Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Claudiu Jurubiţă, tânăr fermier în linia I

Publicat: 11 septembrie 2020 - 16:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Să fii fermier în România înseamnă să fii fermier european, pentru că nu eşti neapărat concurent cu vecinii tăi, practic activezi pe o piaţă globală şi trebuie să fii performant”.

Claudiu Jurubiţă este “Fermier în Linia Întâi” în judeţul Argeş, unde administrează peste 2000 ha. Vă prezentăm un sumar al intervenţiei tânărului fermier din cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi - Xgroup Meetings Agriculture”.Asigurările de secetă - prima încercare

 

„La noi, pierderea de anul acesta la culturile toamnă este de 50-60%. În primăvara ne uitam cu speranţă la culturile de porumb şi floarea-soarelui, arătau frumos, erau dezvoltate. Dar s-a instalat fenomenul de secetă şi aici. Dacă nu plouă, vom avea o pierdere de 60% sau chiar mai mult.
Urmărind situaţia din toamnă, am încercat să diminuez riscul făcând asigurări de secetă. Până acum nu am mai folosit acest produs, sunt curios şi eu cum funcţionează. Am încercat să reduc riscurile prin oportunitatea lansată de programele AFIR de subvenţionare a acestor asigurări cu 70% şi am reuşit să le accesez. Acest lucru e ca o linişte pe care poţi avea, chiar dacă este un an mai greu. An de an am făcut asigurări agricole standard, chiar şi în lipsa acestor subvenţii, şi nu de puţine ori au fost utile.

 Foto 1 de impact_b

 

Tehnologia medie spre top

 

Să fii fermier în România înseamnă să fii fermier european pentru că nu eşti neapărat concurent cu vecinii tăi, practic activezi pe o piaţă globală şi trebuie să fii performant, tehnologic prin utilaje performante, software de ultimă oră, monitorizare, GPS. Am cartat o mare parte din suprafaţa lucrată pentru a şti cum amendăm solul, deoarece ne confruntăm cu această problemă de aciditate a solului. A fost util să facem această investiţie, producţiile au fost mai bune. Tehnologia pe care am aplicat-o a fost întotdeauna medie spre top. Dar apa este factorul principal care îţi determină profitabilitatea.

Exploatăm 2000 ha, avem 21 de angajaţi, oameni cu experienţă, businessul este pe piaţă de 20 ani şi avem oameni care lucrează încă de la început la noi în fermă. Pe partea de tehnologie, de înfiinţare a culturilor, de tratamente, o aplicăm ca la carte. Dar într-un an ca acesta este foarte greu să obţii o producţie favorabilă, atât timp cât nu există apă.

 Claudiu Jurubiță_b

 

Riscuri tot mai mari

 

Am lucrat în ultimii ani cu costuri mai mari de producţie, produsele de protecţia plantelor s-au scumpit, avem şi aceste perioade de climă extremă şi este din ce în ce mai provocator. Nu ne plângem, dar sunt riscuri pe care nu le aveam înainte. În mare parte aveam ani normali sau cu mici pierderi de producţie, dar anul acesta este unul extrem. Prin faptul că am reuşit să fim un partener de încredere pentru furnizorii de inputuri, pentru creditorii noştri, am reuşit să ne asigurăm un flux de bani şi de inputuri”.


Cea mai bună investiţie pe care am făcut-o este depozitarea. Acest lucru îţi oferă posibilitatea de a-ţi valorifica produsul când piaţa este favorabilă. Aici este şi marea noastră speranţă de a mai recupera ceva din pierderea de anul acesta.
CLAUDIU JURUBIŢĂ
“Fermier în Linia Întâi” în judeţul Argeş


material asigurat de
BORO Communication
mai multe pe această temă
www.borocommunication.ro

Vizualizat: 1549 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?