Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COTA de ZAHĂR a fost ELIMINATĂ

Publicat: 08 noiembrie 2017 - 08:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu eliminarea preţului minim şi a cotei de producţie pentru sfecla de zahăr, Uniunea Europeană ar putea deveni un exportator net de zahăr, pentru prima dată în ultimii zece ani.

În general, producătorii de zahăr din spaţiul comunitar s-au pregătit pentru această nouă realitate, în care vor putea să producă, să vândă şi să exporte fără constrângeri de volum. Chiar dacă Europa Centrală şi de Est sunt văzute ca regiuni cu potenţial ridicat de dezvoltare, analiştii din domeniu consideră că majoritatea producţiei suplimentare va fi realizată tot de către statele din Vest, consolidându-se astfel rolul principalilor producători în anii care vor urma.

zahar_b


În timp ce producţia de zahăr din sfeclă a Uniunii Europene este deseori privită în ansamblu, realitatea este că nu mai puţin de 19 ţări, având fiecare până la şase companii care operează fabrici de procesare pe piaţa lor, sunt implicate în procesul de producţie. Europa de Vest asigură două treimi din producţia UE, depăşind 1 milion de tone de zahăr pe an. Întrucât cei mai mari şapte producători de zahăr deţin peste 80% din capacitatea de procesare a sfeclei de zahăr din spaţiul comunitar, piaţa pare deja destul de concentrată. Potrivit unei analize Rabobank, cele mai multe companii au investit în eficienţa energetică, capacitatea de stocare şi îmbunătăţirea logisticii, dar mai puţin în extinderea producţiei. Franţa şi Germania sunt privite ca principalele beneficiare ale liberalizării pieţei zahărului, cu o creştere de producţie estimată la peste două milioane de tone în primul sezon de post-cote.

Mai există însă un aspect ce trebuie luat în considerare, legat de consum. Atitudinea faţă de această materie primă este în plină schimbare la nivel global. Întrucât preocupările consumatorilor şi ale guvernelor au devenit tot mai accentuate, companiile din domeniul alimentar şi al băuturilor în special au simţit această presiune. Pe termen lung, asta ar putea însemna o încetinire a consumului de zahăr. În acest context, perspectiva utilizării zahărului industrial pe pieţele emergente este esenţială. Alimentele şi băuturile prelucrate reprezintă 63% din consumul global de zahăr, iar cea mai mare parte a acestei utilizări industriale (47%) se află pe pieţele în dezvoltare.

Sfecla de zahar_b

Mai multe detalii despre piaţa zahărului aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semna de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1210 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?