Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Crescătorii de bovine își primesc banii înapoi

Publicat: 06 mai 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul României a adoptat, pe 25 martie 2014, proiectul de lege prin care reglementează situația crescătorilor de bovine aflați în litigii cu APIA pentru subvențiile primite în perioada 2007-2011, după o decizie din 2010 a Curții de Conturi

Click pe poza pentru galerie!

Actul normativ prevede că nu vor mai fi recuperate de la crescătorii de bovine sumele reprezentând subvențiile primite de aceștia deși aveau datorii la bugetul de stat sau local la data depunerii cererii de plată și stabilește, de asemenea, restituirea către beneficiarii CNDP a sumelor recuperate deja de către APIA. Totodată, crescătorii de bovine care nu au încasat subvențiile cuvenite din cauza acestor datorii la stat devin eligibili pentru plata CNDP și după 2011.

Potrivit MADR, 9.700 de crescători de bovine, cu un efectiv de peste 237.000 capete, sunt afectați de deciziile emise de către Camerele de Conturi județene. Sumele ce trebuie restituite sunt de 26,877 mil. lei și vor fi asigurate, în limita prevederilor bugetare ale MADR pe 2014. Procedura de restituire a banilor va fi stabilită prin ordin de ministru în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.


Fermieri urmăriți penal și ferme în insolvență

În funcție de cât au fost de „harnici” APIA și Parchetele județene, cele mai mari probleme le au crescătorii de bovine din Botoșani, Bihor, Hunedoara, unde a fost începută urmăriea penală a acestora, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Și în Caraș-Severin încă se mai trimit somații de plată, chiar după aprobarea legii de către Parlament, dar până la intrarea în vigoare a legii, APIA trebuie să urmeze procedurile, mai spune Frânc. „Se stinge tot când apare legea, pentru că dispare cauza în sine și nu mai are sens continuarea urmăririi penale și oamenii își vor primii banii înapoi”, afirmă președintele FCBR.

„Insolvențele sunt însă greu de lămurit, pentru că sunt deja proceduri juridice instalate și n-o să poată să acopere găurile de patru ani de zile”, susține acesta. Frânc spune că doar el știe 15 ferme în insolvență din această cauză, printre care și a lui Ioan Cristolovean, din jud. Brașov. „Cineva trebuie să fie răspunzător pentru asta”, consideră Frânc, indicând toți miniștri care au introdus în ordin această clauză abuzivă. Președintele FCBR avertizează că o situație similară este condiționarea subvenției de înscrierea animalelor în Registrul Genealogic, condiție de eligibilitate ce riscă să genereze același tip de problemă pentru crescătorii de bovine.


Nicușor Șerban, în locul lui Mihai Petcu la conducerea Holstein Ro

În 7 martie 2014, o parte dintre membrii Holstein Ro l-au propus pe Nicușor Șerban, care este și președintele Cooperativei Romlacta, să preia funcția de președinte al Asociației Holstein Ro, după ce Mihai Petcu și-a depus demisia în februarie a.c.. În ședința din 7 martie s-a hotărât ca Nicușor Șerban să asigure interimatul pe o perioadă de 30 de zile. O nouă Adunare Generală a Holstein Ro va avea loc cel mai probabil în ultima parte a lunii aprilie, urmând să decidă ori confirmarea lui Nicușor Șerban, ori a altui fermier în funcția de președinte al Asociației. Până la începutul lunii martie nu exista însă o altă propunere sau candidatură, ne-a spus Ionuț Lupu, director executiv al Holstein Ro.

Acesta a precizat că Asociația Holstein Ro are în prezent 55 de membri, însă doar 23 dintre aceștia au drept de vot în cadrul AG în acest moment, fiind membri de mai mult de 1 an. Restul 22 au devenit membri în cursul anului 2013. Holstein Ro are, în momentul de față, 19.700 animale înscrise în COP și 27.000 de capete înscrise în Registrul Genealogic. Media vacilor în lactație este de 340 capete/fermă. Cea mai mare fermă membră Holstein Ro este DN Agrar (jud. Hunedoara) cu 2.700 de capete, iar cea mai mică fermă are în jur de 50 capete, ne-a mai spus directorul executiv al Asociației.

 

FCBR are reprezentativitate în 39 de județe

FCBR are reprezentativitate în 39 de județe, după Adunarea Generală din februarie 2014, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele Federației. Anul trecut pe vremea asta, avea membri în doar 23 de județe. La ultima Adunare Generală au plecat din Federație asociațiile crescătorilor de bovine din Cluj și Timiș, și câte o asociație din Hunedoara și Bacău, dar s-au înscris noi membri din Brăila, Prahova și alte județe, a precizat Frânc. Potrivit lui Frânc, asociațiile membre FCBR au eliberat anul trecut adeverințe pentru CNDP pentru peste 500.000 de capete de bovine.

 

Urgență: Eliminarea taxei pe construcții speciale

Una dintre problemele urgente ale sectorului este taxa pe construcții speciale (Ordonanța 102/2013), care, susține Frânc, „afectează cel mai mult fermele de vaci care au suprafețe mari de construcții speciale, fermele de porc, de pasăre. Mă mir că toată lumea stă și așteaptă. Toate fermele cu investiții în ultimii cinci ani de zile, care și-au făcut platforme, silozuri, fânare, au valorile reale în contabilitate și nu se pot atinge de ele. Sunt ferme care vor avea de plătit până la 1 miliard de lei vechi pe an numai impozitul de 1,5% pe construcții speciale.

În județul Mureș există fermă de peste 3 milioane de euro, făcută pe fonduri europene, încă nu e populată, și trebuie să plătească impozite. Are credite, nu produce, de unde plătește, că luna viitoare e termen de declarare și de plată”, spune președintele FCBR, nemulțumit de lipsa de sprijin pe care Ministerul Agriculturii o arată sectorului de creștere a bovinelor în această problemă. O altă nemulțumire este că întâlnirile la minister sunt cu fiecare asociație în parte.

 

Producția de lapte în 2014: +17,7%

Producția de lapte de consum a crescut cu 6.502 to (17,7%) în primele două luni din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Fabricile au colectat 136.319 to lapte de vacă, cu 9,3% în plus față de primele două luni din 2013. Cantitatea de lapte brut importată a crescut de la 19.403 to, în ianuarie - februarie 2013, la 20.277 to, în primele două luni din 2014.

În februarie 2014, a fost colectat cu 4,7% mai puțin lapte de vacă decât în ianuarie 2014, dar cantitatea colectată a fost cu 11,4% mai mare (+ 6.796 to), față de februarie 2013. Tot în februarie 2014, importurile de au crescut cu 4,8% față de februarie 2013, de la 9.794 to la 10.264 to.


CNDP BOVINE: 453 LEI/CAP ȘI 92 LEI/TONA DE LAPTE

Crescătorii de bovine vor primi 453 lei/cap de animal și 92 lei/tona de lapte în contul CNDP pe 2013, ne-a spus Claudiu Frânc, președintele FCBR, care știa că APIA a finalizat în prima săptămână din aprilie 2014 centralizarea datelor și a determinat cuantumul subvențiilor.

Vizualizat: 635 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?