BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conferința Națională LAPAR

Publicat: 19 iunie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 26 mai, la centrul de conferințe Auditorium Pallady, în jur de 800 de producători agricoli, uniți sub umbrela LAPAR, au dezbătut pe tema „Agricultura României: viitor sau istorie?”.

Click pe poza pentru galerie!

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, s-a străduit să pară critic, având momente în care sala l-a aplaudat frenetic, mai ales atunci când a atins problemele în felul său, mai puțin protocolar. Deși lumea se aștepta ca să vină și Președintele României, Klaus Iohannis a trimis în locul lui doar o scrisoare. În schimb a apărut ministrul Daniel Constantin care și-a făcut încălzirea pentru moțiunea de cenzură din Parlament, moțiune care l-a și adus, până la urmă, la conferință; altfel, ar fi fost plecat în China. 

Față de alți ani, discursurile au fost mai scurte și patimile parcă mai puține. De altfel, conferința a început cu întârziere și s-a terminat mai devreme decât era prevăzut în program. Singurul care a fost aplaudat din convingere a fost liderul LAPAR, care s-a străduit să pară ofuscat pe autorități, dar a lovit precum un boxer care face box cu umbra. Apoi, după o scurtă pauză, Laurențiu Baciu a ținut să-și ceară într-un fel scuze pentru discursul inițial și i-a urat ministrului succes la moțiune. Singurii care au fost cu adevărat atinși au fost angajații ministerului, în special fătucile numai bune de prezentat moda, dar și juriștii din MADR care, conform spuselor lui Baciu, ar trebui să se recalifice.

Printre huliții conferinței se pare că Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a fost premiantul. Deși a încercat să vorbească despre un plan pe 20 de ani privind irigațiile dar și despre cultivarea OMG, teme importante pentru fermieri, o parte dintre cei prezenți au început să-l apostrofeze și să-i spună că știu care sunt problemele și că ar dori să audă inițiative și fapte, că de vorbe sunt sătui. 

Ministrul Daniel Constantin și-a început discursul cu o mângâiere pe creștetul LAPAR, spunând că este federația cea mai reprezentativă a agricultorilor din țară. Asta până când o să fie iar nevoie de consultări... Dar până atunci a vorbit și de așteptările pe care le are de la o asemenea organizație. „Cred că numai o organizație mare, cum este a dumneavoastră, în asociere sau nu cu o altă federație, poate realiza acele fonduri mutuale de care aveți nevoie”. Ministrul s-a oferit chiar să propună modificarea legii, în sensul de a obliga fermierii să facă parte dintr-un fond mutual. Șeful instituției din Bulevardul Carol I, a punctat puțin și tema reducerii TVA, cu promisiunea de a supraveghea ca reducerea taxei să se regăsească în buzunarul cumpărătorilor, lucru care nu-i prea interesa pe fermierii LAPAR. Absorbția fondurilor europene se lovește atât de fraude și încercările de a crea condiții artificiale cât și de incapacitatea băncilor de a asigura cofinanțarea proiectelor. Cel mai interesant pasaj din discursul ministrului a fost cel despre cadastru, dar și despre cultivarea soia, atât cea convențională, pentru care a pregătit un sprijin cuplat de 325 euro/ha cât și despre cea transgenică. Despre neonicotinoide se va merge, cel puțin pentru încă un an, pe politica derogărilor. 

Și Stelian Fuia, fost ministru și acum președinte Procera, a atins subiectul OMG, subliniind că Monsanto și-a retras toate cererile pentru cultivarea acestora în Europa. „Apoi, dacă ne uităm în ultimii cinci, șase ani, cultura de floarea soarelui s-a schimbat foarte mult fără OMG. E vorba de tehnologiile Clearfield și Express. La fel, și la soia se pregătesc hibrizi care rezistă la Express și care reduc costurile cu 100 euro/ha”.

Despre productivitate a vorbit vicepreședintele LAPAR, Constantin Bazon, spunând că, dacă media europeană pe cap de persoană este de 15.000 de euro, la noi se ridică abia la 4.000 euro/persoană. Danemarca e în frunte, cu 50.000 euro/persoană. Tocmai de aceea e nevoie de investiții în performanță, care să asigure creșterea productivității. Acesta a vorbit despre aberațiile noului ghid PNDR, care cerea ca fermierii să aibă contracte de arendă pe zece ani. „Este imposibil. La noi contractele sunt în derulare. Avem contracte care expiră în 2, 3, 5 sau 7 ani, că doar nu ne-am înființat într-o zi. Asta este o situație care ne face pe toți cei din sală să nu depunem nici un proiect. Vă rog să corectați ghidul cât mai repede!”. 

Un alt vicepreședinte LAPAR, Daniel Ciobanu, a scos în evidență lipsa de consistență a celor care fac regulamentele, înfierându-l pe un anume domn Horumbă „care își permite să interpreteze Codul Civil. Ori Codul Civil spune clar că, dacă nu este interzis schimbul de terenuri, schimbul de folosință, atunci este permis”. 

Una peste alta, Cornel Stroescu, liderul APA Mehedinți și actualul președinte interimar al Camerei Agricole Naționale, a fost la conferință, dar a stat în ultimul rând, încercând să nu facă valuri. Pentru viitorul acestor camere e bine că Laurențiu Baciu s-a pronunțat că LAPAR va susține crearea acestora, chiar dacă fermierii mari nu prea au nevoie de ele (?!). 

Cam așa s-a scris, pe scurt, istoria Conferinței Naționale a Agricultorilor din LAPAR.

Vizualizat: 718 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?