Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CNDP la bovine așteaptă acordul CE de a scoate din plată exploatațiile fără animale

Publicat: 05 august 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererile pentru plățile naționale complementare directe (CNDP) pentru specia bovine pe 2013 vor fi depuse după ce Comisia Europeană (CE) va răspunde solicitării Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) care vrea ca cererile să fie vizate de asociațiile funcționale și cu reprezentativitate națională, pentru a elimina astfel de la plata primei exploatațiile care nu mai au nici un animal, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele FCBR

Click pe poza pentru galerie!

„Așteptăm un răspuns de la Bruxelles privind modul în care va fi certificată calitatea de crescător și modul de atribuire a sprijinului. Suntem într-o situație în care deja suntem ridicoli. Dacă depunem pe vechea formă, vom avea în plată în jur de 1,6 milioane de vaci, în condițiile în care în România mai sunt 800 de mii de vaci. Trebuie să găsim o formulă ca să reușim să îi eliminăm pe cei care nu mai au nici o vacă în curte.

Cel care are o vacă va primi sprijinul, chiar dacă a avut solicitare pentru zece vaci, dar cel care nu mai are nici o vacă, conform reglementărilor europene, avea obligația să își declare închisă exploatația,  iar închiderea exploatației duce inclusiv la pierderea primei. Ordinul de acordare a sprijinului este făcut, așteptăm doar acordul Comisiei, ca să nu ne mai trezim ca acum doi ani, să ne întoarcă înapoi la jumătatea depunerii.

În momentul în care vom avea aprobarea, se va face o solicitare de documente din partea asociațiilor, iar pe baza acestor documente, asociațiile care îndeplinesc criteriile și demonstrează că pot să certifice calitatea de crescător vor fi aprobate prin ordin de ministru”, a explicat președintele FCBR.

Potrivit lui Frânc, această problemă a fost discutată cu delegația Comisiei Europene la finalul lunii iunie a.c., când comisarul Dacian Cioloș a fost în România, iar răspunsul CE la solicitarea FCBR era așteptat până la jumătatea lunii iulie, urmând ca  mai apoi să fie aprobat ordinul care reglementează acordarea CNDP, iar crescătorii de bovine să poată depune cererile de sprijin.

„Din discuțiile de până acum cu ministrul Agriculturii a reieșit că sprijinul pentru anul acesta va fi semnificativ mai mult și că ne apropiem de 196 milioane de euro. Cu cât vom reuși să eliminăm de la plată mai multe exploatații care nu mai au animale, cu atât sprijinul pentru cei care mai au animale va fi mai mare. Până la urmă, noi trebuie să ne zbatem să îi scoatem pe acești impostori din plată”, a adăugat Claudiu Frânc.

 

Fermieri vs. Curtea de Conturi: Banii vor fi restituiți până la finalul lui 2014

Problema crescătorilor de bovine și de ovine/caprine care aveau datorii la bugetul de stat/local la data solicitării CNDP ar putea fi rezolvată prin proiect de lege, atât din punct de vedere fiscal, cât și penal, a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Constantin, proiectul ar urma să fie avizat în Guvern până la finalul lunii iulie 2013. „Prin acest proiect de lege putem să rezolvăm problema atât fiscal, cauzată de faptul că trebuie să recuperăm banii de la fermieri, cât și penal, cauzată de declarația pe proprie răspundere”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

Presat de Comisia Europeană, care a dat dreptate crescătorilor de animale, care susțin ilegalitatea condiției de eligibilitate privind datoriile la buget pentru acordarea sprijinului, Ministerul Agriculturii a elaborat o ordonanță de urgență care prevedea stingerea litigiilor dintre crescătorii de animale și APIA, exonerarea de la plată pentru subvențiile pe care beneficiarii trebuie să le restituie ca urmare a verificărilor efectuate de APIA după decizia Curții de Conturi, dar și restituirea sumelor către crescătorii de animale.

În această situație se află în jur de 9.700 de beneficiari ai CNDP în sectorul zootehnic, cu peste 237.000 animale. Banii care trebuie restituiți, 26.877 mii lei, vor fi plătiți din bugetul pentru subvenții pe 2014. Față de OUG inițială, proiectul de lege indicat de ministrul Constantin prelungește cu un an termenul de restituire a sumelor, până la finalul lui 2014.

„Important este să se oprească toată nebunia, asta nu mai este o prolemă așa de mare când vor fi restituiți banii. 27 de milioane de lei nu înseamnă nimic la dezastrul pe care îl poate provoca această problemă. Că banii se dau din bugetul pe 2014 este normal, ca pe 2013 nu mai există buget. Oamenii ăștia trebuie să își poată recupera banii.

Astea sunt sume care au fost retrase de la plată, dar sunt și fermieri care au fost stopați să își depună cereri. Pe CNDP 2013 se va putea introduce această sumă în plus, pentru că vine ca o rectificare a alocărilor din anii trecuți, fără să afecteze bugetul actual. Raportat la aproape 200 de milioane de euro disponibili pentru CNDP, 27 de milioane de lei nu înseamnă mult”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele FCBR.

