonele defavorizate, între care zona montană nu lasă loc de nici un dubiu.

Chiar dacă unii ar putea crede că sprijinul financiar pentru laptele provenit de la speciile ovine şi caprină din zonele defavorizate lipseşte datorită unor omisiuni nevinovate ale specialiştilor din MADR, în realitate trebuie să se ştie că FOM a făcut mai multe intervenţii în acest sens.

Explicaţia sfidării celor susţinute de FOM din România ar putea fi aceea că unii angajaţi din MADR au remarcat faptul că .

Dar, chiar dacă laptele de oaie nu s-ar deosebi cu nimic faţă de alte tipuri de lapte, trebuie reţinut că în zonele defavorizate speciile ovine şi caprină valorifică cele mai vitrege forme ale respectivei zone defavorizate (altitudini maxime, pante abrupte, terenuri accidentate, suprafeţe împădurite, ş.a.m.d.), caracterizate printr-un potenţial ecologic de excepţie.

Oierii de munte au dreptul în mod cert la recompense suplimentare, oferite, de fapt, de toate ţările civilizate. În caz contrar - cum se întâmplă în România de astăzi, când oierii montani duc exact aceeaşi viaţă ca în timpul comunismului, ce rost mai are ca aceştia să vorbească despre democraţie, despre echitate şi mai ales despre aderarea la Uniunea Europeană unde omologii lor - fără excepţie - primesc compensaţiile băneşti cuvenite?

Concluzionând, laptele de vacă, de oaie, sau de capră posedă fiecare în parte calităţi distincte, neputând astfel ca unul să-l înlocuiască într-un mod fericit pe celălalt. Totodată, România mai este ÎNCĂ o ţară cu o producţie importantă de lapte de oaie şi mai ales de produse procesate din laptele de oaie."

Vizualizat: 880 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?