Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativele nu pot lua subvenția pentru pajiști comunale

Publicat: 19 iunie 2015 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ultimele modificări aduse Ordinului 619/2015, care stabilește criteriile de eligibilitate pentru acordarea plăților directe, sunt cuprinse în Ordinul 1468/2015 (M.Of. 411/10 iunie 2015). Actul prevede, la Articolul 6, că pot solicita subvențiile pentru pajiștile comunale asociațiile care au concesionate/închiriate astfel de suprafețe, și nu formele asociative ale crescătorilor de animale, care ar include și cooperativele. Cooperativele pot însă solicita subvenția pentru pajiștile proprietate privată (Art. 7 din Ord. 1468/2015).

Click pe poza pentru galerie!

Asociațiile crescătorilor de animale sunt constituite în baza Ordononței 26, iar cooperativele în baza Legii 566 din 2004 a cooperației agricole. Noi am observat că ultimele modificări din Ordinul ministrului privind criteriile de eligibilitate nu precizează și cooperativele, nu spune forme asociative, vorbește doar despre asociații. Am întrebat cum să procedăm? Au nevoie sau nu cooperativele de un cod de exploatație de la Registrul Național al Exploatațiilor? Adică, trebuie sau nu cooperativa să dețină animale ca să aibă dreptul la plata pe suprafață?”, ne-a declarat Cristina Beleca, director adjunct APIA Suceava.

 

"Ministerul Agriculturii face totul ca să ne lase fără bani?"

Legea 104/2015, care modifică OUG 3/2015 privind plățile directe pe 2015-2020, prevede că asociațiile crescătorilor de animale pot depune cereri pentru subvenția pe pajiști în 2015, cu acordul tuturor membrilor, dar vor fi obligate să se transforme, din 2016, în cooperative sau grupuri de lucru. „Suntem îndemnați să transformăm asociațiile în cooperative. De ce? Ca să rămânem fără bani, fără subvenții. De ce am sentimentul că Ministerul Agriculturii face totul ca să ne lase fără bani?”, acuză Dumitru Grigorean, fermier din Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne.

Acesta i-a anunțat pe toți liderii crescătorilor de animale, dar și pe președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, să intervină la Ministerul Agriculturii pentru a schimba acest aspect din legislație, în al doisprezecelea ceas.

Vizualizat: 542 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?