Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COTA de ZAHĂR a fost ELIMINATĂ

Publicat: 08 noiembrie 2017 - 08:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu eliminarea preţului minim şi a cotei de producţie pentru sfecla de zahăr, Uniunea Europeană ar putea deveni un exportator net de zahăr, pentru prima dată în ultimii zece ani.

În general, producătorii de zahăr din spaţiul comunitar s-au pregătit pentru această nouă realitate, în care vor putea să producă, să vândă şi să exporte fără constrângeri de volum. Chiar dacă Europa Centrală şi de Est sunt văzute ca regiuni cu potenţial ridicat de dezvoltare, analiştii din domeniu consideră că majoritatea producţiei suplimentare va fi realizată tot de către statele din Vest, consolidându-se astfel rolul principalilor producători în anii care vor urma.

zahar_b


În timp ce producţia de zahăr din sfeclă a Uniunii Europene este deseori privită în ansamblu, realitatea este că nu mai puţin de 19 ţări, având fiecare până la şase companii care operează fabrici de procesare pe piaţa lor, sunt implicate în procesul de producţie. Europa de Vest asigură două treimi din producţia UE, depăşind 1 milion de tone de zahăr pe an. Întrucât cei mai mari şapte producători de zahăr deţin peste 80% din capacitatea de procesare a sfeclei de zahăr din spaţiul comunitar, piaţa pare deja destul de concentrată. Potrivit unei analize Rabobank, cele mai multe companii au investit în eficienţa energetică, capacitatea de stocare şi îmbunătăţirea logisticii, dar mai puţin în extinderea producţiei. Franţa şi Germania sunt privite ca principalele beneficiare ale liberalizării pieţei zahărului, cu o creştere de producţie estimată la peste două milioane de tone în primul sezon de post-cote.

Mai există însă un aspect ce trebuie luat în considerare, legat de consum. Atitudinea faţă de această materie primă este în plină schimbare la nivel global. Întrucât preocupările consumatorilor şi ale guvernelor au devenit tot mai accentuate, companiile din domeniul alimentar şi al băuturilor în special au simţit această presiune. Pe termen lung, asta ar putea însemna o încetinire a consumului de zahăr. În acest context, perspectiva utilizării zahărului industrial pe pieţele emergente este esenţială. Alimentele şi băuturile prelucrate reprezintă 63% din consumul global de zahăr, iar cea mai mare parte a acestei utilizări industriale (47%) se află pe pieţele în dezvoltare.

Sfecla de zahar_b

Mai multe detalii despre piaţa zahărului aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semna de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 998 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?