Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cooperativele agricole - probleme și constrângeri

Publicat: 14 martie 2015 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Așa cum arătam în ediția din luna ianuarie 2015 a revistei Ferma, în urma analizei activității cooperativelor agricole existente în România, realizat în anul 2012, la data respectivă au fost identificate 511 de cooperative și societăți cooperative cu profil agricol, din care au fost evaluate 284, deci aproximativ 56% din total. 

Click pe poza pentru galerie!

Analizând cele mai serioase probleme și constrângeri în desfășurarea activității cooperativelor agricole din România, s-a constatat o serie de cauze ale dificultăților raportate de organizațiile evaluate (vezi grafic).

17,4% dintre respondenți au invocat alte probleme și constrângeri precum: birocrația exagerată; majoritatea membrilor vor să se înscrie în cooperative doar pentru a obține puncte pentru aprobarea proiectelor FEADR și se lasă greu convinși că o cooperare între membri le poate aduce numeroase beneficii; lipsa reprezentării locale și naționale; legislație necorespunzătoare; importurile excesive și piața neagră a produselor agricole; mentalitatea învechită (teama de asociere); existența intermediarului în piață; slaba legalitate în domeniul agricol; lipsa de fonduri; mediatizare și informare insuficiente; taxe mari pe piață; reticența membrilor față de sintagma ”cooperativă”.

 

Finanțările europene - „bombe cu efect întârziat”

Implementarea proiectelor de finanțare prin PNDR este foarte greoaie. Prin aplicarea unor proceduri de verificare și de plată care nu sunt corelate cu contractele asumate împreună cu beneficiarii, cu Ghidul solicitantului sau cu instrucțiunile de plată etc., beneficiarii fondurilor europene nu reușesc să ducă la bun sfârșit proiectele de finanțare. Procedurile de plată și de control, inexistente la momentul accesării proiectelor sau la momentul semnării contractelor de finanțare, dar apărute pe parcurs, sunt contradictorii și necorelate cu procedurile de accesare. Prin urmare șansele fermierilor de a face investiții europene s-au transformat în nenumărate procese pe rolul diferitelor instanțe de judecată. Astfel că proiectele europene au fost asimilate de agricultori ca niște „bombe cu efect întârziat”, care în loc să ajute și să contribuie la dezvoltarea spațiului rural, mai mult încurcă și creează blocaje. 

Alte probleme care împiedică activitatea cooperativelor agricole din România se referă la litigiile pentru pășunea închiriată; neconformități între politicile guvernamentale și legea cooperativelor, prin neaplicarea prevederilor potrivit cărora în primii 5 ani cooperativele sunt scutite de impozitul agricol; evaziunea fiscală; TVA-ul foarte mare; lipsa de implicare a Ministerului Agriculturii. 

Vizualizat: 587 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!