Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Comerţul agro, pe plus în 2013

Publicat: 08 aprilie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Balanţa comercială a României în comerţul cu produse agroalimentare a fost de 324,9 mil. euro în 2013, faţă de un deficit de 745,5 mil. euro în 2012

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit datelor publicate de MADR, pe baza cifrelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi de Autoritatea Naţională a Vămilor, România a exportat în 2013 produse agroalimentare în valoare totală de 5,098 mld. euro, cu 1,183 mld. euro mai mult faţă de 2012 (plus 30,2%), în timp ce importurile, de 4,773 mld. euro, au crescut cu doar 2,4% faţă de 2012.

În 2013, livrările în UE s-au majorat cu 10,9% faţă de 2012, dar balanţa comercială a fost tot negativă (-882,7 mil. euro). În schimb, exporturile în ţări terţe au crescut cu 72,4%, balanţa fiind pe plus cu 1.207,6 mil. euro.

 

4,7 mil. tone de grâu la export 

Principalul produs exportat a fost grâul, care a adus 433,6 mil. euro în plus faţă de valoarea exporturilor de grâu din 2012, rezultat al dublării cantităţii exportate (4,773 mil. tone). Comparativ cu 2012, în 2013 s-au obţinut venituri suplimentare din exporturile de seminţe de floarea-soarelui (+215,1 mil. euro), seminţe de rapiţă (+150,8 mil. euro), porumb (+134,5 mil. euro), orz (+69,6 mil. euro), ţigări (+51,2 mil. euro), turte din extracţia grăsimilor vegetale (+33,1 mil. euro), produse de brutărie-patiserie (+17,3 mil. euro), preparate şi conserve din carne (+16,3 mil. euro), brânzeturi (+10,0 mil. euro).

La importurile din 2013, carnea de porc, zahărul, şroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie şi preparatele alimentare au fost pe primele locuri. Comparativ cu 2012, România a cheltuit mai puţin pe importurile de zahăr (-82,1 mil. euro), porumb (70 mil. euro), ulei de floarea-soarelui (-51,6 mil. euro) şi tutun brut (-12,4 mil. euro), însă mai mult pe citrice, boabe de soia, brânzeturi, ciocolată, banane, ţigări, preparate pentru furaje şi carne de porc.

UE a fost, totuşi, principalul partener în comerţul agricol al României: exporturile au avut o pondere valorică de 58,4%, iar importurile - 80,9%.

 

Mai mulţi bani pentru promovare 

România ar putea primi o cofinanţare mai mare din partea UE pentru proiectele de promovare a produselor agroalimentare. Până acum contribuţia era de 50% din partea UE, 30% din partea statului membru şi 20% din partea agentului economic. Comisia Europeană a propus ca statul membru să nu mai cofinanţeze aceste programe, crescând în egală măsură şi contribuţia UE, şi participarea fiecărui agent economic.

România a solicitat, alături de Cipru şi de Portugalia, ca cele trei ţări aflate sub asistenţă financiară internaţională sau într-un acord cu FMI şi UE să poată avea o cofinanţare mai mare cu 10% din partea UE. România a mai insistat şi pentru menţinerea cotei de finanţare a agenţilor economici participanţi la program la nivelul actual de 20%.

„Soluţia de compromis la care cred că s-a ajuns este aceea ca, pe noua propunere, participarea agentului economic să nu fie mai mare de 20%, deci exact atât cât este în prezent, CE să cofinanţeze 75%, statul membru nu mai cofinanţează. România, în urma solicitării pe care a avut-o alături de Cipru, a obţinut nu 10%, dar o creştere cu 5% a procentului de cofinanţare al UE, atâta timp cât suntem sub asistenţă financiară internaţională”, a declarat, citat de Agerpres, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, după Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH) de la Bruxelles, din 24 martie a.c..

Alocarea programului de promovare a produselor agricole pe pieţele UE sau pe pieţe terţe a crescut în PAC 2014-2020 la 200 mil. euro pentru toate statele membre, ceea ce înseamnă că şi România va putea beneficia de mai mulţi bani, a mai spus Constantin.
Magiunul de Topoloveni şi vinurile româneşti au primit în anii anteriori bani nerambursabili pentru promovare în ţări precum China, Thailanda şi Rusia.


INFO

VITICULTURĂ
Programul Naţional 2014-2018

Producătorii din sectorul vitivinicol vor avea la dispoziţie 47,7 mil. euro anual prin Programul Naţional de Sprijin 2014- 2018, notificat Comisiei Europene, pentru restructurarea şi reconversia podgoriilor; asigurarea recoltei plantaţiilor viticole; acţiuni de informare în statele UE şi în ţări terţe şi pentru investiţii.
Măsura de promovare a vinurilor poate primi cofinanţare de la bugetul de stat în cuantum de 30%.

Astfel, vor putea fi cheltuiţi cca. 5,850 mil. euro, din care: 750.000 euro în 2014, 900.000 euro - 2015, 1,2 mil. euro - 2016 şi câte 1,5 mil. euro pentru 2017, respectiv 2018, prevede un proiect de HG elaborat de MADR.

În Europa, România este pe locul 6 la suprafaţa viticolă şi pe locul 7 la producţia de struguri şi la producţia de vin. Patrimoniul viticol reprezintă 1,6% din cel agricol şi 2,4% din suprafaţa arabilă a României.


PIAŢĂ AGRICOLĂ
Supermarket-urile rămân deschise

Proiectul de lege care propune închiderea supermarket-urilor în weekend nu are şanse să treacă de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, a declarat Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei, motivând că măsura ar afecta locurile de muncă şi ar da peste cap obiceiurile consumatorilor.

În dezbaterea proiectului, reprezentanţii hipermarket-urilor au susţinut abrogarea Legii 321/2009. Deputaţii au pledat pentru îmbunătăţirea acesteia. La întâlnire nu au participat nici furnizorii, nici procesatorii. O nouă discuţie era programată în Comisia pentru Agricultură cu toţi actorii implicaţi - industrie, supermarket-uri şi producători, la începutul lunii aprilie 2014.

Vizualizat: 420 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?