Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condiții simplificate pentru investiții în ferme

Publicat: 11 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va permite utilizarea datelor din Registrul agricol pe 2014 și pentru proiectele PNDR 2020, iar arenda pe 10 ani va fi obligatorie doar pentru suprafețele pe care se realizează construcții.

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii din vestul țării i s-au plâns ministrului Agriculturii că nu pot depune proiecte pe măsurile din PNDR 2020 din cauză că primăriile nu le pot da adeverințe din Registrul Agricol 2015, așa cum prevăd Ghidurile solicitantului, pentru că Registrele pe 2015 nu sunt completate încă. Fermierii s-au mai plâns și de condiția ca actele de arendă să fie încheiate pe 10 ani. „Colegii de la Autoritatea de Management pentru PNDR mi-au spus că a fost eliminată această condiție. Trebuie să se mențină pe 10 ani doar suprafața pe care se face construcția”, a răspuns ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la discuțiile cu fermierii din vestul țării, în cadrul Caravanei PNDR.

Pe problema cu Registrul agricol vom face aceeași corectură cum a fost făcută și pe zona de subvenții de la APIA, unde s-au acceptat datele înregistrate în Registrul agricol pe 2014 sau o să luăm direct înregistrarea de la APIA”, a completat secretarul de stat în MADR George Turtoi.

Acesta a subliniat însă că dimensiunea fermei trebuie menținută de beneficiarii PNDR 2020, chiar dacă intervin modificări în structura exploatației. „Procentul de finanțare variază în funcție de dimensiunea fermei. Dacă aveți o fermă foarte mare, peste 500.000 euro dimensiune, atunci primiți o finanțare mai mică, doar de 30%. Dacă aveți o fermă medie sau mică, atunci primiți 50% finanțare, dar poate ajunge până la 90%. Această dimensiune trebuie menținută. Chiar dacă reziliați un contract de arendă și pierdeți o anumită suprafață, trebuie să mențineți dimensiunea fermei, ori printr-o altă cultură care e mai valoroasă, ori prin alt teren pe care îl luați în arendă”, a explicat Turtoi.

Vizualizat: 583 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!