 

Mutarea Napolact de la Cluj-Napoca e, deocamdată, un plan pe termen mediu

După ce în luna mai 2013, compania olandeză Friesland Campina, acționarul majoritar al societății Napolact Cluj-Napoca, confirma, într-un comunicat de presă, faptul că va închide fabrica din comuna Șaga, jud. Cluj, ca urmare a scăderii vânzărilor și a „interesului mic pentru specialitățile de brânzeturi românești”, aproape de finalul lunii iunie a.c. au apărut informații că și fabrica Napolact de la Cluj-Napoca ar putea fi închisă, iar producția mutată la Târgu-Mureș.

„Am avut o discuție cu vicepreședintele Consilului Județean de la Cluj, am primit și asigurări de la conducerea Napolact și a intervenit și consulul Olandei de la Cluj care spunea că sunt mai mult zvonuri. Mai mult ca sigur că 2-3 ani de zile n-o să se închidă, dar până la urmă tot o să se ajungă la treaba asta. Ei și-au făcut o strategie și e normal că în activitatea privată a cuiva nu te poți amesteca. Eu am încercat să arăt faptul că dacă vor închide, foarte multe ferme vor avea de suferit.

Vina, de fapt, nu e a unei companii străine, ci a politicienilor de după ‘90 încoace, pentru că nu s-au gândit că jocurile pe piața românească a laptelui le fac multinaționalele străine, în timp ce firmele românești prea puțin contează, sunt doar astea mici. În mod normal ar trebui să ia măsuri, pentru că până în momentul de față nu s-a sesizat nici unul care a fost la guvernare că efectivele de vaci cu lapte au scăzut.

Dacă la cooperativă, unde prețul la lapte este mult mai bun decât pentru alții, efectivele au scăzut cu circa 30%, pentru că oamenii au ajuns să nu mai aibă bani să își recolteze furajele, va dați seama cât de gravă este situația”, ne-a spus Mircea Ciurea, administratorul Cooperativei Someș Arieș.

Ciurea afirmă că reprezentanții cooperativei au fost deja contactați de mai mulți procesatori de lapte „care au auzit că Napolactul se închide și au crezut că suntem disperați, dar nu e cazul, deocamdată primim cel mai bun preț de la ei.

Ei sigur o să mai preia laptele nostru, ultimul lapte la care o să renunțe va fi cel de la cooperativă, chiar dacă o să îl proceseze la Târgu Mureș”, este convins Mircea Ciurea. Mutarea fabricii ar crește însă costurile de transport, pe care le suportă integral cooperativa.

Cooperativa Someș Arieș are în prezent 49 de membri și livrează zilnic cca. 27.000 de litri de lapte către Napolact, ceea ce, estimează Mircea Ciurea, reprezintă un sfert din cantitatea de lapte procesată zilnic de fabrică.

Tot Ciurea ne-a mai spus că reprezetanții Cooperativei Someș Arieș vor discuta în perioada următoare posibilitatea livrării laptelui prin intermediul Agricover, care și-a extins activitatea și pe piața laptelui, oferind servicii de preluare și valorificare a laptelui către procesatori.

Dorin Cojocaru (APRIL): Mutarea Napolact ar putea afecta fermierii și salariații din zona Clujului
„Ca și președinte al Patronatului Laptelui, nu pot să comentez decizii private ale firmelor private. Pot, însă, să discut la modul general despre caz. Din informațiile pe care le am, nu s-a luat încă nici o decizie cu Napolact.

Sunt doar discuții... Ca impact, trebuie să înțelegem următoarea chestie: avem trei găleți cu lapte - una e plină jumătate, alta un sfert, iar a treia tot un sfert. Ca să mergi mai departe și mai comod, pui tot laptele într-o singură găleată. Deci, în momentul în care ai trei capacități de producție, este normal să muți producția într-o singură capacitate, ca să reduci costurile, să poți să fii competitiv în continuare pe piață.

Practic, te pregătești, faci o strategie pentru 2014, când se încheie derogarea la laptele neconform. În 2015 ai desființarea cotelor de lapte și, automat, tu trebuie să devii competitiv cu procesatorii din afara României, din Comunitatea Europeană”, a afirmat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), citat de Agerpres.

Potrivit președintelui APRIL, singurii care ar avea de suferit de pe urma acestei mutări a Napolact ar putea fi fermierii și salariații din zona Clujului. „Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat. Târgu Mureș e tot în inima Ardealului, iar Napolact poate vinde în continuare lapte din inima Ardealului. Pe de altă parte, e posibil să fie afectați fermierii din zona Clujului, pentru că nu știu, sincer, dacă ei și-au făcut o strategie și pe colectarea de lapte, adică să nu mai ia lapte din zonă. Dacă nu mai iau lapte din zona Clujului, atunci scade cererea, scade prețul.

Mă gândesc că, după 2015, va veni și lapte ieftin din zona Ungariei, mai ales din zona de graniță - Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad - dar o să vină și produs finit mai ieftin. Toată lumea își face o strategie pentru 2015 și consider că închiderea capacității de la Cluj-Napoca face parte din această strategie, plus reducerea costurilor de producție, pentru că au scăzut vânzările cu 4-5% pe an, din 2000 încoace”, a explicat Dorin Cojocaru.

Vizualizat: 856 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?