Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Clarificări privind impozitarea veniturilor agricole

Publicat: 26 martie 2013 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerului Finanțelor Publice a publicat la finalul lunii februarie a.c. proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal

Click pe poza pentru galerie!

Documentul definește veniturile din activități agricole obținute de persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, și care vor fi impozitate pe bază de norme de venit ca veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, creșterea și exploatarea animalelor deținute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă, cu precizarea că sunt impozabile toate veniturile, indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor obținute din activități agricole.

Potrivit proiectului, produsele vegetale cuprinse în grupele pentru care venitul se stabilește pe baza normelor de venit sunt prevăzute în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Leguminoasele pentru boabe cuprind: mazăre pentru boabe, fasole pentru boabe, bob, linte, năut și lupin.

În cazul suprafețelor cu hamei, pomi și vie, sunt impozabile doar cele intrate pe rod, începând cu primul an de intrare pe rod. Suprafețele cu pomi pe rod pentru care se va plăti impozit cuprind numai pomii plantați în livezi.
Pentru sectorul zootehnic, grupele de animale pentru care venitul se stabilește pe baza normelor de venit sunt definite astfel:

1. Vaci și bivolițe: femele taurine/bubaline care au fătat cel puțin odată;
2. Ovine și caprine: femele ovine/caprine care au fătat cel puțin odată;
3. Porci pentru îngrășat - porci peste 35 kg, inclusiv scroafe de reproducție;
4. Albine - familii de albine;
5. Păsări de curte - totalitatea păsărilor din speciile găini, rațe, gâște, curci, bibilici, prepelițe.

În cazul masculilor, sunt incluse în norma de venit doar veniturile din creșterea și exploatarea masculilor proveniți din propriile fătări și cei achiziționați numai în scop de reproducție (ex.: viței, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei). Pentru masculii de orice vârstă cumpărați în scopul creșterii și valorificării sub orice formă, veniturile vor fi determinate în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă și vor fi impozitate ca venituri din activități independente.

Normele de venit includ și veniturile realizate din înstrăinarea produselor vegetale, a animalelor și a produselor de origine animală în stare naturală, unde intră produsele vegetale obținute după recoltare, lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu și carcasă, miere și alte produsele apicole, precum și preparatele din lapte și din carne.

 

Terenurile necultivate, scutite de impozit

Pentru terenurile agricole necultivate, deținătorii persoane fizice, cu orice titlu, vor fi scutiți de plata impozitului. De asemenea, nu vor fi obligați să plătească impozit nici arendatorii persoane fizice, nici cei care se încadrează în limitele neimpozabile (până la 2 ha cereale/cartof etc., 2 vaci/ bivolițe, 10 ovine/caprine ș.a.m.d.). În cazul veniturilor obținute din activități agricole într-o asociere fără personalitate juridică, plafonul neimpozabil se acordă la nivel de asociere.

Tot neimpozabile sunt și veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea a maximum 20 metri cubi/an masă lemnoasă exploatată în regie proprie din pădurile pe care le au în proprietate.


Declararea activităților impozabile

Persoanele fizice care obțin doar venituri din activități agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligații contabile. Aceștia trebuie doar să depună la ANAF, până în data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, declarația cu suprafețele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deținute, iar venitul va fi calculat de către ANAF.

Cei care realizează venituri din activități agricole atât individual, cât și într-o formă de asociere fără personalitate juridică, vor completa în declarație doar informații privind activitatea individuală. Pentru activități realizate în asociere, declarația trebie depusă de asociatul care răspunde de îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice.

Pentru persoanele fizice care realizează individual venituri din două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, venitul anual se stabilește de către ANAF, prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități.

Veniturile din exploatarea bunurilor deținute în comun sau în devălmășie de proprietari, uzufructuari sau de alți deținători legali, înscriși într-un document oficial, se atribuie proporțional cu cotele-părți pe care aceștia le dețin în proprietatea respectivă, sau contribuabilului care realizează venituri din activități agricole, dacă nu se cunosc cotele-părți.

În cazul terenurilor/animalelor deținute de persoane fizice pentru care nu a fost finalizată procedura succesorală, veniturile sunt atribuite persoanei care exploatează bunurile respective.

IMPORTANT: Datele pe baza cărora se calculează venitul anual impozabil sunt cele de la data de 25 mai a fiecărui an. Până la data respectivă, contribuabilii își pot actualiza declarația privind structura suprafețelor cultivate, numărul de animale/familii albine deținute, dacă acestea se modifică.

Modificările intervenite după 25 mai nu conduc, însă, la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil. Și în cazul celor care depun cu întârziere declarația, informațiile cuprinse în declarație vizează tot suprafețele și animalele deținute la data de 25 mai a anului respectiv.


MODELE DE CALCUL

Proiectul de norme de aplicare a noului Cod Fiscal prevede că pentru calcularea impozitului datorat de către persoanele fizice care obțin venituri din activități agricole vor fi avute în vedere suprafețele/capetele de animal însumate în cadrul grupei respective și oferă trei modele de calcul a impozitului.

Exemplul I: Exploatație vegetală 100 ha cereale (grâu și porumb)

Primele 2 ha nu se impozitează, iar pentru restul de 98 ha se aplică norma de venit de 449 lei/ha, astfel: Venit anual impozabil = 98ha x 449 lei/ha = 44.002 lei; Impozit = 44.002 lei x 16% = 7.040,32 lei

Exemplul II: Exploatație zootehnică 102 capete vaci și bivolițe (care au fătat cel puțin o dată)

Primele 2 capete nu se impozitează. Pentru restul de 100 capete se aplică norma de venit de 453 lei/cap de animal, astfel: Venit anual impozabil = 100 capete x 453 lei/cap â 45.300 lei; Impozit = 45.300 lei x 16% = 7.248 lei

Exemplul III: Exploatație zootehnică 200 capete ovine și caprine (care au fătat cel puțin o dată)

Primele 10 capete animale (oi și capre) nu se impozitează. Pentru restul de 190 capete se aplică norma de venit de 65 lei/cap de animal, astfel: Venit anual impozabil = 190capete x 65 lei/cap = 12.350 lei; Impozit = 12.350 lei x 16% = 1.976 lei

La sumele rezultate din cele trei modele de calcul se adaugă de plată 5,5% din venitul anual impozabil, reprezentând contribuția obligatorie la asigurările sociale de sănătate.

Vizualizat: 739 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
TAXAREA AGRICULTORILOR
|
03. 27, 2013. Wednesday 21:02
nu stiu cine urmareste acest lucru dar este ceva foarte daunator pt cei care incearca sa mai faca ceva in tara asta.Ar trebui taxati cei care nu fac nimic cu pamantul si se declara agricultori si vor subventii de la statul Roman si UE.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?