Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Criza blochează investiţiile în agricultură

Publicat: 16 martie 2009 - 20:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Ca şi în numerele precedente, continuăm prezentarea opiniilor colaboratorilor revistei Ferma, implicaţi în agricultură, cu privire la efectele crizei economice şi financiare. Interlocutorii noştri au răspuns la întrebările: „Cum vă afectează criza economică?” şi „Ce aşteptaţi de la autorităţile responsabile din domeniu?”.

Click pe poza pentru galerie!

Marcel AndreiClick pe poza pentru galerie!

„Atâta timp cât agricultura e neglijată, suntem în moarte clinică”

Andrei Marcel, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine

Încă nu am reuşit să resimţim criza, dar dacă Guvernul şi Ministerul Agriculturii nu vor da subvenţiile la timp o s-o resimţim cu siguranţă. Pe de altă parte, noi suntem acum abia la faza de fătări, deci încă nu putem şti ce va fi când vom ieşi pe piaţă. Doar când vom ieşi cu marfa, o să putem aprecia exact cum stăm… Deocamdată, suntem în stand by, cum se zice… Sigur că suntem şi noi atenţi la ceea ce se întâmplă în lume şi asta ne îngrijorează.

Am mai spus şi repet: atâta timp cât agricultura e neglijată, suntem în moarte clinică. Noi avem nevoie de măsuri concrete pe cel puţin 20-30 de ani. Dar mare atenţie: politica agricolă trebuie făcută de Guvern în colaborare cu producătorii, şi nu doar între politicieni.
Dorel ButariClick pe poza pentru galerie!

"Cred că mai rău de atât nu se poate”

Dorel Butari, director Semtest Craiova

Noi deja suntem afectaţi de criza economică şi încă foarte puternic. Spre exemplu, abia recent am primit o parte din bani, deconturile pentru facturi emise în 2008. Pentru continuarea activităţii suntem obligaţi să vindem active, altfel ne blocăm. Avem de încasat 20 de miliarde de lei, contravaloarea a 300 de mii de doze de material seminal, date pe piaţă şi rămase neachitate. Ce vreţi să vă spun mai mult? Cred că mai rău de atât nu se poate. Decât eventual să închidem integral activitatea.

Guvernul nu trebuie să facă altceva decât să-şi respecte angajamentele. Să nu ne încurce! Dacă afirmă că sprijină asociaţiile de crescători de animale, atunci să le sprijine. Ori să ne lase în pace. Noi rezistăm dacă nu ne încurcă. Aşadar este extrem de simplu, nu-i aşa?
Ioan MihalcaClick pe poza pentru galerie!

„Doctorii de la Direcţia sanitar-veterinară nu-s doctori, ci poliţişti”

Ioan Mihalca, crescător de taurine, judeţul Maramureş

În ceea ce mă priveşte, cel puţin în momentul de faţă, pot să spun că pe mine criza nu mă afectează deloc. Eu deţin 50 de vaci şi mă străduiesc să mă organizez cât pot de bine. Aş putea spune chiar că, dimpotrivă, într-o oarecare măsură, criza mai cerne lucrurile. Nu în ultimul rând, toţi ar trebui să ştie că dacă nu muncesc, nu au.

Ce ar mai trebui făcut? Ministerul Agriculturii ar trebui categoric să fie mai aproape de oameni, dar nu să fie un fel de poliţist peste noi. De exemplu, doctorii de la Direcţia sanitar-veterinară nu se comportă ca nişte doctori, ci ca nişte poliţişti. Ei ar trebui să vină cu informaţii, să meargă pe teren, nu să stea prin birouri toată ziua. Prea multă politică şi prea puţină muncă. Iar atâta politică nu îi ajută pe fermieri.
Annamaria VargaClick pe poza pentru galerie!

„Nu este recomandată stoparea bruscă a finanţărilor”

Annamaria Varga, director Munax, dealer utilaje şi maşini agricole

Suntem afectaţi, cu atât mai mult cu cât specificul societăţii este în domeniul agriculturii, care, la ora actuală este marginalizată de politica agrară a statului, din cauza nerespectării graficului de subvenţii acordate precum şi a greutăţilor create în accesarea fondurilor europene.

Această stare este influenţată în mod nefavorabil de politica băncilor privind acordarea creditelor, ceea ce îngreunează accesul la finanţare. Noi ne adaptăm condiţiilor prezente, prin regruparea resurselor proprii, şi încercăm să-i sprijinim pe partenerii noştri în limitele posibile.

În nici un caz nu este recomandată stoparea bruscă a finanţărilor. Ar fi necesară o analiză cât mai detaliată cu privire la crearea unor facilităţi financiare pentru obiective direct productive, în special pe domeniul agricol. Considerăm necesară abordarea unui plan pe termen lung, coerent, conceput pentru condiţii de criză. Este prioritar ca statul să-şi respecte termenele şi condiţiile de acordarea a subvenţiilor stabilite din bugetul naţional.Ilie VanClick pe poza pentru galerie! 

„Cea mai mare parte a finanţării producţiei avicole se face din fonduri proprii”

Ilie Van, preşedinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România

Criza economică ne poate afecta în primul rând la nivelul finanţării aviculturii. Creditele de producţie sunt în momentul de faţă prohibitive, prin dobânzile practicate de bănci, iar creditele de investiţii pe termen lung cu graţie şi dobândă mică nu au existat niciodată în România.

De asemenea, programele de finanţare prin fonduri structurale nu operează la nivelul aşteptat. Din 2007, de când s-a demarat programul european, avicultura nu a beneficiat de nici un ban pentru investiţii. În momentul de faţă, cea mai mare parte a finanţării producţiei se face din fonduri proprii, însă şi acestea sunt limitate, întrucât piaţa produselor agricole nu funcţionează normal, producţiile de carne şi ouă fiind vândute sub costuri, pentru perioade lungi. Din cauza subfinanţării aviculturii şi a nefuncţionării corecte a pieţei produselor avicole, nici investitorii străini nu se grăbesc să vină spre noi.

Aşteptăm de la autorităţi să acţioneze rapid la nivelul aviculturii, prin câteva pârghii, şi anume: sprijinirea prin programul de îmbunătăţire a calităţii produselor avicole (Legea numărul 125/2007) a producătorilor de carne de pasăre şi ouă de consum, dar acest sprijin financiar să se plătească mai rapid, şi nu după două-trei luni, cum se întâmplă acum; intervenţia autorităţilor la nivelul UE pentru prelungirea aplicării sprijinului prin ajutoare de stat şi după 2009, întrucât acest program a fost aprobat doar pe trei ani; la nivelul creditării investiţiilor solicităm găsirea unor soluţii de cofinanţare a proiectelor din fonduri structurale europene; la nivelul creditării producţiei, solicităm promovarea de urgenţă a actelor normative pentru acordarea bonificaţiei la creditele accesate conform Legii numărul 150/2003 (Legea creditului agricol), întrucât suntem în luna martie şi această decizie nu a fost promovată. În ceea ce priveşte piaţa produselor avicole, solicităm o mai mare implicare a MAPDR în a face ordine în piaţă, prin eliminarea sau reducerea evaziunii fiscale, din cauza neplăţii TVA de către importatorii de produse avicole şi, de asemenea, o exigenţă mai mare în ce priveşte calitatea, siguranţa alimentară şi trasabilitatea pentru produsele aduse din afară şi comercializate pe piaţa noastră.

Vizualizat: 677 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?