Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CRESCĂTORII DE ALB ALBASTRU BELGIAN NU PRIMESC SPRIJINUL CUPLAT

Publicat: 19 iunie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine din rasa Alb Albastru Belgian nu vor primi sprijinul cuplat pentru zootehnie (SCZ). Deși secretarul de stat George Turtoi susține că acest sprijin nu este condiționat de rasă, Ordinul 619/2015 îl contrazice.

Click pe poza pentru galerie!

Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne, ne-a semnalat că rasa Alb Albastru Belgian a fost exclusă de la sprijinul cuplat de producție. „Există o listă cu vacile de carne care beneficiază de sprijinul cuplat. Din păcate, Alb Albastru Belgian nu se regăsește pe ea. Am avut o întreagă corespondență cu Ministerul Agriculturii și am solicitat să fie inclusă rasa, dintr-un singur motiv: dă rezultate foarte bune la metisare. Pe de altă parte, și cei de la Minister au dreptate: rasa nu e recomandată în rasă pură pentru că sunt probleme la fătare. (…) Din păcate, această rasă nu e trecută nici în evidențele ANARZ și nu există nici un Registru Genealogic pentru Alb Albastru Belgian”, ne-a declarat Grigorean.

 

Rase de carne recunoscute de ANARZ

Ordinul 619/2015, care stabilește criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat de producție la vaca de carne, are o anexă cu rasele de carne recunoscute de ANARZ: Aberdeen-Angus, Limousine, Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Bălțata Românească - direcția de exploatare carne, Hereford, Blonde d'Aquitaine, Salers, Sura de Stepă.

Mai mult, Ord. 619/2015 prevede la Art. 74, lit. i) că „toate animalele din categoria taurine din rase de carne și metișii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în Registrul genealogic al rasei”. Ori, pentru această rasă, nu există un Registru Genealogic.

MADR a modificat Ord. 619 prin Ord. 1468/2015, în vigoare din 10 iunie 2015, dar modificările nu includ rasa Alb Albastru Belgian printre rasele de carne. 

Vizualizat: 462 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?