Fermierii suportă în acest an o dublă pierdere: după ce au suferit pagube majore de producţie, acum sunt penalizaţi din cauza neonorării contractelor faţă de traderi.
un articol de
Marian MUŞAT
Preţul porumbului a coborât la 185 euro/tonă la CPT Constanţa. În piaţa internă, e mai ridicat faţă de zona portuară constănţeană, stabilizându-se la 920-930 lei/tonă, cu plata la termen de 30-90 zile, arată o analiză a Clubului Fermierilor Români.
“Preţurile au evoluat neaşteptat, doar că majoritatea fermierilor care au făcut contracte futures au fost luaţi prin surprindere de evoluţia atipică. Problema survine de la neînţelegerea traderilor vizavi de producţiile mici care au fost, şi nu de la reaua intenţie a fermierilor”, consideră Cătălin Zaharia, directorul executiv al Cooperativei Agricole CerealTop Farmers din Cotești, judeţul Vrancea.
„De aici a început un întreg tăvălug, căci traderii nu au contractele onorate. Eu am păţit-o: am contractat 1.500 kg/ha de floare, producţia a fost scăzută şi nu mi-am putut respecta obligaţiile. La porumb a fost la fel, am semnat pentru o cantitate minimă de 1,5 t/ha şi nu am avut de unde s-o acopăr”, a continuat Cătălin Zaharia.
Acesta susţine că a încheiat contract pentru floarea-soarelui și a onorat doar 70% din înţelegere, apoi s-a trezit cu o factură de penalităţi de aproape un miliard de lei vechi, îndeosebi pe diferenţa de fix 114 dolari/tonă. „Am fost la firmă la Bucureşti şi am propus mai multe variante: anulăm factura şi anul viitor mă angajez să cumpăr inputuri de la ei şi să contractez cantităţi mari de produse agricole. Nu au fost de acord”, a susţinut agricultorul.
„Nu am găsit niciun fel de înţelegere nici cu celălalt achizitor cu care am încheiat contract futures. Ne-a chemat să ne comunice că o să ne trimită facturi de penalităţi”, şi-a exprimat nemulţumirea Cătălin Zaharia.
Pentru vrânceni, anul a fost un dezastru. „Grâul s-a făcut la cel mult 700 kg/ha. Eu am avut 350 ha cu porumb de pe care nici nu am avut ce recolta! Şi la cooperativă producţiile medii au fost mici, la toate culturile. Am oferit 750 kg de grâu/ha pentru arendă, în condiţiile în care am produs la jumătate”, a precizat Cătălin Zaharia, care lucrează circa 1.000 ha în comuna Tătăranu.
Contractele futures au fost o lecţie amară de viaţă pentru mulţi producători agricoli. Aceștia ne-au spus că nu vor mai semna în avans. „Faţă de preţul la care am licitat, traderii au spus că au vândut mai scump. Noi ne-am trezit cu tot felul de adrese cu diferenţă de preţ, în condiţii de urgenţă! La porumb s-a licitat 601 lei/tonă şi diferenţa de preţ a venit la 900 lei/tonă; la floarea-soarelui, de la 1,4-1,5 lei/kg, s-a notificat un preţ de la 2,1 lei/kg, iar la grâu s-a ajuns de la 0,67 de bani, la 1 leu/kg! E greu de descris în cuvinte cât de mare este tragedia”, ne-a explicat directorul unei cooperative agricole din sudul ţării, fermier care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Membrii Cooperativei Agricole “Drumul Belşugului” din Tecuci au trăit cu sabia lui Damocles deasupra capului! „Traderii cu care am făcut contracte futures ne-au bombardat cu somaţii de plată; unii ne-au facturat penalităţile şi chiar ne-au încărcat cu eventualele profituri pe care le-ar fi obţinut”, ne-a declarat Ionuţ Pavel, directorul executiv al cooperativei agricole.
Acesta a susţinut că a primit „o factură de 150.000 lei, diferenţă de preţ între contractul încheiat de cooperativă şi achiziţiile făcute de trader. Adică un plus de 300 lei/tonă”.
Potrivit lui Ionuţ Pavel, s-au plătit penalităţile: „Am avut facturi şi la floare, şi la porumb. După ce că nu am făcut producţie, le-am mai dat şi bani traderilor. Pentru noi va fi învăţătură de minte să nu mai facem contractele futures în condiţiile lor!”
Comercianţii vor ca noi, fermierii, să fim solidari la pagubă cu ei! De ce nu am fost solidari şi la câştig? Că - slavă Domnului! - au fost ani când au obţinut profituri mari - CĂTĂLIN ZAHARIA, fermier din jud. Vrancea
A PIERDUT 270.000 DE LEI DINTR-UN FOC
Giurgiuveanul Ștefan Muscă a cumpărat porumb pentru a-şi onora obligaţiile contractuale de tip futures. A cultivat aproape 400 ha cu porumb şi a recoltat o medie de aproape 3 tone/ha. Cultivatorul a semnat pentru livrarea a 4.000 t de porumb şi a fost nevoit să cumpere circa 3.000 t la un preţ de 0,74 lei/kg de la micii producători şi să le predea la 0,65 lei/kg traderilor. Ştefan Muscă a pierdut dintr-un foc circa 270 mii lei şi este hotărât ca de anul viitor să nu mai încheie contracte în avans cu nimeni.
Notă: preţuri comunicate de fermieri.