Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conferința „O nouă PAC - Munți de oportunități”

Publicat: 11 august 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Munții României trebuie să rămână în peisajul nostru agro-rural locul în care tradiția întâlnește inovația, subzistența un trai decent, iar conservarea resurselor pe care le oferă zona montană să fie o prioritate în politica agricolă națională. 

Click pe poza pentru galerie!

Realitatea zilelor noastre nu este întotdeauna compatibilă cu reglementările europene și internaționale care privesc dezvoltarea regiunilor montane. E suficient să menționăm lipsa infrastructurii și a căilor de acces spre fermele aflate la mari înălțimi, în golurile alpine, lipsa rețelelor montane de valorificare a produselor agrozootehnice, degradarea continuă a pajiștilor permanente. 

Tocmai de aceea, perspectiva implementării unui subprogram tematic pentru zona montană în noul PNDR 2014-2020 se anunța a fi, spre sfârșitul anului trecut, o reală șansă pentru muntele românesc. Dar n-a fost să fie... Ca atare, forurile și organizațiile de la noi implicate în economia montană și gestionarea resurselor, caută noi oportunități. Parte dintre acestea le-am identificat împreună cu participanții la Conferința națională „O nouă PAC - Munți de Oportunități”, desfășurată în zilele de 12 și 13 iulie a.c. la Brașov.

 

Ce înseamnă noua PAC pentru munții României?

Evenimentul a fost organizat de Asociația AGROM-RO în parteneriat cu EUROMONTANA și în asociere cu: Federația Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), Romontana, Fundația Adept Transilvania, împreună Pentru Tine, Forumul Montan din România, Federația Oierilor de Munte din România (FOM), Fundația Heifer Project Pentru România și Asociația Depresiunea Horezu.

Conferința națională s-a desfășurat în cadrul Proiectului „O nouă PAC - Munți de oportunități”, derulat de către EUROMONTANA și cei șase parteneri din șase țări europene (Franța, Italia, Portugalia, România, Slovenia, și Spania) și co-finanțat de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală - Uniunea Europeană.

Acest eveniment face parte din campania de informare coordonată de Euromontana și co-finanțată de către Uniunea Europeană. ~n acest context, cinci seminarii au loc în Franța, Italia, Portugalia, România și Slovenia, pentru a stimula dezbaterea din „Convenția Europeană a Muntelui”, care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie 2014, în Bilbao, Spania.

Conferința desfășurată la Brașov a punctat principalele prevederi ale noii Politici Agricole Comune cu referire directă la zona montană, dar a abordat și problematica dezvoltării rurale la nivel național. Fără doar și poate, dacă s-ar pune accent pe înființarea și dezvoltarea rețelelor montane, acestea ar duce, implicit, și la dezvoltarea teritorială a zonelor montane.  

Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 alocă o atenție deosebită susținerii financiare a muntelui. Sigur, alocarea propriu-zisă depinde foarte mult și de modul în care fiecare stat membru UE își elaborează propriul PNDR. Cei invitați la conferința „O nouă PAC - Munți de Oportunități” au prezentat, punctual, toate aspectele referitoare la implementarea prevederilor PAC în agricultura și biodiversitatea regiunilor montane. Au avut loc și dezbateri grupate în jurul a șase sesiuni de lucru, cu tematici diferite. Concluziile au fost transmise, de către AGROM-RO, organizatorilor „Convenției Europene a Muntelui”, forum care va propune și va elabora măsurile concrete care vizează oportunitățile de dezvoltare a zonelor montane.

 

Tematica abordată

Vasile Juravle, Coordonator AM PNDR - CDRJ Harghita a deschis lucrările conferinței cu prezentarea noii PAC și a politicilor europene 2014-2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă. 

Plățile directe în noul exercițiu financiar și opțiunile statelor membre pentru implementare au fost prezentate de Zsolt Bordi, Director Executiv Adjunct APIA Mureș.

O componentă importantă a filierei produsului agricol și a bunăstării comunităților agro-rurale este Organizarea Comună a Pieței (OCP). Informații cheie cu privire la noile reguli ale pieței comune europene ne-au fost comunicate de Toma Adrian Dinu, decan al Facultății de management, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală din cadrul USAMV București.

