Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONJUNCTURA PATRIARHALĂ A PARTIDELOR

Publicat: 02 iunie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gheorghe Dioane, preşedintele Asociaţiei “Ovis Banatim” Timiş: “În toate ministerele, inclusiv la Guvern, realitatea şi situaţia păşunilor comunale este bine înţeleasă, dar oamenii se împotmolesc în conjunctura patriarhală a partidelor.

Click pe poza pentru galerie!

În ceea ce priveşte concesionarea păşunilor, aici lucrurile sunt clare. La nivel de judeţe, au avut loc şedinţe ale prefecţilor cu toţi primarii, care au fost informaţi că pot depune dosar la APIA pentru păşunea comunală, care este proprietate privată a Consiliului Local.

După Primul Război Mondial, fiecare sătean a cedat comunităţii o parte din terenul lui, în funcţie de animalele pe care le avea, pentru a constitui păşunile din jurul satelor. După 1989, s-au emis tot felul de legi, a fondului funciar, a proprietăţii, legea Lupu etc., dar ulterior, printr-un Ordin al prefectului, fiecărui Consiliu Local i s-a permis să-şi intabuleze păşunea.

Noi, oamenii de rând, puteam să facem la vremea aceea aşa-zisele composesorate, care aveau în gestiune şi păşunile; dacă procedam aşa, nu mai erau acum ale primăriilor, ci ale comunităţii. Portiţa aceasta am avut-o la îndemână, dar puţini am fost cei care am ştiut de ea”.

Composesoratul - formă de asociere în care proprietăţile sunt administrate împreună de persoane desemnate în urma votului majorităţii, fiecare membru păstrându-şi dreptul de proprietate asupra terenurilor (DEX)

 

CE FACEM CU PATRIMONIUL PASTORAL?

În România, sunt cartate 4,5 ha milioane de păşuni şi fâneţe, din care 75 la sută sunt situate în zonele de deal şi de munte. Din păcate, circa 70 la sută dintre păşunile naturale sunt în administraţia primăriilor, care fac “legea” şi le concesionează/arendează, de regulă pe un an, mai rar pe mai mulţi ani, în funcţie de simpatii.

Această situaţie atipică (în majoritatea statelor UE păşunile sunt în proprietatea deţinătorilor de animale) se reflectă într-un abandon aproape total al acestor păşuni, în privinţa lucrărilor de ameliorare.

La ora actuală s-a conturat tendinţa de a mări suprafaţa de pajişti pe seama arabilului mai puţin productiv, prin înţelenire naturală şi prin înfiinţarea de pajişti cultivate, în zonele cu teren mai fertil.

Lansarea unor politici agricole care să stimuleze înfiinţarea unor pajişti cultivate performante ar putea revoluţiona creşterea ovinelor şi taurinelor în ţara noastră, prin producţii mai mari şi de mai bună calitate, în paralel cu creşterea eficienţei economice.

Poate că o astfel de măsură ar putea fi cuprinsă în noua lege a păşunilor, care se pare că a ajuns în Parlamentul României. Sperăm ca legiuitorii să găsească formula cea mai potrivită pentru ca această lege să împace conducerea Consiliilor Locale din România cu crescătorii de animale, pentru a nu distruge ceea ce a mai rămas din patrimoniul nostru pastoral.

Vizualizat: 347 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?