Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condiții pentru sprijinul cuplat la ovine, din 2016

Publicat: 11 august 2015 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine care nu își înscriu animalele în COP și în Registrul Genealogic al rasei vor pierde sprijinul cuplat, din 2016.

Click pe poza pentru galerie!

Reprezentanții asociațiilor acreditate pentru menținerea Registrelor Genealogice pentru rasele de ovine s-au întâlnit, în 22 iulie 2015, la sediul MADR, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a discuta problemele legate de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și în Registrul Genealogic (RG), în vederea accesării sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pentru acest sector în 2016. La întâlnire au participat și secretarul de stat Daniel Botănoiu, precum și Gheorghe Neață și Mia Toma, din partea MADR.

Conducerea Federației Romovis, care s-a mai întâlnit cu ministrul Constantin și în 8 iulie a.c., a propus elaborarea unui manual de procedură pentru înscrierea ovinelor în COP și RG, ce presupune o colaborare între asociațiile crescătorilor de ovine acreditate pentru RG, APIA și Direcția Zootehnie din MADR, astfel încât fermierii care solicită SCZ să știe ce pași trebuie să facă și „să nu existe interpretări diferite de la o zonă la alta între funcționarii APIA și crescătorii de animale”, ne-a spus Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis.

Activitatea de COP începe după 10 august, cu autorizarea berbecilor, spune Nechifor. Așadar, timpul este foarte scurt și fermierii trebuie instruiți ca să știe ce au de făcut pentru a nu pierde sprijinul cuplat, crede secretarul general al Romovis. „Primul pas ar fi ca asociațiile județene acreditate pentru COP să se deplaseze la fiecare exploatație care a solicitat sprijinul cuplat în 2015, în vederea acceptării sau nu a efectivului respectiv în controlul oficial al producției. Nu pot intra în COP efectivele metise sau hibridate. (...) Dacă asociația își dă acordul pentru înscrierea efectivelor în COP, ca produșii lor să intre în Registrul Genealogic, urmează alte etape: berbecii trebuie autorizați. (...) După perioada de autorizare a berbecilor, se face graficul pentru montă, care trebuie monitorizat de asociația acreditată pentru Registrul Genealogic”, a explicat, pe scurt, Ionică Nechifor.

Potrivit acestuia, asociații acreditate de ANZ (fosta ANARZ) pentru efectuarea COP sunt, în prezent, în cca. 90% din județe. În celelalte județe, sunt asociații care acum întocmesc documentația pentru a primi acreditarea ANZ.

Pentru RG la ovine, datele ANZ arată că, la finalul lui 2012, erau acreditate 9 asociații ale crescătorilor de ovine și caprine, pentru 22 de rase de ovine, de lapte și de carne.

 

Ovine din RG, trecute ca metiși în baza de date a ANSVSA

Una dintre problemele urgente este legată de baza de date a ANSVSA. „Există animale cu apartenență la rasă, înscrise deja în Registrul Genealogic, dar în baza de date la medicul veterinar sunt trecute ca metiși, pentru că ei nu au fost interesați de rasă, și asta trebuie modificat”, ne-a declarat Nechifor.

O nouă întâlnire pe această temă între crescătorii de ovine și ministrul Agriculturii era stabilită pentru 29 iulie 2015. Crescătorii de ovine au cerut de la APIA și ANSVSA datele cu efectivele de animale solicitate la plata sprijinului cuplat în 2015 și efectivele înscrise în baza de date a ANSVSA.

 

Încă trei asociații ar vrea RG la Țurcană

Registrul Genealogic la rasa Țurcană generează, în continuare, discuții aprinse, după ce fermierul Dumitru Andreșoi a primit, în iunie 2015, acordul ANZ de a avea propriul RG pentru acestă rasă. De șapte ani, pentru Țurcană exista un singur RG, de care este responsabilă Asociația „Păstorul Crișana”, din jud. Arad, condusă de Nicolae Cioranu, care este și președintele Romovis. Potrivit lui Ionică Nechifor, Cioranu a depus deja un memoriu la MADR, cerând să îi fie retrasă acreditarea lui Andreșoi, iar ministrul Agriculturii a promis că va cere o anchetă în acest caz. Romovis i-a mai cerut ministrului Constantin și ca MADR să solicite un punct de vedere legat de RG la Țurcană de la secția de zootehnie a ASAS.

Între timp însă, potrivit lui Nechifor, alte trei asociații și-ar fi manifestat dorința de a fi acreditate pentru RG la rasa Țurcană: Asociația „Miorița”, din jud. Arad, condusă de Ioan Branga, Asociația Ovis Banatim, din jud. Timiș, al cărei președinte este Gheorghe Dioane și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine din Bistrița-Năsăud, condusă de Ioan Câmpian, care este și președinte al Federației Pro Ovis. Potrivit datelor ANZ, Asociația Miorița are deja RG pentru rasele Merinos Transilvănean și Țigaie, iar Ovis Banatim se ocupă de RG la rasele Sardă și Dorper.

„O spun foarte clar și le-am spus-o și lor: Mie îmi miroase a abuz în serviciu, trafic de influență și corupție”, acuză secretarul general al Romovis. „Sper că Ministerul Agriculturii va rezolva situația, în așa fel încât să rămână un Registru unic în cadrul unei rase”, a adăugat secretarul general al Romovis.

Vizualizat: 1217 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?