Despre dezvoltarea rurală și noua structură în viziunea PAC, a vorbit Alin Bogdan Buzescu, președinte CATAR (Confederația Asociațiilor }ărănești din România).

Președintele Federației Oierilor de Munte din România (FOM), Petru Eugen Gonțea, a amintit principalele obiective ale susținerii oieritului montan în contextul noii PAC.

Dincolo de PAC, politica de asigurare a calității produsului agricol trebuie să rămână o prioritate națională. Termenul opțional al calității „produs montan” a fost explicat de către dr. ing. Tiberiu Ștef, director executiv al Asociației AGROM-RO.

Maratonul de informații privind „Noua PAC - Munți de Oportunități” a continuat cu prezentarea unor propuneri concrete privind dezvoltarea rurală la nivel național:

• Măsuri pentru o mai mare competitivitate, inovare, cooperare, dezvoltare a afacerilor și a investițiilor - Dănuț Gâțan, consilier AM PNDR - MADR

• Măsuri privind mediul și zonele defavorizate - loan Agapi, director executiv FAMD (Federația Agricultorilor de Munte Dorna)

• Crearea și întărirea comunităților:  Măsuri și LEADER 2014-2020 - Vasile Juravle, coordonator AM PNDR - CDRJ Harghita

• Măsuri pentru fermele mici - ing. Sebestyen Csaba, președinte al Asociației Agricultorilor Maghiari din România

 

Șase măsuri privind muntele, șase sesiuni de lucru

Partea a II-a a conferinței de la Brașov a vizat dezvoltarea teritorială prin dezvoltarea rețelelor montane: cum poate PAC să sprijine inițiativele montane? Fiecare participant a optat, anterior desfășurării evenimentului, pentru una dintre cele șase teme propuse de organizatori, astfel că mulți au venit cu „temele” bine făcute. 

Atelierele de lucru au fost:

• Inovare - Moderator: Alin Bogdan Buzescu

• Abordare teritorială - Moderator:  loan AGAPI

• Impact  socio-economic - Moderator: dr. ing. Gina Măria Gheorghe, cercetător științific INCE - Academia Română

• Mediu și patrimoniu - Moderator: Adrian-Radu Rey, director executiv

ROMONTANA   

• Abordări de marketing - Moderator: Ben Mehedin, Project Coordinator

Fundația ADEPT 

• Instrumente pentru calitate și trasabilitate, Moderator: Dănuț Gâțan, membru  în  Comitetul  Director Euromontana

Prima zi a conferinței s-a încheiat cu o sesiune comună, în care au fost prezentate, de către moderatori, concluziile din cadrul sesiunilor de lucru paralele.

Printre participanți i-am întâlnit și pe Claudiu Frânc - președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Florentin Bercu - ‎Director executiv Federația Națională Pro Agro, și reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de animale din zona montană, direct interesați de tematica abordată.

 

Voi reveni în edițiile viitoare ale revistei cu detaliile fiecărei prezentări care vizează dezvoltarea agriculturii în regiunile montane ale României, inclusiv cu ideile conturate la sesiunea de lucru la care am participat (Inovare) în calitate de formator de opinie și comunicator.

 

 

 

 

FORUMUL MONTAN MONDIAL

Peste două sute de invitați, din țări cu zone montane din întreaga lume, au participat în perioada 23-25 mai 2014 la “Forumul Montan Mondial”, organizat la Cusco în Peru. 

Forumul reprezintă rezultatul cooperării a opt parteneri principali: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Consorțiul pentru Dezvoltarea Durabilă a Ecoregiunii Andine, Organizația Regională pentru Conservarea Ecosistemelor Albertine Rift - Uganda, Centrul Internațional pentru Dezvoltare Montană Integrată - Nepal, Universitatea din Asia Centrală, Fundația pentru Dezvoltarea Durabilă a Regiunilor de Munte - Elveția, Centrul pentru Dezvoltare și Mediu al Universității din Berna și Universitatea din Zurich. 

Pe parcursul celor două zile de Forum au avut loc prezentări și dezbateri cu privire la diverse experiențe locale, regionale sau globale în dezvoltarea montană și s-au identificat oportunități și noi provocări pentru dezvoltarea durabilă a zonelor de munte de pe întreaga planetă. Amănunte despre agenda de lucru a Forumului citiți în ediția viitoare a revistei Ferma. 

Vizualizat: 716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!