Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condiții simplificate pentru investiții în ferme

Publicat: 11 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va permite utilizarea datelor din Registrul agricol pe 2014 și pentru proiectele PNDR 2020, iar arenda pe 10 ani va fi obligatorie doar pentru suprafețele pe care se realizează construcții.

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii din vestul țării i s-au plâns ministrului Agriculturii că nu pot depune proiecte pe măsurile din PNDR 2020 din cauză că primăriile nu le pot da adeverințe din Registrul Agricol 2015, așa cum prevăd Ghidurile solicitantului, pentru că Registrele pe 2015 nu sunt completate încă. Fermierii s-au mai plâns și de condiția ca actele de arendă să fie încheiate pe 10 ani. „Colegii de la Autoritatea de Management pentru PNDR mi-au spus că a fost eliminată această condiție. Trebuie să se mențină pe 10 ani doar suprafața pe care se face construcția”, a răspuns ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la discuțiile cu fermierii din vestul țării, în cadrul Caravanei PNDR.

Pe problema cu Registrul agricol vom face aceeași corectură cum a fost făcută și pe zona de subvenții de la APIA, unde s-au acceptat datele înregistrate în Registrul agricol pe 2014 sau o să luăm direct înregistrarea de la APIA”, a completat secretarul de stat în MADR George Turtoi.

Acesta a subliniat însă că dimensiunea fermei trebuie menținută de beneficiarii PNDR 2020, chiar dacă intervin modificări în structura exploatației. „Procentul de finanțare variază în funcție de dimensiunea fermei. Dacă aveți o fermă foarte mare, peste 500.000 euro dimensiune, atunci primiți o finanțare mai mică, doar de 30%. Dacă aveți o fermă medie sau mică, atunci primiți 50% finanțare, dar poate ajunge până la 90%. Această dimensiune trebuie menținută. Chiar dacă reziliați un contract de arendă și pierdeți o anumită suprafață, trebuie să mențineți dimensiunea fermei, ori printr-o altă cultură care e mai valoroasă, ori prin alt teren pe care îl luați în arendă”, a explicat Turtoi.

Vizualizat: 456 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?