Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Crescătorii de porci vor amânarea plății TVA

Publicat: 26 noiembrie 2014 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii din industria cărnii de porc au solicitat Guvernului, MADR și Ministerului de Finanțe amânarea plății TVA la carne pentru șase luni, timp în care piața se va autoregla, susțin ei.

Click pe poza pentru galerie!

De asemenea, au cerut reducerea TVA la 9%, eliberarea de urgență a adeverințelor pe Măsura 215 - „Plăți pentru bunăstarea animalelor” pe 50% din valoarea cererii de plată depuse de fermierii din Sesiunea I - anul III, acordarea de adeverințe și fermierilor care au depus cereri de plată în sesiunile II și III ale Măsurii 215, eliminarea taxei pe stâlp pentru fermele de creșterea porcilor, intervenții la Comisia Europeană pentru urgentarea aprobării exportului de porci vii din fermele românești, precum și reducerea numărului de puncte de frontieră prin care să fie permis comerțul cu porci vii și carne de porc, indiferent de tonajul mașinii.

Impactul bugetar, la o primă analiză, a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanțul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanțul cărnii de porc, de pasăre, oaie și vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro”, a precizat președintele Federației Pro Agro, Alex Jurconi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la standul Pro Agro de la Indagra de către Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) și Asociatia Fermierilor Investitori în Sectorul Suin (AFISS).

 

Pierderi de 136 lei/animal livrat

Crescătorii de porcine susțin că în perioada august - octombrie 2014 prețurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile față de costurile de producție au ajuns, la finalul lunii octombrie 2014, la cca. 136 de lei/animal livrat. Chiar dacă România nu are contracte directe cu Rusia pe acest sector, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influențează în mod indirect piața cărnii de porc din România. Producătorii români de carne de porc sunt forțați să își vândă toată producția la prețuri de dumping, concurând cu 2% din producția generală a UE, care pleca pe piața Rusiei și care reprezintă aprox 350.000 tone de carcasă de carne de porc și mai mult decât dublu producției României, a explicat Miron Dascălu, vice-președintele AFISS.

 

Pro Agro susține măsura de stocare privată

La sfârșitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 tone de produse și subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenționează să activeze măsura stocajului privat.

La începutul lunii noiembrie 2014, Federația Rusă a extins embargoul impus pentru produsele agroalimentare din UE și pentru măruntaiele, făinurile și grăsimile animale, dar și alte produse derivate de pe urma procesării cărnii de bovine, porcine și păsări.

Federația Pro Agro, reprezentând APCPR, AFISS și Asociația Română a Cărnii, a anunțat că susține măsura de stocare privată a cărnii de porc cu activare imediată, însă este nevoie ca aceasta să fie aplicată și în țările care vin cu cantități mari de carne de porc în România și să stocheze excedentul de carne de porc în țarile respective. Măsura a fost solicitată și de alte state membre UE, precum Danemarca. Alte state UE au scăzut TVA la 5% sau au acoperit cheltuielile fermierilor cu input-urile. Ministerele Agriculturii din statele UE trebuia să transmită solicitările până pe 10.11.2014.

Vizualizat: 702 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!