Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CREȘTEREA PUILOR DE CARNE ȘI A GĂINILOR OUĂTOARE ÎN SISTEM TRADIȚIONAL

Publicat: 19 februarie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din datele prezentate la Reuniunea Regională a Experților în Zootehnie la Timișoara, redăm câteva statistici despre creșterea puilor de carne și a găinilor ouătoare în sistem tradițional în Europa și în România.

Click pe poza pentru galerie!

Europa

În Italia sunt produși 50 mil. pui în sistem tradițional, din care 10 mil. sunt vânduți în alte țări din Europa. Păsările din sistemul tradițional reprezintă aproximativ 15% din consumul național și se referă la activitatea a 1.500 de fermieri direct și indirect - 5.000 de fermieri.

În Franța sunt produși 160 mil. pui în sistem tradițional, din care 120 mil. sunt crescuți în sistemul tradițional în aer liber certificat Label Rouge, de 7.000 de agricultori și vânduți sub sigla a 31 de asociații. Puii de carne în sistem tradițional Label Rouge reprezintă 1/3 din achizițiile gospodăriilor franceze.

În Spania sunt crescuți 24 mil. pui de carne în sistem tradițional, cu un nivel de producție de carne între 46.000 și 48.000 tone pe serie.

 

România

În țara noastră, nu există nici o fermă comercială de creștere a puilor de carne în sistem tradițional autorizată de ANSVSA. Efectivul total de pui de carne din gospodării este de 18,622 mil. capete, cu o medie de cca. 10 capete pe gospodărie.

Efectivul național de găini ouătoare se ridică la cca. 42,541 mil. capete, din care 82,6 sunt crescute în gospodării. Rezultă o medie de 19,14 găini ouătoare pe gospodărie găini, cu performanță medie pe cap de găină de 140 ouă pe an.

Pentru găini ouătoare cu cifra 1 (sistem free-range) există numai 6 exploatații autorizate ANSVSA în România, cu un efectiv total de 29.979 păsări, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale.

Vizualizat: 2045 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?