Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Contractul futures și suflatul în... silicvă

Publicat: 15 aprilie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem în toiul campaniei de primăvară. Pe umerii agricultorilor e o mare presiune, stresul este major: timpul extrem de scurt și banii insuficienți pentru lucrările de sezon, de la pregătirea terenului și însămânțarea culturilor din prima și a doua epocă și până la fertilizarea și întreținerea prin erbicidare și tratamente fitosanitare a semănăturilor de toamnă.

Click pe poza pentru galerie!

De la an la an, campaniile agricole sunt tot mai scumpe! Din aprilie, au început să țârâie firav mult prea doritele și așteptatele subvenții. În mare parte, fermierii au început primăvara agricolă cu bani împrumutați. De la un ciclu la altul, agricultura românească este tot mai datoare! Sunt destui producători agricoli care au crezut că stocând producția vegetală din 2015 se vor… pricopsi! Din contră! 

 

Stocul și marea păcăleală! 

Cu Gheorghe Penu, cunoscut fermier din Călărași, am purtat o discuție „de sezon”! Cu un glas dulceag-amărui acesta ne-a vorbit de... 1 aprilie! „În acest an am luat păcăleală, pentru că am avut pe stoc 1.500 tone de grâu, cu gândul că va crește prețul. Mai am de livrat vreo două sute de tone. De acum înainte nu o să mai țin producția în fermă”, a susținut producătorul agricol. 

Dacă s-a fript la grâu, acum fermierul călărășean suflă și în... silicvă! „Am făcut la rapiță contracte în avans la prețul de 1.450 lei/tona de rapiță. Nu am contractat toată cantitatea, ci peste două tone pe hectarul cultivat, pe considerentul că este un preț bun”. Potrivit acestuia, o ușoară umbră de îngrijorare vine din partea prețurilor la cerealele păioase. „În această perioadă se fac contracte futures la prețuri destul de mici; mai mici decât acum doi ani și mult mai mici decât anul trecut”, a susținut fermierul. 

 

„Să ne limităm la puterile noastre!” 

Acesta recunoaște că într-o fermă agricolă de peste două mii de hectare de teren, cum este și a lui, costurile urcă de la un sezon la altul și că fără cheltuieli nu se obțin rezultate notabile. Și în acest an a fost nevoit să apeleze la creditele bancare. Are nevoie de investiții în tehnica de mecanizare, „dar trebuie să ne limităm și la puterile noastre”, recunoaște Gheorghe Penu. Fermierul ne spune că așteaptă subvențiile ca pe-o binecuvântare dumnezeiască, dar „furat” de activitatea din câmp, nu a avut timpul necesar să facă un calcul pentru a vedea clar ce subvenții trebuie să primească! 

 

Un an calamitat - și la propriu, și la figurat!

Pentru botoșăneanul Marcel Clincinschi, anul agricol trecut nu a fost de bun augur. În 2015, mai bine de jumătate din suprafața pe care o lucrează a fost calamitată sută la sută din pricina secetei pedologice severe și a arșiței. “Am avut undeva la 300 și ceva de hectare calamitate; anul trecut am scos 150 kg de soia la hectar și în jur de 1.800 kg de porumb boabe/ha. Pe 30 decembrie 2015 mi-a venit în cutia poștală decizia de respingere la plată și a avansului la subvenții, și a despăgubirilor privind dosarul de calamitate! Vă dați seama că nu mi-au tihnit Sărbătorile de iarnă!”, ne-a declarat cultivatorul. 

 

Salvarea vine de la TVA!

Întrebarea este următoarea: cu ce bani a susținut Marcel Clincinschi campania agricolă de primăvară, mai ales că a făcut investiții în fermă și în tehnica de macanizare pentru care are de achitat rate anuale de 60 mii de euro? “Ce m-a ajutat acuma a fost rambursarea de TVA, am primit aproape 2,3 miliarde de lei vechi de la Finanțe. Altfel nu aveam cum să mă descurc! Am avut bani pentru motorină, fără de care nu puteam să țin pasul cu lucrările campaniei de primăvară!”, ne-a declarat descurajat fermierul moldovean. 

 

 

 

APIA, MOTORINA ȘI LOVITURA LA “CIFRA OCTANICĂ”!

Marcel Clincinschi are o problemă cu APIA Botoșani. Legat de subvenția pe motorină. A estimat în prealabil că va lucra o anumită suprafață de teren, a primit vreo 40 de tone de motorină și nu a justificat o cantitate mai mică, nu a mai decontat-o. “APIA a considerat că eu am luat motorină, nu am decontat-o și m-a pus la plată. Eu neștiind despre ce este vorba, suma era mică, de vreo 300 lei, am achitat, am încheiat un proces-verbal și pe baza acestuia am fost sancționat că am fraudat statul! Așa că mi s-au imputat toți banii din vara lui 2015 - 1,670 miliarde lei vechi, iar timp de trei ani voi fi sancționat”, ne-a declarat fermierul. Acesta a susținut că în județul Botoșani mai sunt în această situație și alți 17-18 producători agricoli. Ei își vor căuta dreptatea în instanță, întrucât toate contestațiile lor către APIA Centrală au fost respinse. Dar… cum procesul durează, guvernele se schimbă, problemele rămân! 

Subiectul îl vom dezvolta într-una din edițiile viitoare ale revistei Ferma. 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 576 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?