Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condiții pentru utilizatorii de pajiști fără animale

Publicat: 19 iunie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După ce modificările făcute de Ministerul Agriculturii la sfârșitul lunii mai privind definiția utilizatorului de pajiști din OUG 34/2013 (legea pajiștilor) au intrat în vigoare (OUG 15/2015, M.Of. 386/3 iunie 2015), pot solicita subvenția pe pajiști și utilizatorii care nu au animale, dacă fac dovada vânzării sau depozitării fânului cosit. Pentru pășunile alpine, situate la peste 1.800 m altitudine, este însă obligatoriu pășunatul.

Click pe poza pentru galerie!

Pe zona de fânețe este eligibilă această plată și cu o condiție: fermierul trebuie să-mi demonstreze cu acte că a vândut fânul. Această dovadă nu mai este valabilă pentru pășuni alpine situate la peste 1.800 metri altitudine. Este mult mai corect să-i cer fermierului să facă dovada comercializării fânului, decât să-l oblig să creeze condiții artificiale doar ca să primească subvenția.  În anii trecuți, mulți își cumpărau o capră, se înscriau în Registrul Național al Exploatațiilor doar pentru încasarea banilor de la APIA. (...) Avem județe, cum sunt Maramureș, Alba, Harghita, unde sunt mulți fermieri care trăiesc din cosirea și vânzarea fânului”, a explicat secretarul de stat în MADR, George Turtoi.

Ordinul 1468/2015 (M.Of. 411/10 iunie 2015), care modifică Ordinul 619/2015, prevede că utilizatorii de pajiști permanente, persoane fizice sau juridice, altele decât asociații sau forme asociative, care nu asigură încărcătura pe pajiști de 0,3 UVM/ha și efectuează un cosit în perioada 15 iunie-1 august, cât și proprietarii de pajiști permanente care nu dețin animale și exploatează exclusiv prin cosit anual, trebuie să prezinte la APIA, până la data de 15 octombrie a anului de cerere, documentele doveditoare ale valorificării/depozitării fânului.

 

Documente doveditoare ale vânzării/depozitării fânului

Pentru persoanele fizice, documentele doveditoare pot fi, după caz, fila/filele din carnetul de comercializare, respectiv declarațiile privind depozitarea fânului (pentru consumul cu animalele deținute, dacă au și animale).

Persoanele juridice vor face dovada vânzării/depozitării fânului cu factură fiscală, respectiv cu documente contabile de gestiune pentru depozitarea fânului.

 

E obligatorie vânzarea? Către cine?

Actul normativ nu lămurește însă nici ce va cuprinde declarația de depozitare a fânului, nici dacă vânzarea fânului trebuie făcută neapărat către un crescător de animale.

În plus, legislația omite și o altă „realitate a României de an 2015”, după cum ne-a semnalat Dinu Fuiorescu, proprietar de pajiște în jud. Argeș: „Subvenția APIA este destinată, în cazul proprietarilor de fânețe, în principiu, exclusiv ca măsură de ajutor pentru menținerea pajiștilor în stare nedegradată, indiferent de comercializarea sau nu a fânului rezultat, nu rare fiind cazurile când, an de an, cuantumul subvenției a fost folosit integral pentru executarea lucrărilor de cosit (manual sau mecanizat), urmată de cedarea cu titlu gratuit a producției de fân oricăror persoane cât de cât interesate de acesta. această situație  este întâlnită relativ des astăzi în zonele unde efectivul de animale la nivel de comună este ca și inexistent  (vezi cazul satului meu natal din zona Câmpulung, jud. Argeș), datorită îmbătrânirii populației cu domiciliul stabil în localitate și a dezinteresului pentru acest domeniu în rândurile generației tinere.”

Vizualizat: 1344 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!