Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COOPERATIVA AGRICOLĂ NU E CAP!

Publicat: 21 noiembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vechea lege a cooperaieței agricole, care nu a mai fost modificată de 12-13 ani, va căpăta o formă nouă, în care cooperativa are o definiție radical schimbată. Pe scurt, cooperativa nu mai este un CAP comunist.

Click pe poza pentru galerie!

Schimbăm conceptul prin această nouă definiție pe care vrem să o introducem Și cel care lucrează în cooperative cu produsele proprii, produsul pe care-l obține rămâne proprietatea lui. Aș vrea să mă feresc de termenul îl obligăm, îi recomandăm fermierului să comercializeze minim 50% din produse prin cooperativă și chiar îl stimulăm să facă acest lucru, pentru că acele produse care sunt comercializate în comun nu sunt supuse procesului de impozitare”, a explicat Daniel Constantin, din poziția de ministru al Agriculturii.

 

Ce avantaje are un fermier membru în cooperativă?

• Asocierea și cooperarea dintre producători sunt esențiale pentru consolidarea puterii de negociere, procurarea utilajelor și tehnologiilor agricole, accesul la credite, introducerea inovațiilor și a ideilor noi de management al fermei;

• Reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate, pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele deja înființate, pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii;

• Pentru producția valorificată prin/către cooperativă, membrii acesteia care sunt persoane juridice microîntreprinderi nu vor plăti impozit pe venituri, iar membrii persoane fizice (PF, PFA, ~I, ~F) vor fi scutiți de la plata impozitului pe norma de venit;

• Cooperativele microîntreprinderi vor plăti impozit pe profit, dar vor fi scutite de la plata impozitului pe venituri;

• Membrii cooperativei vor fi scutiți de la plata impozitului pe proprietate pentru bunurile imobile aferente producției valorificate prin cooperativă;

• Membrii cooperativelor nu vor plăti nici impozitul pe arendă, pentru terenurile date în arendă de către aceștia cooperativelor.

Contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști încheiate de asociații ale crescătorilor de animale rămân legal valabile, cu condiția menținerii membrilor și a numărului de animale de la momentul încheierii contractelor, stabilindu-se o excepție de diminuare a efectivului cu maximum 10% corespunzător încărcăturii cu animale a unei suprafețe de maximum 30% din suprafața concesionată/închiriată, în anumite condiții, mai prevede proiectul legii cooperației.

Proiectul de act normativ a fost depus de Daniel Constantin la Camera Deputaților pe 28 octombrie 2015.

Vizualizat: 465 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?