Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condițiile artificiale AFIR, incluse în Ghidurile solicitantului!

Publicat: 19 aprilie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Instrucțiunile Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din Ghidul privind evitarea condițiilor artificiale vor face parte, ca anexe, din Ghidurile solicitantului elaborate de AFIR pentru măsurile din PNDR 2014-2020.

Click pe poza pentru galerie!

AFIR a publicat deja, la finalul lunii martie, variante consultative ale anexelor privind condițiile artificiale pentru submăsurile 4.1a - Investiții pentru modernizarea fermelor și 4.2a - Marketingul și procesarea produselor agricole.

Potrivit AFIR, stabilirea creării de condiții artificiale se constată în situația în care sunt îndeplinite cumulativ două tipuri de indicii temeinice denumite:

- elemente obiective - existența unor împrejurări de natură obiectivă;

- elemente subiective - existența unei coordonări intenționate (deliberate) între solicitant și o terță persoană/terțe persoane.

Prin elementele obiective se crează aparența unui proiect eligibil sau se introduc componente/acțiuni/activități doar în scopul obținerii unor avantaje suplimentare din punct de vedere al ratei sprijinului sau al criteriilor de selecție, decontării unor cheltuieli mai mari decât costurile reale ale investițiilor, încălcării criteriilor de eligibilitate datorate nerespectării proiectului tehnic prin schimbarea soluției tehnice în cazul proiectelor de construcții-montaj.

NU se consideră condiții artificiale situațiiile în care se realizează identificarea în documentația prezentată a unor erori materiale sau a corecturilor acestora, deficiențe care, pe parcursul verificărilor efectuate și a clarificărilor transmise de solicitanți la cererea AFIR nu sunt dovedite că au scop ilicit.

 

Cine sunt solicitanții și situațiile suspecte?

Concret, la crearea unei societăți noi (solicitant de fonduri) de către asociati/acționari majoritari, administrator/i, salariat/i ai altor entități economice cu același tip de activitate ca cea pentru care se solicită fonduri prin sM 4.1 a, o stare de fapt care indică o suspiciune de creare de condiții artificiale pentru verificarea criteriilor de eligibilitate ar fi elemente ce pot fi identificate: finanțarea investițiilor noii societăți de către cea veche prin împrumuturi sau plăți nejustificate, cedarea voluntară/vânzarea de terenuri/mijloace de producție care sunt folosite în continuare în comun, integrarea fluxurilor de producție prin preluarea semnificativă a producției.

AFIR consideră preluarea semnificativă a producției situația în care solicitantul/beneficiarul desface/prevede desfacerea producției realizată/prevăzută în proporție de peste 75% din cifra de afaceri către un singur alt agent economic.

O altă situație de suspiciune ar fi diminuarea sau creșterea dimensiunii economice a fermei, prin cedarea voluntară sau preluare de la terți a unor suprafețe de teren/a unui număr de animale/mijloace de producție, pentru a primi un sprijin nermabursabil mai mare. În acest caz, starea de fapt care ar indica suspiciunea de condiții artificiale ar fi ca terțul să aibă același tip de activitate, iar solicitantul/beneficiarul care a cedat voluntar sau preluat să dețină în continuare controlul asupra solicitantului prin prestarea semnificativă a lucrărilor agricole și/sau preluarea semnificativă a producției de la terț.

Tot pe sM 4.1 a, AFIR ar putea considera condiții artificiale pentru obținerea unui punctaj suplimentar la criteriul vârstei situația când asociatul/acționarul unic/majoritar/, în calitate de unic administrator, persoana cu vârsta sub 40 de ani NU este cel care semnează în mod sistematic documentele legate de activitatea economică a societății (documente de finanțare, documente de plată, contracte etc.), ci deleagă/împuternicește către alte persoane atribuțiile sale în mod frecvent și/sau nejustificat.

Aceleași principii se aplică și pentru detectarea celor care vor să obțină un punctaj mai mare la criteriul de selecție privind calificarea. Va fi suspect, din punctul de vedere al AFIR, managerul exploatației („tânărul fermier” sau o altă persoană din conducerea solicitantului care are atribuțiile directe legate de conducerea, organizarea, planificarea și controlul proceselor de producție specifice sectorului agricol al solicitantului) care deține calificare în raport cu activitatea prevăzută prin proiect NU semnează documentele legate de activitatea tehnică și/sau economică a exploatației.

 

Suspecții vor avea dreptul la un punct de vedere

Decizia privind constatarea creări unei condiții artificiale se poate face în etapa de verificare a Cererii de Finanțare sau în etapa de verificare a solicitărilor de plată. Deși procedural pașii sunt diferiți, solicitanții suspectați de AFIR că au creat condiții artificiale vor avea dreptul și posibilitatea de a exprima un punct de vedere în ambele cazuri.

Sancțiunile vor fi însă diferite, de la reîncadrarea proiectului cu un punctaj și, implicit, un sprijin mai mic decât cel vizat de solicitant, până la restituirea banilor.

Dacă se constată că solicitantul/beneficiarul nu crează nici un avantaj suplimentar față de criteriile de eligibilitate/selecție, rata de sprijin și/sau cuantumul sprijinului, proiectul acestuia rămâne eligibil, va fi punctat corespunzător și va primi rata sprijinului cuvenită.

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 514 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?