Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CREȘTEREA PUILOR DE CARNE ȘI A GĂINILOR OUĂTOARE ÎN SISTEM TRADIȚIONAL

Publicat: 19 februarie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din datele prezentate la Reuniunea Regională a Experților în Zootehnie la Timișoara, redăm câteva statistici despre creșterea puilor de carne și a găinilor ouătoare în sistem tradițional în Europa și în România.

Click pe poza pentru galerie!

Europa

În Italia sunt produși 50 mil. pui în sistem tradițional, din care 10 mil. sunt vânduți în alte țări din Europa. Păsările din sistemul tradițional reprezintă aproximativ 15% din consumul național și se referă la activitatea a 1.500 de fermieri direct și indirect - 5.000 de fermieri.

În Franța sunt produși 160 mil. pui în sistem tradițional, din care 120 mil. sunt crescuți în sistemul tradițional în aer liber certificat Label Rouge, de 7.000 de agricultori și vânduți sub sigla a 31 de asociații. Puii de carne în sistem tradițional Label Rouge reprezintă 1/3 din achizițiile gospodăriilor franceze.

În Spania sunt crescuți 24 mil. pui de carne în sistem tradițional, cu un nivel de producție de carne între 46.000 și 48.000 tone pe serie.

 

România

În țara noastră, nu există nici o fermă comercială de creștere a puilor de carne în sistem tradițional autorizată de ANSVSA. Efectivul total de pui de carne din gospodării este de 18,622 mil. capete, cu o medie de cca. 10 capete pe gospodărie.

Efectivul național de găini ouătoare se ridică la cca. 42,541 mil. capete, din care 82,6 sunt crescute în gospodării. Rezultă o medie de 19,14 găini ouătoare pe gospodărie găini, cu performanță medie pe cap de găină de 140 ouă pe an.

Pentru găini ouătoare cu cifra 1 (sistem free-range) există numai 6 exploatații autorizate ANSVSA în România, cu un efectiv total de 29.979 păsări, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale.

Vizualizat: 1673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?