Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Controlul complet al azotului cu GAMA NG

Publicat: 04 septembrie 2017 - 15:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani observăm limitări și restricții impuse de autorități la fertilizarea cu azot. În condițiile limitării cantității maxime de azot utilizat, se pot obține totuși producții mai mari dacă se folosesc inhibitori.

Unul dintre cei mai versatili și naturali inhibitori prezenți în îngrășămintele CICh România este N-Guard (NG), extract de Neem.
N-Guard este un ulei natural, extras din plante, care nu poluează deloc solul, fiind un inhibitor de nitrificare. Reduce pierderile de azot cauzate de volatilizare și levigare. Are efect repelent de durată asupra insectelor dăunătoare și a nematozilor. Utilizarea N Guard este fără riscuri și determină un consum treptat și pe o perioadă mai lungă a azotului de către plantele de cultură, permițând astfel reducerea dozelor de azot.

Produsele CICh România care conțin acest inhibitor sunt:

AMOSULF NG este un îngrășământ de sol cu eliberare treptată și constantă a azotului, un compus complex, neutru, pe bază de azot și sulf, acoperit cu o peliculă pe bază de extract de Neem.
crește eficiența azotului din sol pentru plante, prelungind timpul de absorbție și eliminând pierderile prin levigare și nitrificare;
permite creșterea raportului între cantitatea de îngrășăminte azotoase administrate și cantitatea de azot absorbită de culturi;
prelungește perioada în care azotul rămâne prezent în sol la dispoziția plantelor, eliminând pericolul de apariție a carențelor sau a dezechilibrelor nutriționale;
extrage și pune treptat la dispoziția plantelor și o parte din azotul din apa de ploaie și din azotul rezultat în urma descompunerii materiei organice și a microorganismelor din sol;
permite mobilizarea și absorbția mai bună a fosforului.
Recomandat pentru toate tipurile de culturi, în special grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, porumb, cartof.
Conține: Azot 33%, Sulf 29%, NG 0,46%.
Se administrează cu 10-15 zile înainte de creșterea intensă. Dozele de aplicare sunt în funcție de necesarul culturii, între 150 kg/ha și 400 kg/ha. Poate fi administrat pe orice tip de sol - nu acidifică solul.

Compozitie-Amosulf-NG_imagi_bUREE NG este o uree granulată acoperită cu o peliculă pe bază de extract de Neem, care crește eficiența azotului aplicat culturilor, prelungind perioada de hrănire a plantelor până la 90 zile.

• permite reducerea semnificativă a dozelor de azot folosit în culturile agricole; în cele mai multe cazuri, aplicarea îngrășămintelor azotoase se face o singură dată;
• crește raportul între cantitatea administrată de azot și cantitatea de azot absorbită de cultură;
• prelungește perioada în care azotul ramâne la dispoziția plantei pentru a fi consumat, eliminând riscurile carenței de azot;
• reduce pierderile de azot prin spălare în adâncime dar și prin denitrificare;
• reduce dozele de azot distribuite în sol;
• diminuează atacul insectelor dăunătoare, datorită efectului repelent al uleiului Neem;
• reduce numărul de aplicări și, implicit, costurile.
Conține: Uree îngrășământ 46%, Azot total 45,6%, inhibitori (ulei vegetal N-Guard) 0,48%.
Se aplică în perioada de creștere vegetativă și atunci când cultura are nevoie, 100-400 kg/ha în funcție de gradul de aprovizionare cu azot a solului.

UTIL SAN NG este un îngrășământ solid granulat. Conține azot sub formă amoniacală și o cantitate mare de sulf. Este un îngrășământ acid recomandat pentru terenurile alcaline și slab alcaline. Se obțin rezultate notabile la culturile avide de sulf, precum rapița si floarea soarelui. Prezența inhibitorului N-Guard permite plantelor să absoarbă azotul gradual și pe o perioadă mai lungă. Are efect repelent asupra insectelor. Se reduc pierderile din transformarea azotului.
Conține: Azot total 21%, Sulf (SO3) 58%, inhibitori (ulei vegetal N-Guard) 0,48%.
Se aplică în vegetație. Stabilirea dozelor necesare culturilor se face ținând cont de fertilitatea solului, tipul culturii și stadiul de dezvoltare a plantelor, între 150 kg/ha și 400 kg/ha.

Departament tehnic Naturevo
Departament tehnic CICh România

Articol publicat în revista Ferma nr. 15(198), 1-14 septembrie 2017

Vizualizat: 1473 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?