Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Contractele futures, o lecţie amară!

Publicat: 11 decembrie 2020 - 12:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii suportă în acest an o dublă pierdere: după ce au suferit pagube majore de producţie, acum sunt penalizaţi din cauza neonorării contractelor faţă de traderi. 

un articol de
Marian MUŞAT

  • Piaţa românească a grâului se aliniază unui trend de 205-207 euro/tonă în Constanţa, iar preţul grâului furajer este cu 5 euro mai jos faţă de cel al grâului de consum cu proteina de 12%. La intern, procesatorii, fabricile de nutreţuri sau fermele avicole au cereri ridicate în a tranzacţiona cantităţi însemnate de grâu.
  • Piaţa porumbului. S-a încheiat recoltatul în aproape toate regiunile ţării, într-un ritm destul de lent, cauzat de precipitaţiile căzute. Ştiuleţii cu peste 17% umiditate pot avea deprecieri calitative din cauza micotoxinelor.

Preţul porumbului a coborât la 185 euro/tonă la CPT Constanţa. În piaţa internă, e mai ridicat faţă de zona portuară constănţeană, stabilizându-se la 920-930 lei/tonă, cu plata la termen de 30-90 zile, arată o analiză a Clubului Fermierilor Români.

contractele futures dec_b 

 

Ne confruntăm cu tăvălugul contractelor neonorate

 

“Preţurile au evoluat neaşteptat, doar că majoritatea fermierilor care au făcut contracte futures au fost luaţi prin surprindere de evoluţia atipică. Problema survine de la neînţelegerea traderilor vizavi de producţiile mici care au fost, şi nu de la reaua intenţie a fermierilor”, consideră Cătălin Zaharia, directorul executiv al Cooperativei Agricole CerealTop Farmers din Cotești, judeţul Vrancea.
„De aici a început un întreg tăvălug, căci traderii nu au contractele onorate. Eu am păţit-o: am contractat 1.500 kg/ha de floare, producţia a fost scăzută şi nu mi-am putut respecta obligaţiile. La porumb a fost la fel, am semnat pentru o cantitate minimă de 1,5 t/ha şi nu am avut de unde s-o acopăr”, a continuat Cătălin Zaharia.

 

Negocieri fără rezultat

 

contracte futures 2_b

Acesta susţine că a încheiat contract pentru floarea-soarelui și a onorat doar 70% din înţelegere, apoi s-a trezit cu o factură de penalităţi de aproape un miliard de lei vechi, îndeosebi pe diferenţa de fix 114 dolari/tonă. „Am fost la firmă la Bucureşti şi am propus mai multe variante: anulăm factura şi anul viitor mă angajez să cumpăr inputuri de la ei şi să contractez cantităţi mari de produse agricole. Nu au fost de acord”, a susţinut agricultorul.
„Nu am găsit niciun fel de înţelegere nici cu celălalt achizitor cu care am încheiat contract futures. Ne-a chemat să ne comunice că o să ne trimită facturi de penalităţi”, şi-a exprimat nemulţumirea Cătălin Zaharia.

 

Arenda - dublul recoltei

 

Pentru vrânceni, anul a fost un dezastru. „Grâul s-a făcut la cel mult 700 kg/ha. Eu am avut 350 ha cu porumb de pe care nici nu am avut ce recolta! Şi la cooperativă producţiile medii au fost mici, la toate culturile. Am oferit 750 kg de grâu/ha pentru arendă, în condiţiile în care am produs la jumătate”, a precizat Cătălin Zaharia, care lucrează circa 1.000 ha în comuna Tătăranu.

