Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CNDP la bovine poate fi cerut între 15 iulie şi 31 august: Bani şi pentru exploataţiile nou înfiinţate

Publicat: 15 iulie 2011 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererile pentru sprijinul naţional complementar pe cap de animal (CNDP) la specia bovină vor putea fi depuse în perioada 15 iulie - 31 august 2011, ne-au declarat reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), iar sprijinul va putea fi primit şi pentru animalele din fermele înfiinţate până în 14 iulie a.c. şi care nu au mai fost incluse la plată în anii precedenţi, potrivit Ordinului ministrului care reglementează acordarea ajutorului financiar.

Click pe poza pentru galerie!

Perioada de depunere a cererilor de plată pentru CNDP a fost amânată cu două săptămâni la solicitarea reprezentanţilor crescătorilor de bovine, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru completarea documentelor necesare, potrivit preşedintelui FCBR, Mircea Ciurea.

„Am vorbit la cabinetul ministrului să se modifice termenul de depunere pentru că m-au sunat oamenii că n-au avut timp să îşi rezolve problemele până la 30 iunie, ca să poată depune cererile din 1 iulie, aşa cum discutasem iniţial”, ne-a spus Mircea Ciurea.

CNDP şi pentru exploataţiile nou înfiinţate

O noutate majoră în acordarea CNDP pentru 2011 este faptul că, deşi data de referinţă pentru fermele înfiinţate înainte de 2008 rămâne 31 ianuarie 2008, vor putea beneficia de acest sprijin şi crescătorii de animale care au înfiinţat exploataţii după data respectivă. „Este vorba de exploataţiile nou înfiinţate şi de acele animale care nu au mai fost niciodată până acum cuprinse la plată”, ne-a spus Claudiu Frânc, vicepreşedinte FCBR şi reprezentant al crescătorilor de bovine în relaţia cu ANSVSA.

Potrivit Ord. 165/01.07.2011, care modifică şi completează Ordinul ministrului Agriculturii 215/2010, pentru anul 2011, prima pe exploataţie se acordă producătorilor agricoli înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data de:

1. 31 ianuarie 2008, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) exploataţia să fie de minimum 3 capete de bovine;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni;
c) exploataţia există înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei;

2. 31 ianuarie 2009, pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008-31 ianuarie 2009, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) exploataţia să fie de minimum 3 capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni la data de 31 ianuarie 2009;
c) exploataţia există înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei;

3. 31 ianuarie 2010, pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2009-31 ianuarie 2010, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) exploataţia să fie de minimum 3 capete de bovine la data de 31 ianuarie 2010;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni la data de 31 ianuarie 2010;
c) exploataţia există înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei;

4. 14 iulie 2011, pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2010-14 iulie 2011, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) exploataţia să fie de minimum 3 capete de bovine la data de 14 iulie 2011;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni la data de 14 iulie 2011;
c) exploataţia există înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei;

Documente necesare la depunerea cererii de plată

O altă noutate este că la depunerea documentelor la APIA va fi nevoie de viza asociaţiilor, ca să certifice că proprietarul respectiv are animalele. Astfel, pentru a beneficia de sprijin, solicitanţii trebuie să depună cererea de solicitare a primei pe exploataţie, vizată de asociaţiile crescătorilor de animale legal constituite, care sprijină interesele crescătorilor de bovine, taurine și/sau bubaline, aferentă fiecărei exploataţii deţinute.

Cererea de plată va trebui însoţită de:
a) copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate/codul unic de înregistrare/certificatul de înregistrare;
b) copie de pe documentele care atestă provenienţa animalelor pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008-31 ianuarie 2009/1 februarie 2009-31 ianuarie 2010/ 1 februarie 2010-14 iulie 2011;
c) declaraţie pe propria răspundere că animalele pentru care se solicită prima nu au fost eligibile la plată pentru sprijin în anul 2008 şi/sau 2009 și/sau 2010, cu excepţia transferului integral al exploataţiei şi al animalelor;
d) copii ale documentelor care atestă schimbarea formei de organizare conform prevederilor OUG 44/2008, cu modificările ulterioare, dacă este cazul.

Potrivit ordinului ministrului, data la care APIA trebuie să transmită situaţia centralizatoare cu efectivele eligibile la plată pentru 2011, în vederea stabilirii nivelului primei pe exploataţie, este 31 octombrie 2011.

Vizualizat: 711 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?