Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Crescătorii de vaci cer o lege a etichetării lactatelor

Publicat: 17 septembrie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanți ai crescătorilor de vaci de lapte au propus, în 8 septembrie 2015, în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, ca laptele și produsele din lapte să fie etichetate clar cu elemente privind conținutul și țara de origine a laptelui materie primă.

Click pe poza pentru galerie!

Propunem o lege a etichetării produselor din lapte, în care noi solicităm ca pe etichetă să apară elemente foarte clare, iar pentru laptele produs și colectat în România să se pună eticheta de lapte românesc, lucru ce ni se permite de legislația europeană. Pentru celelalte produse, pe etichetă să scrie țara de origine a laptelui, cantitatea de lapte proaspăt, lapte crud care există în produsul respectiv, procentul de lapte reconstituit din lapte praf și procentul de altceva decât lapte”, a spus, citat de Agerpres, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), la dezbaterea din Comisia de Agricultură, la care au participat atât producători de lapte, cât și procesatori.

Mizând pe sentimentul naționalist, Frânc a adăugat că pentru laptele românesc ar trebui să fie eliminate taxele de raft, pentru că românii vor să consume lapte produs în țara noastră.

Dacă ar fi românul patriot, nu ar mai cumpăra pe rupte de la Lidl. Odată cu etichetarea vor interveni și costuri suplimentare. Mă ocup de 15 ani de piața laptelui și deja sunt dezgustat să discutăm aceleași subiecte: dispariția cotelor de lapte, concurența neloială, piața ciclică a laptelui etc. De când tot le spun fermierilor că trebuie să și vândă ce produc, dar ei chiar nu cunosc abecedarul afacerilor. Știu să dea de mâncare la vacă și să o mulgă. De ce nu-și iau consultanți în afaceri? Nu avem o bursă a laptelui în România, nu avem stocarea untului sau a laptelui praf. Din cei 500 de milioane de euro, deblocați de Comisia Europeană, o să profite alții, de exemplu Polonia”, a spus, de partea procesatorilor, Dorin Cojocaru, președintele APRIL.

 

Frânc (FCBR): Prețul laptelui a scăzut doar la poarta fermei

Potrivit președintelui FCBR, prețul laptelui a scăzut doar la poarta fermei, în timp ce prețul de vânzare în supermarket-uri este mult prea mare, chiar și după reducerea TVA. „În aprilie 2014, prețul mediu de achiziție al laptelui era undeva la 1,27 lei pe litru, prețul la raft al acestui produs era 4,5 lei, cu TVA de 24%. În aprilie - mai 2015, prețul la poarta fermei calculat de noi a ajuns la 80 de bani pe litru, iar prețul în raft este tot 4,5 lei, cu TVA de 9%. (...) Oare nu câștigă cineva prea mult și fermierii din România sunt obligați să își închidă afacerea? Pentru că, până acum, toate aceste efecte ale embargoului rusesc, ale pieței supraaglomerate, toate au venit numai în capul fermierului. În aprilie - mai a venit procesatorul la poarta fermei și a spus că, dacă mai vrem să ne ia laptele, trebuie să îl dăm cu 15% mai ieftin și nu înțelegem de ce”, a adăugat Frânc, precizând și că tot mai mulți crescători de vaci își vând animalele la abator pentru 500-1.000 lei.

În urma discuțiilor din 8 septembrie ar putea fi constituită o subcomisie în subordinea Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, care să găsească soluții legislative pentru etichetarea, dar și pentru promovarea laptelui și lactatelor românești, a precizat Valeriu Steriu, vicepreședintele Comisiei de Agricultură, mai notează Agerpres.

 

Scad colectările, cresc importurile

În 8 septembrie 2015, Institutul Național de Statistică a anunțat că fabricile au colectat cu 6,3% (5.877 tone) mai puțin lapte de vacă în iulie 2015, față de iunie 2015 și cu 10,1% (9.732 tone) mai puțin față de iulie 2014.

În același timp, importurile de lapte de vacă au crescut în iulie 2015 cu 2,4% (136 tone) față de iunie 2015 și cu 17,9% (874 tone), față de iulie 2014. 

 

 

 

Nicușor Șerban, noul președinte Holstein RO

Nicușor Șerban (Agroserv Măriuța, jud. Ialomița) este noul președinte al Asociației Holstein RO, ales la Adunarea Generală din 28 august 2015. Din Comitetul Director mai fac parte Gavrilă Tuchiluș, Bogdan Pantazi, Claudiu Davițoiu și Dan Luca, aleși membri ai Consiliului Director.

De asemenea, 8 noi membri au fost primiți în Asociație cu drepturi depline: Banat Milch (reprezentant legal Boldis Szilamer), VS Lactoland (Vermue Jacobus), Azedro Terra (Margareta Ciobota), Afiliu Trans (Mihai Afiliu), Best Team Consulting (George Petrișor), Boga SRL Trifești (Nicu Bogdan Burcuș), Agrocom SA Strunga (Florin Stegariu) și Euroferm Mureșan (Valentin Mureșan).

Crescătorii de Holstein au discutat și afilierea la una dintre organizațiile puternice și cu reprezentativitate națională, respectiv ProAgro sau LAPAR. În LAPAR sunt fermieri din producția vegetală, însă ținând cont că majoritatea membrilor Holstein RO, cel puțin cei din Consiliul Director, exploatează și suprafețe agricole întinse, atunci intenția crescătorilor de bovine are logică.


Export de bovine vii în Egipt

O delegație a Ministerului Agriculturii din Egipt s-a aflat în 7 - 9 septembrie 2015 în România pentru a negocia cu ANSVSA condițiile și modelele de certificate sanitare veterinare pentru exportul de bovine vii, destinate sacrificării imediate, și a celor pentru exportul cărnii dezosate de bovine. Delegația din Egipt a vizitat și o fermă de bovine și un abator de bovine autorizat pentru sacrificarea rituală, de tip „Halal”.


Elevi plătiți să învețe mecanizare

Primarul comunei Vlăsinești din jud. Botoșani, Lucian Trufin, a transformat școala gimnazială din localitate în școală profesională, în care vor fi pregătiți mecanici agricoli, meserie extrem de căutată în zonă. Cursurile vor dura trei an și vor fi recunoscute de Ministerul Educației. Elevii înscriși vor primi un sprijin financiar de 200 lei/lună, iar cei cu rezultate deosebite, vor primi burse, notează Agerpres. Totodată, vor putea face practică de specialitate la două unități de profil din comună: Agraria Nord și Agro Solomonescu.

Vizualizat: 876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?