 

Vin somaţiile cu penalizări pe diferenţele de preţ

 

Contractele futures au fost o lecţie amară de viaţă pentru mulţi producători agricoli. Aceștia ne-au spus că nu vor mai semna în avans. „Faţă de preţul la care am licitat, traderii au spus că au vândut mai scump. Noi ne-am trezit cu tot felul de adrese cu diferenţă de preţ, în condiţii de urgenţă! La porumb s-a licitat 601 lei/tonă şi diferenţa de preţ a venit la 900 lei/tonă; la floarea-soarelui, de la 1,4-1,5 lei/kg, s-a notificat un preţ de la 2,1 lei/kg, iar la grâu s-a ajuns de la 0,67 de bani, la 1 leu/kg! E greu de descris în cuvinte cât de mare este tragedia”, ne-a explicat directorul unei cooperative agricole din sudul ţării, fermier care a dorit să-și păstreze anonimatul.

 

Tot fermierul suportă și profitul nerealizat

 

Membrii Cooperativei Agricole “Drumul Belşugului” din Tecuci au trăit cu sabia lui Damocles deasupra capului! „Traderii cu care am făcut contracte futures ne-au bombardat cu somaţii de plată; unii ne-au facturat penalităţile şi chiar ne-au încărcat cu eventualele profituri pe care le-ar fi obţinut”, ne-a declarat Ionuţ Pavel, directorul executiv al cooperativei agricole.
Acesta a susţinut că a primit „o factură de 150.000 lei, diferenţă de preţ între contractul încheiat de cooperativă şi achiziţiile făcute de trader. Adică un plus de 300 lei/tonă”.
Potrivit lui Ionuţ Pavel, s-au plătit penalităţile: „Am avut facturi şi la floare, şi la porumb. După ce că nu am făcut producţie, le-am mai dat şi bani traderilor. Pentru noi va fi învăţătură de minte să nu mai facem contractele futures în condiţiile lor!”

CÄ‚TÄ‚LIN ZAHARIA_b


Comercianţii vor ca noi, fermierii, să fim solidari la pagubă cu ei! De ce nu am fost solidari şi la câştig? Că - slavă Domnului! - au fost ani când au obţinut profituri mari - CĂTĂLIN ZAHARIA, fermier din jud. Vrancea

A PIERDUT 270.000 DE LEI DINTR-UN FOC
Giurgiuveanul Ștefan Muscă a cumpărat porumb pentru a-şi onora obligaţiile contractuale de tip futures. A cultivat aproape 400 ha cu porumb şi a recoltat o medie de aproape 3 tone/ha. Cultivatorul a semnat pentru livrarea a 4.000 t de porumb şi a fost nevoit să cumpere circa 3.000 t la un preţ de 0,74 lei/kg de la micii producători şi să le predea la 0,65 lei/kg traderilor. Ştefan Muscă a pierdut dintr-un foc circa 270 mii lei şi este hotărât ca de anul viitor să nu mai încheie contracte în avans cu nimeni.


BURSA AGRICOLĂ, PE JUDEȚE (15 NOIEMBRIE)

 

  • Buzău: grâul - 1,2 lei/kg, porumbul - 1 leu/kg;
  • Iaşi: grâul 0,90-1 leu/kg, porumbul - 0,83-0,85 lei/kg şi floarea-soarelui - 1,92-2 lei/kg;
  • Suceava: grâul - 1,20 lei/kg, porumbul - 1,30 lei/kg, floarea - 2,5 lei/kg;
  • Botoşani: 1 leu/kg porumbul şi grâul, 1,8 lei/kg floarea;
  • Mehedinţi: grâul - 0,90-0,95 lei/kg, porumbul - 0,80-0,85 lei/kg; floarea - 1,90-2 lei/kg;
  • Prahova: grâul - 0,95 lei/kg, porumbul - 0,78 lei/kg, iar floarea - 1,80 lei/kg;
  • Timiş: grâul - 0,93 lei/kg, porumbul - 0,80 lei/kg; floarea - 1,90 lei/kg;
  • Bihor: grâul - 0,90 lei/kg, porumbul - 0,75-0,78 lei/kg, iar floarea s-a tranzacţionat la 1,80 lei/kg.

Notă: preţuri comunicate de fermieri.

Vizualizat: 2513 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?